Ερωτήσεις χωρίς απαντήσεις


ΔΗΜΑΡ ΚΑΙ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ
 

 
Συνάντηση χθες στελεχών του κόμματος και εκπροσώπου των δικηγόρων με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 

 
Το θέμα της κατασκευής καταστήματος κράτησης στη Μεσσηνία βρισκόταν για αρκετό διάστημα στο… ψυγείο, παρά τις πρωτοβουλίες για προώθησή του από Δήμους και εμπλεκόμενους φορείς.
Εν τούτοις, τοπικά στελέχη της Δημοκρατικής Αριστεράς, όπως το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και γραμματέας Πελοποννήσου, Μπάμπης Βακαλόπουλος, ο Δημήτρης Τροχάτος και ο εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Δημήτρης Καούνης, με τη μεσολάβηση του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη και του βουλευτή Γιάννη Πανούση, συναντήθηκαν χθες με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη για την αναθέρμανση του αιτήματος.
Σε δηλώσεις τους μετά το πέρας της συνάντησης σημείωσαν ότι ο υπουργός βλέπει με πολύ θετικό τρόπο το αίτημα και θα δρομολογήσει διαδικασίες για την ευόδωσή του, αφού πρώτα ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και το συζητήσει με την εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική».
Ο κ. Καούνης σε δηλώσεις του στο «Θ» τόνισε το δίκαιο του αιτήματος της Μεσσηνίας, με δεδομένη τη λειτουργία του Εφετείου, ενώ πρόσθεσε ότι η Καλαμάτα είναι η μοναδική πόλη που δε διαθέτει κατάστημα κράτησης, αν και έχει Εφετείο.
Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ρουπακιώτης επισήμανε ότι υπάρχει απόφαση για δημιουργία δύο νέων κέντρων κράτησης στην Ελλάδα, χωρητικότητας 600 ατόμων το καθένα.   
Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση που επικρατεί στις ελληνικές φυλακές θέτει σε συναγερμό και την πολιτική ηγεσία. Για το λόγο αυτό ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ζητώντας να ενισχυθούν τα κονδύλια του υπουργείου Δικαιοσύνης, προκειμένου να γίνουν προσλήψεις σωφρονιστικών υπαλλήλων και να ενισχυθούν οι υπάρχουσες φυλακές από πλευράς ασφαλείας (σκοπιές, κάμερες, αλεξίσφαιρα γιλέκα, τοποθέτηση εναερίων συρμάτων για να μην είναι δυνατή η προσέγγιση ελικοπτέρων κ.λπ.).
Επίσης, θα ζητηθεί να κατασκευαστεί μια φυλακή υψίστης ασφαλείας ή να μετατραπεί μία από τις υπάρχουσες.
Ακόμη, ο κ. Ρουπακιώτης θα αναφέρει ότι οι τεχνικές, ο εξοπλισμός και οι κατασκευές των φυλακών, όπως και οι τρόποι φρούρησής τους, είναι πλέον ξεπερασμένοι και υπολείπονται κατά πολύ των μεθόδων που ακολουθεί το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα μας.