5-4-2013


ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΑΚΡΟΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΑΧΩΝ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
 
Στο ζενίθ το ενδιαφέρον για τις απολογίες των κατηγορουμένων
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Με ακρόαση των συνομιλιών που κατά την Αστυνομία έχουν ποινικό ενδιαφέρον και την κατάθεση ορισμένων μαρτύρων υπεράσπισης συνεχίσθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας η μεγάλη δίκη για τη διπλή δολοφονία πατέρα και γιου Μεσάι.
Οι περισσότερες συνομιλίες που ακούστηκαν χθες είχαν καταγραφεί τις ημέρες που έγινε η δολοφονία πατέρα και γιου. Αίσθηση, επίσης, προκάλεσαν δύο συνομιλίες οι οποίες αποδίδονται στον κατηγορούμενο πρώην αστυνομικό με τον κατηγορούμενο που καταζητείται ως αρχηγός της οργάνωσης, αλλά και συνομιλία του δεύτερου με συνεργάτιδα δικηγόρου ο οποίος μετέχει στην εν λόγω δίκη, και απομαγνητοφωνήθηκε καθώς οι αστυνομικοί που είχαν αναλάβει το έργο αυτό έκριναν πως έχει ποινικό ενδιαφέρον. 
Σήμερα η διαδικασία θα συνεχισθεί με τις καταθέσεις των υπολοίπων μαρτύρων, ενώ με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι απολογίες των κατηγορουμένων, με πρώτη εκείνη του 50χρονου, καθώς μαζί με το δίδυμο αδελφό του που δεν έχει συλληφθεί κατηγορούνται ως αρχηγοί της οργάνωσης.
Κατά τη χθεσινή διαδικασία απορρίφθηκε αίτημα συνηγόρου ενός κατηγορουμένου για πραγματογνωμοσύνη των ψηφιακών δίσκων με τις συνομιλίες, ισχυριζόμενος πως η καταγραφή άρχισε πριν από την άρση του απορρήτου από τον εισαγγελέα.
 
Συνομιλίες
Η δολοφονία πατέρα και γιου Μεσάι έγινε στις 29 Νοεμβρίου 2011 και χθες στο δικαστήριο άρχισαν να ακούγονται συνομιλίες των κατηγορουμένων μία ημέρα νωρίτερα.
Το απόγευμα της 28ης Νοεμβρίου ο «Νίκος» (κατηγορούμενος Αλβανός που έχει παραδεχθεί τη δολοφονία του πατέρα Μεσάι) λέει ότι ξεκινάει να έρθει με το λεωφορείο, ενώ σε άλλη συνομιλία ο 50χρονος, μέσω τρίτου κατηγορουμένου που μεταφέρει τα όσα λέει στο τηλέφωνο, ζητά από το δίδυμο αδελφό του να πάνε να πάρουμε το όπλο το «ντε τε».
Το ίδιο βράδυ, ο «Νίκος» φτάνει Καλαμάτα και συναντιέται με τον 50χρονο. Τον παραλαμβάνει νεαρός κατηγορούμενος από τη στάση του νοσοκομείου.
Το πρωί της 29ης Νοεμβρίου, ημέρα της δολοφονίας, λίγο πριν από τις 11.00, ο νεαρός κατηγορούμενος, που συνήθως είναι μαζί με τον 50χρονο, μιλάνε στο τηλέφωνο (πρώτος μιλάει ο νεαρός):
-Έλα, θείε, έλα σπίτι.
-Γιατί, έγινε τίποτα;
-Ναι, έχει και το παιδί του κοντά.
-Τι λες, ρε, γιατί το αφήσατε, γιατί το άφησες, στα α…. μας. Γιατί δε του πες να γυρίσει; Να πάει το παιδί και να γυρίσει. Να έρθει σε μια ώρα, γιατί δεν του το λες.
-Με το που ήρθε αυτός σπίτι κορνάρανε και τα κέρατα από πίσω του.
