Διημερίδα από αύριο για το ρόλο τους στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Αν θέλει να μιλήσει κάποιος με τη λογική του μέσου όρου, τότε δε θα έπεφτε και πολύ έξω αν περιέγραφε την ελληνική ανώτατη εκπαίδευση ως έναν παχύδερμο, γραφειοκρατικό, ξεχαρβαλωμένο και αντιπαραγωγικό μηχανισμό. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια προβληματική φούσκα, πάνω στην οποία «χτίζεται» άτσαλα και απροσχεδίαστα η γνώση των νέων.
Επιπλέον, από τα διάφορα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, φαίνεται ότι η ρουσφετολογία, η συναλλαγή με κάθε τρόπο, η ιδιοτέλεια και η αδιαφορία προς την κοινωνία αποτελούν κανόνα.
Από την άλλη, κάθε κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του, πάνω στις οποίες στηρίζεται ένα – παρ’ όλα ταύτα – σαθρό σύστημα γνώσεων. Λαμπρό παράδειγμα τέτοιας διαφορετικής ποιότητας είναι και οι δράσεις του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Πελοποννήσου (Καλαμάτας), με έμφαση στις προσπάθειες που καταβάλλει ο επίκουρος καθηγητής, Αναστάσιος Κώτσιρας, να αναπτύξει-και το έχει πετύχει σε σημαντικό βαθμό-τις υδροπονικές καλλιέργειες.
Θέμα της χθεσινής συνέντευξης Τύπου, στην οποία μίλησαν τόσο ο κ. Κώτσιρας όσο και οι Χρ. Μουρούτογλου, καθηγητής Εφαρμογών και Κ. Δελής, επίσης καθηγητής εφαρμογών, ήταν η διημερίδα που διοργανώνεται αύριο και μεθαύριο στο ΤΕΙ για το ρόλο που μπορούν και πρέπει να παίξουν οι νέοι στην εξέλιξη- ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα.
Ο τελευταίος, όπως τονίστηκε, με την κατάλληλη επιστημονική παρακολούθηση, νέες καλλιεργητικές μεθόδους και στροφή στην ποιότητα, μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή περαιτέρω ανάπτυξης του νομού.
Όπως σημείωσε ο κ. Κώτσιρας, στην Ελλάδα, χώρα αγροτική, παραδόξως, ο πρωτογενής τομέας έχει συρρικνωθεί σε τεράστιο ποσοστό, Σχολίασε, όμως, ότι τα τελευταία χρόνια, μεσούσης της κρίσης, υπάρχουν εκτιμήσεις πως ήδη επιστρέφουν εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα, κυρίως νέοι. Η διημερίδα θα δείξει πώς μπορούν να βοηθηθούν οι νέοι ώστε να παραμείνουν στον αγροτικό τομέα και να τον αναπτύξουν, παράγοντας προϊόντα ποιοτικά και ανταγωνιστικά εκείνων που παράγουν άλλες χώρες.
Ο κ. Δελής, από την πλευρά του, υπογράμμισε ότι είναι πολύ σημαντικό να προχωρήσει η καταγραφή των ποικιλιών λαχανικών, επισημαίνοντας ότι, σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2020 και μετά δε θα επιτρέπεται η καλλιέργεια ποικιλιών που δεν είναι καταγεγραμμένες, άρα θα κινδυνεύσουν με οριστική εξαφάνιση ποικιλίες που, αν αξιοποιηθούν, θα οδηγήσουν στην παραγωγή προϊόντων που θα δίνουν καλύτερες τιμές.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από το ΤΕΙ για τη γενετική καταγραφή των ποικιλιών των συκιών της Μεσσηνίας.
Στη διημερίδα θα γίνει παρουσίαση και της προσπάθειας του ιδρύματος να κριθεί ως διατηρητής παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών.
Το ΤΕΙ έχει ήδη κάνει μεγάλη δουλειά προς αυτή την κατεύθυνση και έχει τεκμηριώσει ότι οι παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών είναι ξεκάθαρα πιο ωφέλιμες από τα υβρίδια, όχι μόνο από διατροφική άποψη, αλλά και σε ό,τι αφορά το κόστος και τον όγκο παραγωγής.
Τέλος, ο κ. Μουρούτογλου αναφέρθηκε στην προσπάθεια του ΤΕΙ να κερδίσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να αποτελέσει φορέα γνώσεων και πρακτικών που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και την εξυπηρέτηση της τοπικής κοινωνίας.
Σημειώνεται ότι η διημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Τριπτόλεμος», της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς», ενώ στο ίδιο πρόγραμμα, από 20 Οκτωβρίου έως 14 Νοεμβρίου 2014, θα υπάρξει θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση (50 ωρών) στους βασικούς τομείς που σχετίζονται με τις υδροπονικές καλλιέργειες και γενικά με τη γεωργία ελεγχόμενου περιβάλλοντος.
Η ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τα σεμινάρια, αλλά και τις δράσεις του Εργαστηρίου Λαχανοκομίας, μπορεί να γίνει μέσω της ιστοσελίδας: http://www.teikal.gr/index.php/ydroponikes.
Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 6/10/2014 και ώρα 13.00 μ.μ. ηλεκτρονικά στο e-mail: a.pantazi@neagenia.gr. Προϋπόθεση είναι οι συμμετέχοντες να είναι 24–40 ετών. Το κόστος συμμετοχής για όλο το σεμινάριο είναι 50 ευρώ.
Ολοκληρώνοντας ο κ. Κώτσιρας ανακοίνωσε ότι το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Πελοποννήσου έχει οργανώσει και προτίθεται να λειτουργήσει από το εαρινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2014−2015 αυτοδύναμο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Γεωργία Ελεγχομένου Περιβάλλοντος – Υδροπονία / Master in Controlled Environment Agriculture – Soilless Culture».