Ορκωμοσία στο 9ο Σύνταγμα με το μυαλό όλων στους 3 αδικοχαμένους οπλίτες (φωτογραφίες και βίντεο)


Ορκωμοσία 600 νέων οπλιτών έγινε χθες το πρωί στο 9ο Σύνταγμα Πεζικού, παρουσία του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Γιάννη Λαμπρόπουλου, πλήθους αυτοδιοικητικών παραγόντων, αλλά και εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το χαρούμενο κλίμα που υπάρχει σε αντίστοιχες ορκωμοσίες επισκίασε χθες ο άδικος χαμός των τριών οπλιτών στο Βόλο και έτσι η τελετή της ορκωμοσίας ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.
Στη συνέχεια τελέστηκε η θρησκευτική ορκωμοσία και οι νέοι φαντάροι ορκίστηκαν να φυλάσσουν την πατρίδα. Ακολούθησε η ανάγνωση της ημερήσιας διαταγής από το Διοικητή του 9ου Συντάγματος Πεζικού, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του και διάβασε τα ονόματα των οπλιτών.
Χαιρετισμό στους φαντάρους απηύθυνε και ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο οποίος μίλησε για τη σημασία αυτού του όρκου, για τον οποίο γενιές παλιότερων Ελλήνων έδωσαν μέχρι και τη ζωή τους.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του αναφέρθηκε στο τραγικό περιστατικό του Βόλου και συγκεκριμένα είπε: «Πληρώσαμε ακριβά τον αγώνα με το χαμό των τριών παλικαριών, ενώ όλοι αγωνιζόμαστε για τον αγώνα της πατρίδας μας, για την ελευθερία μας, για την εδαφική μας ακεραιότητα, με στόχο να περαστεί το μήνυμα σε φίλους και εχθρούς ότι οι Έλληνες αγαπούν και θέλουν πάντα την ειρήνη, αλλά όταν χρειαστεί ξέρουν να κάνουν τη δουλειά τους και ξέρουν να τιμούν τα ιερά και όσια της φυλής τους».
Έπειτα ζήτησε από τους νέους στρατιώτες να βλέπουν τους αξιωματικούς τους σαν να είναι γονείς τους και να μη διστάζουν να πουν τα προβλήματά τους.
Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα της ασφάλειας των στρατιωτών, κυρίως όταν οδηγούν. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι κανένας διοικητής δε θα τιμωρήσει κάποιον επειδή άργησε για 5 λεπτά.
 
Αισιόδοξος ο Γ. Λαμπρόπουλος
Σε δηλώσεις που παραχώρησε ο υφυπουργός Γιάννης Λαμπρόπουλος στους δημοσιογράφους δεν έκρυψε τη χαρά του για τη λειτουργία του στρατοπέδου, λέγοντας ότι καμάρωσε τους νέους φαντάρους να δίνουν τον όρκο της ζωής τους, όπως τον χαρακτήρισε.
Ως Καλαματιανός είδε το Σύνταγμα γεμάτο κόσμο, κάτι που χαρακτήρισε καλό για την πόλη αλλά και την οικονομία της.
Στη συνέχεια υποστήριξε ότι οι μέρες που «έρχονται είναι καλές, η πατρίδα μας θα σταθεί όρθια, είμαστε στην έξοδο της κρίσης, αρκεί να είμαστε μονιασμένοι και να ζυγίσουμε όλοι μας με ευθύνη και ιστορικό χρέος να πράξουμε αυτό που επιτάσσει το συμφέρον της πατρίδας, για να μην έχουμε πισωγυρίσματα».
Σε ερώτηση για τη χθεσινή ψήφο εμπιστοσύνης, δήλωσε ότι θα πάνε όλα καλά, η κυβέρνηση θα βγει ισχυρή και από αυτή την ψηφοφορία και θα συνεχίσει να κυβερνά.
Προσωπικά, πιστεύει ότι συμφέρον για την πατρίδα είναι να εκλεγεί και Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όταν εξαντληθεί η συνταγματική θητεία της κυβέρνησης, ο λαός να κρίνει.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση
Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας