Δεν κινδυνεύουν οι καταθέσεις σε Εθνική και Eurobank, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση


Μπαζώθηκε μεγάλο μέρος της περιοχής από εργασίες ιδιώτη εργολάβου
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Με την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί σε περιοχή της Βέργας, εξαιτίας ιδιωτικών εργασιών, έχουμε ασχοληθεί και στο πρόσφατο παρελθόν. Η  ενυπόγραφη διαμαρτυρία δεκάδων δημοτών της περιοχής, όμως, μας υποχρεώνει να επανέλθουμε.
Τις προηγούμενες ημέρες, λοιπόν, έφτασε στο γραφείο του δημάρχου Παν. Νίκα κείμενο κατοίκων της Βέργας και δημοτών της Καλαμάτας, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:
«Διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη διαχρονική και συνεχή καταστροφή πολλών αρχαιοτήτων και μνημείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της λαϊκής αρχιτεκτονικής στον τόπο μας, την Κάτω Βέργα, όπως μερικά από τα αρχαία πετράλωνα κατά μήκος του παλαιού κοινοτικού δρόμου της Ροβόλας και το επίσης παλαιό λιθόκτιστο – κλιμακωτό καλντερίμι ανάμεσά τους, το οποίο εν μέρει ξηλώθηκε και εν μέρει μπαζώθηκε, με πρόσχημα κάποιες – συνήθως αυθαίρετες –  χωματουργικές εργασίες, ενώ τμήμα του καταπατήθηκε στη συνέχεια για την επίσης αυθαίρετη διεύρυνση ιδιωτικών ιδιοκτησιών και την έκδοση οικοδομικής άδειας σε μη άρτιο οικόπεδο.
Αυτές οι αυθαιρεσίες, καταπατήσεις και καταστροφές άρχισαν περί το 2002, με πρόσχημα το πέρασμα σωληνώσεων ύδρευσης παράλληλα προς τον παλαιό κοινοτικό δρόμο, συνεχίστηκαν στα χρόνια 2006 – 2008 κατά την κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών και εντάθηκαν πρόσφατα, κατά το Νοέμβριο 2012, όταν μπαζώθηκε αυθαίρετα μεγάλο μήκος του παλαιού κοινοτικού δρόμου με άνω των 2.000 κυβικά μέτρα, από τη διασταύρωση με την οδό Ευαγγελιστρίας, και μερικά από τα απομένοντα αρχαία αλώνια, καθιστώντας επί 5 μήνες τώρα αδιάβατο τον κοινοτικό δρόμο και αποκλείοντας την κανονική κυκλοφορία ανθρώπων και ζώων.
Όλες αυτές οι αυθαίρετες ενέργειες και καταστροφές έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται από τον ίδιο πάντοτε μηχανικό – εργολάβο χωματουργικών, ενώ παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες – καταγγελίες κατοίκων, περιβαλλοντικών οργανώσεων, τοπικών εντύπων και τηλεοπτικών καναλιών, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας δείχνουν ακατανόητη αδράνεια, ανεκτικότητα ή αδιαφορία.
Παρακαλούμε για την προσωπική σας παρέμβαση για την αντιμετώπιση του προβλήματος, τον έλεγχο και την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων».
Από την άλλη πλευρά, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας αναφέρεται ότι για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή ο ιδιώτης εργολάβος χρησιμοποίησε πάνω από 230 φορτία σε φορτηγά. Το πρόστιμο, όμως, που του επιβλήθηκε για την αυθαίρετη απόθεση ενός φορτηγού (10 κυβικά) με μπαζα σε δημοτικό δρόμο, καταργώντας τη βατότητα και την κυκλοφορία σε αυτόν, είναι 9,4 ευρώ!
Με αυτή την απόφαση, όμως, δεν αποθαρρύνεται κανείς. Αντίθετα,  ενθαρρύνεται η συνέχιση των παραβάσεων.