Εργαστήριο παρασκευής λαθραίων τσιγάρων είχε 49χρονη στη Μεσσήνη


Συνελήφθη και ο “προμηθευτής” στο Αγρίνιο

Της Βίκυς Βετουλάκη

Ολόκληρο εργαστήριο παραγωγής παράνομων τσιγάρων βρήκαν οι αστυνομικοί μπαίνοντας στο σπίτι 49χρονης στη Μεσσήνη, η οποία είχε γεμίσει τρία ολόκληρα ψυγεία με 42,5 κιλά λαθραίου καπνού.
Παρόμοια επιχείρηση έγινε και στο Αγρίνιο, όπου συνελήφθη ένας 73χρονος στο Δήμο Ξηρομερίου στην Αιτωλοακαρνανία.
Η δε πώληση του καπνού γινόταν είτε χύμα είτε ανά τσιγάρο.

Γεμάτα ψυγεία
Καιρό τώρα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας είχε πληροφορίες ότι στη Μεσσήνη γίνεται συστηματικά πώληση λαθραίου καπνού και τσιγάρων. Τις τελευταίες ημέρες άρχισε συστηματική παρακολούθηση του σπιτιού της 49χρονης, όπου, σύμφωνα με την Αστυνομία, γινόταν «παρέλαση».
Κατά τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας η 49χρονη πωλούσε καπνό και τσιγάρα σε όλη την περιοχή Μεσσήνης και Καλαμάτας και τα χωριά, ενώ πολλά ήταν τα άτομα που πήγαιναν στο σπίτι και προμηθεύονταν.
Το απόγευμα της Πέμπτης οργανώθηκε επιχείρηση και αστυνομικός προσποιήθηκε τον πελάτη. Ζήτησε να αγοράσει καπνό και η 49χρονη, χωρίς καν να βγει από το σπίτι, αλλά από το μπαλκόνι, έκανε τη συναλλαγή, δίνοντας την ποσότητα που της ζητήθηκε.
Τότε οι αστυνομικοί, με τη συνδρομή εισαγγελέα, πραγματοποίησαν έρευνα στο σπίτι της. Εκεί εντόπισαν τρία οικιακά ψυγεία, τα οποία ήταν γεμάτα σακούλες λαθραίου καπνού. Συνολικά μέτρησαν 42.550 γραμμάρια καπνού. Βρήκαν 120 τσιγάρα, 2 ζυγαριές ακριβείας και πολλά αντικείμενα για παρασκευή και συσκευασία τσιγάρων. Εντόπισαν ακόμη μηχανήματα παρασκευής τσιγάρων με το λαθραίο καπνό και όλα τα σχετικά υλικά.

Από το Αγρίνιο
Επιπλέον, εντόπισαν ένα κιβώτιο με ενδείξεις από το Αγρίνιο και άλλα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι η προμήθεια του καπνού γινόταν από εκεί. Έτσι, ενημερώθηκε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αγρινίου και το Αστυνομικό Τμήμα Κατούνας Βόνιτσας και ακολούθησε έρευνα σε σπίτι 73χρονου. Κι εκεί οι αστυνομικοί εντόπισαν περίπου 6 κιλά λαθραίου καπνού, 1 ζυγαριά ακριβείας και υλικά συσκευασίας (κιβώτια).
Στη δικογραφία που σχηματίσθηκε για λαθρεμπορία και παραβάσεις του Τελωνειακού Κώδικα, περιλαμβάνονται άλλα δύο άτομα. Ο γιος του 73χρονου στο Αγρίνιο και άλλος ένας.
Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η 49χρονη προμηθευόταν σημαντικές ποσότητα καπνού από τον 73χρονο και τους άλλους δύο και στη συνέχεια είτε τον μεταπωλούσε με το κιλό είτε κατασκεύαζε τσιγάρα με σκοπό την πώλησή τους, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος. Συνολικά, κατασχέθηκαν 48,4 κιλά λαθραίου καπνού, 120 αυτοσχέδια τσιγάρα, 3 ζυγαριές ακριβείας και αντικείμενα που σχετίζονται με την κατασκευή, συσκευασία και διακίνηση των τσιγάρων και του λαθραίου καπνού.
Η ποσότητα του λαθραίου καπνού και των τσιγάρων που κατασχέθηκαν θα σταλούν στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος των διαφυγόντων δασμών και φόρων, οι οποίοι εκτιμώνται περίπου στα 10.500 ευρώ. Η τιμή πώλησης του καπνού από τη 49χρονη ήταν 30-35 ευρώ το κιλό και 0,10 λεπτά του ευρώ κάθε τσιγάρο.
Χθες το μεσημέρι η 49χρονη οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Καλαμάτας, από τον οποίο παραπέμφθηκε στο Μονομελές Αυτόφωρο Πλημμελειοδικείο. Για την εκδίκαση της υπόθεσής της πήρε αναβολή για τη Δευτέρα το μεσημέρι.
Η αστυνομική έρευνα και το προανακριτικό έργο διενεργούνται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας.