Αναστολή οικοδομικών αδειών στη Βέργα


Του Ηλία Γιαννόπουλου
 
Σε οπωροπαντοπωλείο και πιτσαρία – fast food, σε κεντρικά σημεία των Φιλιατρών, «χτύπησαν» άγνωστοι χθες τα ξημερώματα.
Τα δύο νέα κρούσματα παραβιάσεων ήρθαν να προστεθούν στο μακρύ κατάλογο της μικροεγκληματικότητας που εδώ και καιρό έχει ανοίξει στην περιοχή των Φιλιατρών. Παράλληλα, κορυφώνεται η αγωνία και η ανησυχία των πολιτών και διαρκώς αυξάνουν ο φόβος και η ανασφάλεια.
Όπως είπε στο «Θ» ο σύζυγος της ιδιοκτήτριας του οπωροπωλείου «Η Λεμονίτσα», Μπάμπης Κατσούλης, χθες το πρωί, γύρω στις 6.00, η γυναίκα του πήγε να ανοίξει το κατάστημα. Φτάνοντας είδε παραβιασμένη και ανοιχτή την πλαϊνή πόρτα, ενώ το γλόμπο της έξω λάμπας βγαλμένο και ακουμπισμένο πιο πέρα στο πεζοδρόμιο. Η δε λάμπα ήταν ξεβιδωμένη για να μη φωτίζει, καθώς το προηγούμενο βράδυ την είχαν αφήσει αναμμένη. Του τηλεφώνησε και αμέσως πήγε και ο ίδιος στο κατάστημα. Όταν μπήκαν μέσα, διαπίστωσαν ότι οι κακοποιοί είχαν αφαιρέσει κυρίως τρόφιμα (αλλαντικά, τυριά, γιαούρτια, τσίχλες, σοκολάτες), είδη υγιεινής (αφρούς, gel και απορρυπαντικά), ενώ είχαν πάρει και κέρματα, περί τα 20 ευρώ, από τη συρταριέρα της ταμειακής μηχανής. 
Κάμερα παρακολούθησης, όμως, από απέναντι κατάστημα έχει καταγράψει καρέ καρέ τις κινήσεις των δραστών, οι οποίοι, όπως μας είπε ο κ. Κατσούλης, ήταν τρεις. Φαίνονται τρία άτομα που πήγαν στο μαγαζί, μπροστά στην πόρτα, κοίταξαν μέσα, ενώ μετά ο ένας έβγαλε το γλόμπο από το φως και ξεβίδωσε τη λάμπα για να μη φωτίζει. Ακολούθως έσπασαν το λουκέτο, παραβίασαν την πόρτα και οι δύο, μέτριου αναστήματος, μπήκαν, ενώ ο ένας, ψηλός που φαίνεται να φορούσε καπέλο, κρατούσε τσίλιες απέξω. Το συμβάν υπολογίζεται πως έγινε γύρω στις 4.30 τα ξημερώματα της Παρασκευής και διήρκεσε γύρω στα 15 λεπτά.
Ο κ. Κατσούλης ειδοποίησε την Αστυνομία και άνδρες του Α.Τ. Φιλιατρών έσπευσαν στο κατάστημα παίρνοντας αποτυπώματα, ενώ ελέγχεται προσεκτικά το βίντεο από τις κάμερες του απέναντι καταστήματος.
Τα ξημερώματα της Παρασκευής παραβίασαν και την πιτσαρία – fast food “Mamma Bossa”, στο τέλος του πεζόδρομου των Φιλιατρών, χωρίς ωστόσο να αφαιρέσουν κάτι, παρά μόνο πορτοφόλι το οποίο περιείχε ταυτότητα και ταξιδιωτικά έγγραφα, χαρτιά και κάρτες του συζύγου της ιδιοκτήτριας, τα οποία οι δράστες είχαν πετάξει σε άλλο σημείο της πόλης και βρήκαν πεταμένα κάτοικοι.
Όπως είπε η ιδιοκτήτρια Ιωάννα Φωτεινέα, «μας πήραν τηλέφωνο το πρωί και μας είπαν ότι τα χαρτιά του συζύγου μου, ταυτότητες και άλλα έγγραφα ήταν πεταμένα έξω από κατάστημα στην είσοδο της πόλης. Μίλησα με το σύζυγο και μου είπε ότι είχε αφήσει το πορτοφόλι στο μαγαζί. Ήρθα στο μαγαζί και είδα την κλειδαριά κάτω. Δεν έχουν πειράξει τίποτα. Δεν έχουν πάρει τίποτα. Το μόνο, ότι έχουν ανοίξει την ταμειακή, πήρανε ψιλά, βρήκανε το πορτοφόλι στο τσαντάκι που ήταν μέσα στο συρτάρι και φύγανε. Ήρθε η Σήμανση και βρήκαν κάποια αποτυπώματα…». Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός ότι δεν αφαίρεσαν κάτι από το κατάστημα, όπως τρόφιμα ή αναψυκτικά. Εκτιμάται πως ίσως οι κακοποιοί φοβήθηκαν πως θα γίνουν αντιληπτοί και ετράπησαν γρήγορα σε φυγή.