Φρένο προσπαθεί να βάλει η κυβέρνηση
Μαζί με τη συγχώνευση ΤΕΙ – Πανεπιστημίων πέρυσι ανακοινώθηκε και η αντιστοιχία των πρώην Τμημάτων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης με τα πανεπιστημιακά. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη μαζική φυγή νεοεισαχθέντων από περιφερειακά ιδρύματα σε αντιστοιχιζόμενα, κυρίως, της Αθήνας, της Πάτρας και της Θεσσαλονίκης.
Πέρα των περιφερειακών που αδειάζουν, σοβαρό θέμα δημιουργείται και στα τμήματα που υποδέχονται όσους πήραν μετεγγραφή, αφού δεν μπορούν να υποστηρίξουν τόσους πολλούς φοιτητές.
Ένα ακόμα ζήτημα που έχει τεθεί, είναι το κατά πόσο υπάρχει αντιστοιχία από Τμήμα σε Τμήμα και αν, τελικά, θα καταφέρει ένας φοιτητής που πέρασε, για παράδειγμα, σε τμήμα του ΤΕΙ Κοζάνης με 4.500 μόρια και πήρε μεταγραφή σε Τμήμα με βάση 17.959 μόρια να ολοκληρώσει τις σπουδές του.
Για να μην υπάρξουν, λοιπόν, τα παραπάνω ευτράπελα και τη νέα χρονιά, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ετοιμάζει αλλαγές που αναμένεται να συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή.
Η βασική αλλαγή – κόφτης
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», η θεσμοθέτηση κατώτατου βαθμολογικού ορίου για τη μετεγγραφή σε ένα τμήμα είναι η βασική αλλαγή που θα ανατρέψει το ισχύον πλαίσιο των μετεγγραφών. Το βασικό σενάριο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 70% της βάσης του τμήματος στο οποίο θέλουν να μετεγγραφούν.
Για παράδειγμα, εάν ένα τμήμα ΑΕΙ της Αθήνας έχει βάση εισαγωγής 16.000 μόρια, θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή σε αυτό εισακτέοι σε περιφερειακό ΑΕΙ με τουλάχιστον 11.200 μόρια (το 70% των 16.000).
Όσοι πιάσουν το βαθμολογικό όριο, θα μπαίνουν στις δύο κατηγορίες υποψηφίων προς μετεγγραφή, όπως σήμερα: Δικαίωμα μετεγγραφής έχουν φοιτητές που προβάλλουν οικονομικούς λόγους (γίνονται δεκτοί μέχρι να συμπληρωθεί το 15% του αριθμού των εισακτέων και η επιλογή γίνεται με μοριοδότηση) και οι πρωτοετείς που έχουν μεγαλύτερο αδελφό ο οποίος σπουδάζει σε άλλη πόλη, και ειδικές κατηγορίες φοιτητών (για κοινωνικούς λόγους).
Επίσης, για όσους ζητούν μετεγγραφή με βάση την ασθενή οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους, πλέον θα ζητείται η φορολογική δήλωση σε βάθος τριετίας, διότι έχει παρατηρηθεί υποψήφιοι (και οι γονείς τους) να δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά μετά την αίτηση μετεγγραφής να κάνουν διορθωτική δήλωση.
Θα διατηρηθεί ο όρος πως ο αριθμός των από μετεγγραφή φοιτητών δε θα ξεπερνά το 15% των αρχικών εισακτέων. Στελέχη του υπουργείου υπολογίζουν ότι με τη βαθμολογική βάση θα περιοριστούν οι μετεγγραφές έως 80% σε σχέση με πέρυσι.
Για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 καταγράφηκε ρεκόρ μετεγγραφών. Υποβλήθηκαν 14.636 αιτήσεις και πήραν μετεγγραφή 10.030 φοιτητές, χωρίς να υπολογίζονται οι ειδικές κατηγορίες (πάσχοντες, αδελφοί πασχόντων, κατ’ εξαίρεση). Το 2018 υποβλήθηκαν συνολικά 12.056 αρχικές αιτήσεις και πήραν μετεγγραφή συνολικά 8.982 φοιτητές, ενώ το 2017 υποβλήθηκαν 14.038 αρχικές αιτήσεις, εκ των οποίων έγιναν συνολικά δεκτές 7.574.
Οι μετεγγραφές στα κεντρικά ΑΕΙ
Βεβαίως, το πρόβλημα είναι οξύ στα κεντρικά ΑΕΙ, της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, που δέχονται το μεγάλο κύμα μετεγγραφών. Χαρακτηριστικά φέτος πήραν μετεγγραφή για το Πανεπιστήμιο Αθηνών 1.600 φοιτητές, περίπου 100 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι.
Στο ΟΠΑ, ο αριθμός των μετεγγραφών φέτος διπλασιάστηκε σε σχέση με πέρυσι. Το ίδρυμα δέχθηκε φέτος από μετεγγραφές 409 φοιτητές, ενώ πέρυσι 200.
Το ΕΜΠ πήρε από μετεγγραφές επιπλέον 419 φοιτητές και ο αριθμός των φοιτητών του αυξήθηκε λόγω μετεγγραφών κατά 33%.
Στο ΑΠΘ οι μετεγγραφές ήταν 1.870, ενώ πέρυσι 1.680.
Στην Καλαμάτα
Αν δούμε τώρα τα στοιχεία για την Καλαμάτα και ειδικότερα για τα Πανεπιστημιακά Τμήματα που μέχρι πέρυσι ανήκαν στο ΤΕΙ, παρατηρούμε ότι ένας επιτυχών που εισήχθη στο Τμήμα Γεωπονίας με βάση τα 8.700 μπορεί να ζητήσει μεταγραφή ακόμα και στο Γεωπονικό Αθηνών. Αντίστοιχα, ένας επιτυχών στο Τμήμα Λογιστικής, όπου η βάση ήταν 6.473 μόρια, μπορεί να ζητήσει μεταγραφή για την ΑΣΟΕΕ, το Πανεπιστήμιο Πειραιά κ.λπ.
Χαρακτηριστικό της βαθμολογικής αναντιστοιχίας είναι ότι ένας επιτυχών στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών, όπου η βάση έκλεισε στα 5.422 μόρια, μπόρεσε και μεταγράφηκε στο αντίστοιχο Τμήμα του ΕΚΠΑ!
ΤΜΗΜΑΤΑ
Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων: εγγράφηκαν συνολικά 155, ήρθαν ακόμα 6 με μετεγγραφές, έφυγαν με μετεγγραφές 19
Γεωπονίας: εγγράφηκαν συνολικά 221, ήρθαν 15, έφυγαν 25
Λογοθεραπείας: εγγράφηκαν 110, ήρθε 1, έφυγαν 24
Τμήμα Επιστήμης Διατροφής και Διαιτολογίας: εγγράφηκαν 140, ήρθαν 3, έφυγαν 32
Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών: εγγράφηκαν 290, δεν προστέθηκε κανείς και έφυγαν 60
Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής: εγγράφηκαν 210, προστέθηκαν 9, έφυγαν 52.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση