Η Κρήτη, η Μεσσηνία και… οι Κινέζοι


Κρητικοί μαγειρεύουν, Κινέζοι γεύονται, ενθουσιάζονται και δηλώνουν ότι θα μεταφέρουν στις αποσκευές τους τα μυστικά και τις γεύσεις της μεσογειακής κουζίνας…
Ο σεφ Γιάννης Τσιβουράκης, κατά τη διάρκεια της ξενάγησης Κινέζων σε κρητικά προϊόντα, ετοιμάζει γευστικά κρητικά πιάτα. H κινέζικη αντιπροσωπεία 15 ατόμων επισκέφθηκαν ελαιώνες, αμπελώνες, ελαιοτριβεία, οινοποιεία, αλλά και εκθεσιακούς χώρους και μυήθηκαν στην κρητική κουζίνα, με σκοπό την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στην κινέζικη αγορά.
Για τη διαδικασία μύησης των Κινέζων στα ελληνικά προϊόντα επιλέχθηκε η Κρήτη και συγκεκριμένα η Ανώσκελη Χανίων. Η γραφική περιοχή εντυπωσίασε τους ξένους επισκέπτες, οι οποίοι δε δίστασαν να βγάλουν φωτογραφίες κάτω από δέντρα ελιάς, να μαζέψουν πορτοκάλια και να γευτούν το κρητικό κρασί. Οι επισκέπτες από τη χώρα του 1,3 δισ. κατοίκων άφησαν μήνυμα. Το ελαιόλαδο θα κατακτήσει την κινεζική αγορά. Εντάξει, οι Κινέζοι έχουν…. μαγευτεί και πάλι από τα ελληνικά προϊόντα, αλλά η διείσδυση στην αγορά τους δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πάντως, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί ποτέ σχεδόν δεν έχει συμπεριληφθεί η Μεσσηνία ως περιοχή για την προώθηση της μεσογειακής διατροφής…
Α.Π.