Ελαιόλαδο: Κατρακύλησαν οι τιμές παραγωγού στην Ελλάδα


Στην τέταρτη θέση πίσω από Ιταλία, Ισπανία, ακόμη και Τυνησία
 
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC), στα τέλη Σεπτεμβρίου οι ελληνικές τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο βρίσκονταν πίσω από τις αντίστοιχες, όχι μόνο των ιταλικών (όπως πάντοτε), όχι μόνο των ισπανικών (ως συνήθως τα τελευταία χρόνια), αλλά ακόμη και των τυνησιακών!
Συγκεκριμένα, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ήταν στην Ιταλία 4,10 ευρώ/κιλό, στην Ισπανία 2,74 ευρώ, στην Τυνησία 2,89 ευρώ και στην Ελλάδα 2,63 ευρώ/κιλό. Δηλαδή, οι ελληνικές τιμές ήταν 35,2% κατώτερες των ιταλικών, 4,0% των ισπανικών και 9,0% των τυνησιακών.
Αυτά, μάλιστα, συμβαίνουν σε μια χρονιά καταστροφικής παραγωγής και από ποσότητες που έπεσαν στους 110.000 τόνους. Δηλαδή, με τους μετριότερους υπολογισμούς, οι απώλειες για το εισόδημα των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ.
Αντίθετα στην Ισπανία, μπορεί οι τιμές να κυμάνθηκαν σε χαμηλά επίπεδα κατά το μεγαλύτερο διάστημα, αλλά τουλάχιστον είχαν μια παραγωγή 16πλάσια (!) της ελληνικής, φθάνοντας τους 1.777.300 τόνους.
Σε αντίθεση, πάντως, με την εικόνα που επικρατεί στο νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας για την περίοδο 2014-2020, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης, στο Υπουργικό Συμβούλιο που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προχθές, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αγροτικός τομέας θα αποτελέσει ισχυρό μοχλό ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο υπουργός, οι εθνικοί και κοινοτικοί πόροι ανέρχονται στα 20 δισ. ευρώ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020. Από αυτά τα 14 δισ. ευρώ αφορούν στις άμεσες ενισχύσεις – πρώτος πυλώνας της ΚΑΠ – ενώ τα 6 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης – δεύτερος πυλώνας της ΚΑΠ.
Καταλήγοντας ο υπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία του ίδιου και του αναπληρωτή υπουργού, Πάρη Κουκουλόπουλου, ότι με την πολύ καλή προεργασία και τη σε βάθος δουλειά που έχει γίνει, με την έναρξη της νέας χρονιάς τα πάντα θα είναι έτοιμα για όσους στοχεύουν να επενδύσουν στην πρωτογενή παραγωγή, αλλά και για όσους ήδη δραστηριοποιούνται ενεργά στην αγροτική οικονομία.
ΠΗΓΗ: Βασίλης Ζαμπούνης, olivenews