Φρένο από το ΣτΕ στην Κηπούπολη


Στο αρμόδιο υπουργείο ο Δήμος Καλαμάτας για να προλάβει τα… χειρότερα 
Κι ενώ ιδιοκτήτες, εργολάβοι, μηχανικοί, αρχιτέκτονες και άλλοι άμεσα εμπλεκόμενοι περίμεναν την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για τη μελέτη της Κηπούπολης, ώστε να βάλουν μπροστά την οικοδόμηση της περιοχής, το θερινό τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας άλλαξε άρδην τα δεδομένα.
Όπως έγινε γνωστό στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας, από το δήμαρχο Παν. Νίκα, ο εισηγητής του θέματος δε δέχτηκε την πρόταση για αρτιότητα στα 600 μέτρα, αν και δέχεται το σκεπτικό για κατά παρέκκλιση οικόπεδα. Πρότεινε ο Δήμος να επανεξετάσει το θέμα, προτείνοντας μεγαλύτερη αρτιότητα με συντελεστή δόμησης 0,6, ώστε η περιοχή να μη χάσει τον «πράσινο» χαρακτήρα της.
Όπως είναι φυσικό, η παραπάνω απόφαση πάει πίσω μια ιστορία που φαινόταν τελειωμένη, έπειτα από δεκαετίες ταλαιπωρίας. Χθες το μεσημέρι έγινε σύσκεψη των πολιτικών και υπηρεσιακών παραγόντων στις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Καλαμάτας, υπό την προεδρία του δημάρχου. Εκείνο που αποφασίστηκε είναι η άμεση αντίδραση του Δήμου Καλαμάτας, κι έτσι μέσα στις επόμενες ημέρες ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης και η προϊσταμένη της Πολεοδομίας, Παναγιώτα Κουράκλη, θα επισκεφθούν το αρμόδιο υπουργείο, με σκοπό να ξεπεραστούν τα προβλήματα που δημιουργεί η πρόταση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Βεβαίως, η Δημοτική Αρχή, αλλά και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, έχουν προτείνει η αρτιότητα να είναι στα 600 μέτρα και ο συντελεστής δόμησης στο 0,6.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας συνεδρίασε στα μέσα του καλοκαιριού και η αρμόδια εισηγήτρια θα κατέθετε την εισήγησή της όσον αφορά στον έλεγχο νομιμότητας της πολεοδομικής μελέτης Κηπούπολης Καλαμάτας.
Αν όλα πήγαιναν καλά, η κύρωση της πολεοδομικής μελέτης θα γινόταν στη συνέχεια με την υπογραφή και δημοσίευση Προεδρικού Διατάγματος στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Θα ακολουθούσε η υπογραφή απόφασης από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, με την οποία θα εγκρινόταν και η πράξη εφαρμογής.
Υπενθυμίζουμε ότι το Κεντρικό ΣΥΠΟΘΑ (Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων) ενέκρινε την Πολεοδομική Μελέτη Κηπούπολης, σύμφωνα με τις προτάσεις του Δήμου Καλαμάτας. Το θέμα απασχόλησε το Κεντρικό ΣΥΠΟΘΑ για 2,5 περίπου ώρες και τις απόψεις του Δήμου είχε στηρίξει ο δήμαρχος Καλαμάτας, Π. Νίκας.
Οι προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου που έγιναν αποδεκτές ήταν οι εξής: α. αρτιότητα 600 m2 και συντελεστής δόμησης 0.6. β. κατά παρέκκλιση να δίδεται η δυνατότητα με την πράξη εφαρμογής να προκύπτουν άρτια οικόπεδα εμβαδού 300 m2.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη