40.000 με 45.000 παραγωγούς περιμένει η ΕΑΣ Μεσσηνίας περιμένει η Ε.Α.Σ για τις ενεργοποιήσεις


Προχωρά το θέμα της διοικητικής αποβολής στα «Παλιάμπελα»
                
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Πάγια θέση της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας, όπως τουλάχιστον έχει δημοσιοποιηθεί από το δήμαρχο, είναι ότι η εκπαίδευση των παιδιών των αθιγγάνων είναι δυνατόν να βοηθήσει μεσοπρόθεσμα στην επίλυση των προβλημάτων που υφίστανται.
Προχθές, ο κ. Νίκας συμμετείχε σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών με το γενικό γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Άγγελο Συρίγο, και τους καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών (Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας), Εύα Μουρελάτου και Χρήστο Παρθένη, εντεταλμένους από το κράτος για την εκπαίδευση των αθιγγανόπαιδων.
Σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα που εφαρμόζεται από αυτή την επιστημονική ομάδα έχει οδηγήσει 9.700 παιδιά αθιγγάνων στο σχολείο στην περιοχή της Αθήνας.
Με στόχο να εφαρμοστεί τέτοιο πρόγραμμα και στην Καλαμάτα, πρόκειται να διοργανωθεί σύσκεψη την προσεχή Τετάρτη 24 Απριλίου, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, στην οποία θα μετάσχουν οι εντεταλμένοι καθηγητές πανεπιστημίου και στελέχη της εκπαίδευσης από την περιοχή μας.
Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί την πρόσληψη – με ειδική διαδικασία – δασκάλων που θα εργάζονται αποκλειστικά για την εκπαίδευση παιδιών αθιγγάνων, ενώ καλύπτει έξοδα μετακίνησης των μαθητών, πιθανόν και διατροφής. Ο Δήμος Καλαμάτας επιδιώκει την εφαρμογή αυτού του προγράμματος στην περιοχή μας από τον προσεχή Σεπτέμβριο. Επίσης, επιδιώκεται η ίδρυση και λειτουργία Κέντρου Υγείας και Πρόνοιας για την υποστήριξη των αθιγγάνων. Η επιδίωξη αυτή, όπως είπε ο δήμαρχος, έχει εξαιρετική προοπτική επιτυχίας.
Από την άλλη πλευρά, όμως, ο Δήμος κινεί τη διαδικασία διοικητικής αποβολής των αθιγγάνων που έχουν καταλάβει δημοτικούς χώρους στην περιοχή της Αγίας Τριάδας, προκειμένου να τους ελευθερώσει και να κατασκευάσει στα Παλιάμπελα αθλητικό κέντρο.
Χθες έγινε σύσκεψη με τους δικαστικούς επιμελητές και ρυθμίσθηκε το θέμα του κόστους, που θα ανέλθει σε περίπου 16.000 ευρώ. Ο δήμαρχος εξέφρασε την αμετάθετη βούληση του Δήμου για υλοποίηση της διοικητικής αποβολής. Επεσήμανε ακόμη ότι επιβάλλεται να εξευρεθεί τρόπος για να λειτουργήσει ο χώρος που έχει αγοραστεί για τους αθιγγάνους στην Μπιρμπίτα και τη Μακαρία.