-Ποια κέρατα;
-Τα κέρατα, η Αστυνομία.
-Γιατί;
-Δεν ξέρω. Αυτός μου λέει θα πάει στην Κυπαρισσία για κανά μήνα για ελιές, δεν μπορεί να ξαναγυρίσει λέει μετά πάλι, είναι το παιδί του κοντά.
-Τι λες,  ρε; Πλάκα μου κάνεις; Τι θα κάνουμε τώρα; Πάρτον τηλέφωνο, πέστου ότι θα ’μαι εκεί σε μια ώρα. Και δεν μας ενδιαφέρει, μη μιλάς για το μικρό, δε μας ενδιαφέρει, το καταλαβαίνεις; Δεν μας πειράζει για το μικρό, κατάλαβες;
-Και το μικρό, τι θα το κάνουμε;
-Σκάσε γ… τη Π… σου, μη μιλάς στο τηλέφωνο. Ξέρεις τι θα κάνεις, ξέρεις τι θα κάνεις, δώσμου το Νίκο.
-Έλα.
-Δε με πειράζει, ρε, (ακατανόητη φράση) για το μικρό, ρε, δεν μας πειράζει, ρε.
-Είναι παιδί, ρε.
-Το προβατάκι δε μας πειράζει, για το προβατάκι στα α… μας, ρε, το καταλαβαίνεις;
-Και τα άλλα που ήταν πίσω, που κάνανε γκλου γκλου, τα κέρατα;
-Δεν πειράζει, τυχαίο ήταν.
-Δεν πιστεύω τυχαίο, ρε, τι με βάζεις να κάνω τώρα, ρε;
-Τι ναι αυτά που κάνεις, τι είναι αυτά που λέτε στο τηλέφωνο, άστο γ… το μην κάνεις τίποτα (ακατανόητη φράση), τελείωσε, τελείωσε.
-Πες μου τι να κάνουμε;
-Τίποτα, τίποτα τώρα, να μην κάνεις τίποτα (ακατανόητη φράση), τώρα μου λες τι να κάνουμε, δεν ξέρεις τι πρέπει να κάνουμε; Μιλάμε στο τηλέφωνο, έχω τρελαθεί».
Ακολούθησαν συνομιλίες του 50χρονου με το θύμα Φελίμ Μεσάι, για πρόβλημα που είχε ένα πρόβατο και τον καλεί να πάει πάλι στο σπίτι το απόγευμα.
Το απόγευμα της ημέρας της δολοφονίας ο 50χρονος μιλάει με τον κατηγορούμενο ανιψιό του και τον ρωτάει αν όλα είναι καλά (μιλάει ο 50χρονος):
-Το μπαστούνι να μου φέρεις, τη γκλίτσα να εξαφανίσεις από τα πρόβατα (ακατανόητη φράση), ψοφήσει το προβατάκι, κατάλαβες τι σου λέω; Τη γκλίτσα, εξαφάνισέ τη από τα πρόβατα.
Το ίδιο βράδυ, σε νέα τους συνομιλία, καταγράφηκε (πρώτος μιλάει ο νεαρός κατηγορούμενος):
-Πήγα εκεί πάνω το Νίκο (στο σπίτι του δίδυμου αδελφού του 50χρονου, που επίσης κατηγορείται).
-Ωραία, όλα καλά;
-Ναι όλα καλά. Τη καραμπίνα την έχω εξαφανίσει μες στα καλάμια, δεν υπάρχει τίποτα.
