Fast track ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα


 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Το θέμα της σύμβασης που έχει υπογράψει ο Δήμος Καλαμάτας με τον εργολάβο Θ. Καράμπελα για τη μεταφορά των σκουπιδιών της Καλαμάτας, σε…άλλη γη άλλα μέρη, έφερε χθες στην επικαιρότητα, ο επικεφαλής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτης Μπεχράκης.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά η Δημοτική Αρχή δίνει λεφτά για τη μεταφορά των απορριμμάτων σε συγκεκριμένη περιοχή, αλλά δεν ζητάει τα (απαιτούμενα από το νόμο) αποδεικτικά, ώστε να επιβεβαιώνεται ότι τα σκουπίδια πηγαίνουν εκεί που έχει συμφωνηθεί και όχι σε κάποια γειτονική στην Καλαμάτα ρεματιά.
Πρόσθεσε ότι η σύμβαση που συνάπτει η δημοτική αρχή με τον εργολάβο δεν δίνει τη δυνατότητα να ελέγχεται το πού καταλήγουν τα σκουπίδια της Καλαμάτας και κατά συνέπεια θα μπορούσε ο εργολάβος να πετυχαίνει τον αδικαιολόγητο πλουτισμό του.
Ειδικότερα δήλωσε: «Η σύμβαση δεν δεσμεύει τον εργολάβο να παρουσιάζει αποδεικτικά στοιχεία για το νόμιμο χώρο, στον οποίο εναποθέτει τα στερεά απόβλητα. Έτσι δεν μπορούμε να διαπιστώσουμε αν πράγματι διένυσε τόση απόσταση, ώστε να δικαιούται τα περίπου 67 ευρώ ανά τόνο σκουπιδιών που του καταβάλλονται. Με αυτόν τον τρόπο του δίνεται η δυνατότητα για αδικαιολόγητο πλουτισμό».
Επιπλέον, ο Σταμάτης Μπεχράκης τόνισε ότι η πληρωμή του εργολάβου χωρίς τα συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία, αποτελεί παράβαση καθήκοντος από το Δήμο, και, συμπλήρωσε ότι από τη στιγμή που τα στοιχεία της σύμβασης δεν είναι πλήρη, ένα ποσό από τα χρήματα που δίνονται στον εργολάβο, θα πρέπει να επιστραφεί στο Δήμο Καλαμάτας και στους δημότες του.
Τέλος, αναρωτήθηκε γιατί σ’ ένα τέτοιο μείζον θέμα δεν έχουν επέμβει ο αρμόδιος εισαγγελέας και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ).