Εκδήλωση για την ανάδειξη του ποταμού Άρι, αλλά και της αναγκαιότητας προστασίας του, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, μεταξύ 11.00 και 13.00. Συγκεκριμένα, στη γέφυρα του Άρι στο Ασπρόχωμα (νοτιοδυτικά από τον κόμβο Ζαφείρη), κοντά στο γήπεδο, θα πραγματοποιηθούν: βαρκάδα με κανό και ποδήλατα θαλάσσης, ιππική επίδειξη και βόλτα με άμαξα, παραποτάμια ποδηλατάδα, επίδειξη καλαθοπλεκτικής με τα καλάμια του ποταμού, προβολή της πανίδας του ποταμού, ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του πρωτοελλαδικού μεγάρου στα Ακοβίτικα, που βρίσκεται στην ανατολική όχθη, κοντά στη Διασπορά.
Οι παραπάνω δραστηριότητες θα γίνονται δωρεάν.
Επίσης, στο χώρο της εκδήλωσης θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας που θα προβάλει την πανίδα και την ιστορία του ποταμού, ενώ θα πραγματοποιηθούν δραστηριότητες από το πρόγραμμα «Επιστήμονες… του γλυκού νερού» του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας.
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, η ΛΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων θα παρουσιάσει στο κοινό τον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Δήμο Καλαμάτας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ασπροχώματος – Δυτικής Παραλίας «Ο Ποσειδών» και το Τοπικό Συμβούλιο Ασπροχώματος, με την ευκαιρία καθαρισμού του ποταμού.
Επισημαίνεται, δε, πως συνεργεία του Δήμου εργάζονται πυρετωδώς σε έργα καθαρισμού του χώρου, πρόσβασης στο ποτάμι, ασφάλειας των θεατών κ.λπ.
Συμμετέχουν: ΛΗ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καλαμάτας, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, Ελληνική Ομάδα Διάσωσης – Παράρτημα Μεσσηνίας, Ομάδα «Πάμε Βόλτα», Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας, Explore Messinia, Aerial Photography & Video Photoagency, Beach Bar Ipanema, Ιππικός Όμιλος Καλαμάτας, ποδηλάτες και πεζοί Καλαμάτας (σ.σ. συνάντηση 10.45 στην κεντρική πλατεία, στη θέση Ψαράκια).
Η αξία του ποταμού είναι μεγάλη, καθώς πρόκειται όχι μόνο για κοιτίδα βιοποικιλότητας και υδάτινο φορέα, αλλά και για έναν από τους λίγους ποταμούς στην Ελλάδα που είναι πλεύσιμοι.
Υπενθυμίζεται πως με εργολαβία της Περιφέρειας Πελοποννήσου έχει γίνει καθαρισμός από τα καλάμια σε μήκος περίπου 1.000 μέτρων στην όχθη του ποταμού, ενώ με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασπροχώματος – Δυτικής Παραλίας «Ο Ποσειδών» ο καθαρισμός επεκτάθηκε και σε άλλο τμήμα. Επίσης, έχει ζητηθεί να γίνει καθαρισμός και στα υπόλοιπα 1.000 μέτρα μέχρι τις εκβολές του ποταμού, ώστε να αναδειχθεί και ο αρχαιολογικός χώρος στα Ακοβίτικα.
Σημειώνεται πως ο Δήμος Καλαμάτας έχει υποβάλει στην ΕΕΤΑΑ μελέτη για την ανάπλαση τμήματος του ποταμού από τις εκβολές του μέχρι τον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων (περιλαμβανομένου του χώρου αυτού, καθώς υπάρχει άδεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας). Η μελέτη έχει προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.