-Σκάσε, σκάσε, τι με ενδιαφέρει εμένα; Τι μου λες εμένα, ποια καραμπίνα; (ακατανόητη φράση) εγώ τα τέτοια δω χάμω, τα προβατάκια ψοφάνε, τι μ…. λες, φέρε γάλα, φέρε γάλα…
-Πού να το βρω τέτοια ώρα;
Ακολουθεί συνομιλία του 50χρονου με άλλον κατηγορούμενο, όπου του αναφέρει:
-Με πήρε τηλέφωνο, τι μ…. μου λέει, τι καραμπίνες μου λέει γ… τη Π…. στο τηλέφωνο. Τι είναι αυτά που λέει ο μ…. Τι ξέρω γω; Τι μου λέει; Εγώ περιμένω γάλα για τα προβατάκια μου, ψοφάνε τα προβατάκια μου.
 
Συνομιλίες αστυνομικού και δικηγόρου
Ανάμεσα στις συνομιλίες που ακούστηκαν χθες, ήταν και δύο που αποδίδονται στον κατηγορούμενο πρώην αστυνομικό της Δίωξης Ναρκωτικών. Σε αυτές φαίνεται να συνομιλεί με τον καταζητούμενο δίδυμο αδελφό, που επίσης κατηγορείται ως αρχηγός.
Η πρώτη συνομιλία που έχει απομαγνητοφωνηθεί από την Αστυνομία είναι από τις 2 Δεκεμβρίου 2011 και, μεταξύ άλλων, ακούγεται ο εξής διάλογος (μιλάει πρώτος ο πρώην αστυνομικός, ο οποίος τότε υπηρετούσε στη Δίωξη):
-Ο Μιχάλης είμαι (ο αστυνομικός χρησιμοποιεί άλλο όνομα από το κανονικό του).
-Έλα, ρε Μιχάλη.
-Σε μισή ώρα μπορείς να συναντηθούμε εκεί που συναντιόμαστε;
-Όχι είμαι στο βουνό.
-Πρέπει να ρθεις, ρε φίλε, πρέπει να ρθεις, ρε φίλε, το κατάλαβες;
-Τι έπαθες ρε, πού;
-Τίποτα, εκεί που συναντιόμαστε θα ανέβω σε μισή ώρα, εντάξει;
-Κάντο σε τρία τέταρτα να έχω κατέβει κάτω.
Η δεύτερη συνομιλία καταγράφηκε λίγες ώρες μετά τις επιχειρήσεις που έγιναν στις 22 Δεκεμβρίου 2011 και συνελήφθησαν οι προφυλακισμένοι κατηγορούμενοι (μιλάει πρώτος ο καταζητούμενος ως αρχηγός):
-Την έπεσαν στην … (αναφέρει το όνομα γυναίκας που διατηρεί σχέση); Πού είσαι;
-Ρε, πας καλά, ρε, με παίρνεις στο καλό μου, στο κανονικό τηλέφωνο.
-Τι να κάνω, ρε, είμαι στο Λεωνίδιο, είμαι μακριά, ρε.
-Στο κανονικό τηλέφωνο με παίρνεις, τι; πλάκα κάνεις;
-Είμαι μακριά τι να έκανα; Είναι αλήθεια; Είναι στης…;
-Πού θες να ξέρω γω, ρε φίλε;
-Ρε, καταστραφήκαμε, ρε, είναι πράγματα εκεί, τι θα κάνουμε τώρα; Ακούς;
-Έλα, εγώ δεν είμαι στη δουλειά, ρε φίλε, το καταλαβαίνεις;
-Πώς θα γίνει να τρέξεις εκεί, στο συρτάρι από κάτω, μέσ’ στο συρτάρι είναι το όπλο μου, τα όπλα μου, ρε φίλε.
-Ωραίος είσαι.
-Είμαι μακριά, δεν μ΄ ακούει κανείς. Είμαι στο Λεωνίδιο.
-Ρε, τι δεν σ’ ακούει, πλάκα μου κάνεις. Δεν σ’ ακούει κανείς, ρε; (…) Με παίρνεις στο κανονικό τηλέφωνο;
-Τι να κάνω, δεν έχω άλλο…
-Δεν σου είπα ότι δεν είμαι εκεί.
