Βρέθηκε ρήγμα στο παλιό νταμάρι στο Πήδημα


Eρευνάται η ηλικία του
Ένα ρήγμα, την ύπαρξη του οποίου αγνοούσε η τοπική κοινωνία, αλλά όχι και η επιστημονική κοινότητα, στην περιοχή του παλιού νταμαριού στο Πήδημα, αποτέλεσε το σημείο εξέτασης μιας επιστημονικής ομάδας από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Οι πληροφορίες που καταφέραμε να συγκεντρώσουμε, μιας και η επίσκεψη των επιστημόνων δεν μπόρεσε να κρατηθεί για μεγάλο διάστημα μυστική, αναφέρουν πως πρόκειται για ρήγμα που έχει μείνει ανενεργό για περισσότερα από 2.000 χρόνια και παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς οι επιστήμονες έκριναν ότι έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.
Σε επικοινωνία μας με το διευθυντή ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Αθ. Γκανά, μας επιβεβαίωσε την παρουσία του επιστημονικού κλιμακίου στην περιοχή. Όπως είπε στη συνέχεια, συλλέχθηκαν δείγματα εδάφους που θα σταλούν σε χώρα ή χώρες του εξωτερικού, προκειμένου να χρονολογηθούν με τη μέθοδο του άνθρακα 14, ώστε να διαπιστωθεί η ηλικία του ρήγματος. Τα αποτελέσματα αναμένονται σε χρονικό διάστημα 2-3 μηνών και η δημοσιοποίησή τους θα γίνει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο κ. Γκανάς τόνισε πως δεν υπάρχει ένδειξη για σεισμό στο Πήδημα και δε θα πρέπει οι κάτοικοι να ανησυχούν, καθώς και ότι η συγκεκριμένη έρευνα ξεκίνησε μήνες νωρίτερα.
Στο χώρο βρέθηκε και ο γεωλόγος, επικεφαλής του συνδυασμού «Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών», Μ. Αντωνόπουλος.
Χ.Χ.