Ισόβια σε 2 τσιγγάνους για τη ληστεία μετά φόνου στη Μεσσήνη


Υπέκυψε στα τραύματα της η 78χρονη, καθώς της έριξαν για να πάρουν την τσάντα
 
Με την ποινή των ισοβίων τιμωρήθηκαν χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων δύο νεαροί τσιγγάνοι, 22 και 20 ετών, για το θάνατο μιας 78χρονης στη Μεσσήνη. Η γυναίκα υπέκυψε στα τραύματά της, όταν της άρπαξαν την τσάντα και την πέταξαν από τα σκαλιά του σπιτιού της.
Παρότι η εισαγγελέας της Έδρας εξέφρασε αμφιβολίες για τη συμμετοχή του 20χρονου κατηγορουμένου, το δικαστήριο αποφάσισε την ενοχή και του συγκεκριμένου, ενώ ο ίδιος αρνούνταν κάθε εμπλοκή. Ο δε 22χρονος από την αρχή παραδέχθηκε ότι διέπραξαν τη ληστεία, αλλά την τσάντα άρπαξε ο 20χρονος και όχι αυτός.
 
«Μίλησε» το κινητό
Αστυνομικός κατέθεσε ότι στις 4 Μαρτίου 2013  ειδοποιήθηκαν από κατοίκους και βρήκαν σε δρόμο της Μεσσήνης μια ηλικιωμένη γυναίκα πεσμένη ανάμεσα στο πεζοδρόμιο και τα αυτοκίνητα να καλεί σε βοήθεια. Μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο, η άτυχη γυναίκα είπε στον αστυνομικό πως την ώρα που ανέβηκε τα σκαλιά και πήγε να ξεκλειδώσει την πόρτα της, δύο νεαροί τής τράβηξαν την τσάντα και έπεσε. Ο αστυνομικός σημείωσε πως τα πρώτα στοιχεία έδειχναν πως πρόκειται για  τσιγγάνους. Μάλιστα, κάμερα καταστήματος σε απόσταση 200 μέτρων από το σημείο είχε καταγράψει δύο άτομα να φεύγουν τρέχοντας.
Στην τσάντα η 78χρονη είχε το κινητό της, ενώ έπειτα από άρση τηλεφωνικού απορρήτου αποδείχτηκε ότι μιάμιση ώρα μετά το περιστατικό στο τηλέφωνο αυτό ενεργοποιήθηκε τηλεφωνικός αριθμός στο όνομα του αδελφού του 22χρονου.
Μάλιστα, ο αστυνομικός είπε ότι δύο φορές που προσήγαγαν στο ΑΤ τον 22χρονο, είχε αυτό το κινητό τηλέφωνο.
Την περίοδο εκείνη έλαβαν και τηλεφωνική καταγγελία πως αυτοί οι δύο ήταν οι δράστες της ληστείας της ηλικιωμένης. Συνέλαβαν τον 22χρονο, ο οποίος παραδέχθηκε ότι ήταν μαζί, αλλά ο 20χρονος άρπαξε την τσάντα, ενώ ο 20χρονος νοσηλευόταν στην Εντατική του ΚΑΤ, ύστερα από τροχαίο ατύχημα που είχε και συνελήφθη όταν συνήλθε.
 
Τη διέλυσαν
Ο γιος της 78χρονης περιέγραψε τη μητέρα του, ως ένα υγιή άνθρωπο χωρίς προβλήματα υγείας. Όταν τον ειδοποίησαν, είπε πως αντίκρισε στο δρόμο ένα φρικτό θέαμα, καθώς από την πτώση είχε σπάσει τη λεκάνη και τα πλευρά της, τα οποία είχαν τρυπήσει τον πνεύμονα και είχε χτυπήσει στο κεφάλι.
Του είπε ότι ήταν «δύο τσιγγανάκια» και πως θα τα αναγνώριζε, αν τα έβλεπε, γιατί γυρνούσαν στη γειτονιά. Μετά το πέσιμο είχε μείνει λιπόθυμη στο δρόμο και την αντιλήφθηκε γειτόνισσα που άκουσε τις προσπάθειές της να ζητήσει βοήθεια, όταν συνήλθε. 
Ο γιος της κατέθεσε ότι δύο ημέρες μετά η κατάστασή της επιδεινώθηκε, ενώ με υπεράνθρωπες προσπάθειες οι γιατροί την κράτησαν στη ζωή. Διακομίσθηκε σε εντατική μονάδα στο Σωτηρία, αλλά 2,5 μήνες μετά κατέληξε από τα τραύματά της.
 
Ένοχοι
Κατά τις απολογίες τους, ο 22χρονος δήλωσε αθώος. Όπως είπε, εκείνο το απόγευμα είχε πάει βόλτα στην πλατεία και συνάντησε τον 20χρονο. Πήραν καφέδες και έκαναν βόλτες μιλώντας. Ο 20χρονος του είπε ότι έχει προβλήματα με τον πατέρα του και δεν του δίνει λεφτά. Την ώρα που έφευγαν, είδαν τη γυναίκα που ερχόταν. «Εκείνη τη στιγμή, κάτι έπαθε, τρελάθηκε και μου λέει “πάμε να της πάρουμε την τσάντα”. Του είπα “τι είναι αυτά που λες” κι αυτός άρχισε να τρέχει. Έτρεξα πίσω του να τον προλάβω, αλλά δεν τα κατάφερα. Ζητάω χίλια συγγνώμη που δεν κατάφερα να τον προλάβω», είπε ο 22χρονος.
Στη συνέχεια, όμως, υποστήριξε ότι έψαξαν την τσάντα, βρήκαν το κινητό και ζήτησε από τον 20χρονο να το πάρει αυτός, όπως και έγινε. Αναγνώρισε δε ότι στο βίντεο της κάμερας εμφανίζονται αυτοί οι δύο.
Ο 20χρονος που αρκετές φορές εξαγριώθηκε με το συγκατηγορούμενό του που του «φόρτωνε» τη ληστεία, κατέθεσε ότι είναι απόλυτα αθώος. Επισήμανε πως ο 22χρονος θέλει να τον μπλέξει, γιατί έχουν διαφορές, επειδή ο πρώτος τα είχε με την αδελφή του και αυτοί δεν τον ήθελαν.
Τέλος, ανέφερε πως δεν είχε ανάγκη να κλέψει, καθώς τότε είχαν εισπράξει ένα πολύ μεγάλο ποσό από την ασφάλεια για το θάνατο της αδελφής του.
Ωστόσο, οι δικαστές δεν πείσθηκαν από τα λεγόμενά τους και τους καταδίκασαν με την κατηγορία της ληστείας μετά φόνου, χωρίς να γίνει δεκτό κανένα αίτημα για ελαφρυντικό.
Μάλιστα, η απόφαση προκάλεσε την ικανοποίηση του γιου της ηλικιωμένης, ο οποίος ευχαρίστησε το δικαστήριο.

Της Βίκυς Βετουλάκη