-Όλο αυτό θα μου λες. Τι γίνεται, εγώ είμαι μακριά το καταλαβαίνεις;
-Ναι, και τι θες να κάνω εγώ;
-Τι έχει γίνει, μπορούμε να μάθουμε τι γίνεται, να μην έρθουμε κάτω, μ’ ακούς;
-Γιατί δεν με παίρνεις από ένα άλλο τηλέφωνο, γιατί δεν με παίρνεις από καρτοτηλέφωνο.
-Δεν έχω τίποτα, είμαι μόνος μου εδώ.
-Ρε, πλάκα μού κάνεις, θα το κλείσω.. Αυτό που κάνεις δεν είναι σωστό.
-Είναι τόσο μεγάλη ανάγκη, τι έχεις πάθει, ρε;
-Πλάκα μου κάνεις;».
Τελευταία ακούστηκε καταγραφή που έγινε το μεσημέρι των επιχειρήσεων, μεταξύ του καταζητούμενου ως αρχηγού και δικηγόρου, συνεργάτιδας συνηγόρου υπεράσπισης, η οποία του αναφέρει ότι δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μπει στην Αστυνομική Διεύθυνση (πρώτος μιλάει ο κατηγορούμενος):
-Εγώ τότε να μην εμφανισθώ μέχρι να δω τι γίνεται σπίτι, τι βρήκανε.
-Για μένα μην έρθεις κατά δω.
-Ναι, όχι, δεν έρχομαι καθόλου.
-Για μένα, δηλαδή, κάτσε εκεί που είσαι. Εγώ σου λέω πάντως όποιος δικός σου και να ρθει, επειδή με έχει βάλει ο … (επώνυμο συνηγόρου υπεράσπισης) και παρακολουθώ δύο ώρες εδώ πέρα, είμαι απέναντι από την Αστυνομία μέσα σε μια ασημί άλφα ρομέο. Δηλαδή, άμα έρθει, αλλά να μην έρθει, δεν ξέρω τι συνεννοηθήκατε με τον … (επώνυμο δικηγόρου), αλλά δεν τα βλέπω καλά τα πράγματα.
-Εντάξει, μπορείς να με παίρνεις σε παρακαλώ συνέχεια;
-Θα σε παίρνω, εγώ το πρώτο που θα μάθω, αλλά να ξέρεις ότι μετά από κανά δυο ώρες περίμενε τηλεφώνημά μου.
Στο σημείο αυτό, ο συνήγορος υπεράσπισης που μετέχει στη δίκη δήλωσε ότι η συνεργάτιδά του λειτουργούσε κατ’ εντολήν του, καθώς ο ίδιος αδυνατούσε εκείνη τη στιγμή, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας έσπευσε να επισημάνει πως όλοι οι δικηγόροι, ακόμα και για μια απλή μήνυση, προτείνουν στον πελάτη τους να μην εμφανισθεί στο αστυνομικό τμήμα. Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα και αυτό θεωρείται λήξαν.
Η διαδικασία χθες ολοκληρώθηκε με καταθέσεις ορισμένων μαρτύρων υπεράσπισης. Κατέθεσε ο παππούς των τριών κατηγορούμενων νεαρών, ο οποίος είπε ότι είναι καλά παιδιά και, μάλιστα, «ούτε κόκορα δεν μπορούσαν να σφάξουν». Για τα αδέλφια, ανέφερε ότι ο ένας είχε πρόβατα και ο άλλος εργαζόταν σε εργαστήριο ζυμαρικών.
Επίσης, κατέθεσε υπάλληλος του Δασαρχείου Καλαμάτας, υπέρ του κατηγορούμενου δημόσιου υπαλλήλου, ότι ποτέ δεν είχε δώσει δικαίωμα, καθώς και οι μητέρες των δύο κατηγορούμενων νεαρών αδελφών και του ξαδέλφου τους. Τέλος, κατέθεσε η σύζυγος του συνταξιούχου κατηγορούμενου αστυνομικού.