Η Πολιστιστική Πρωτεύουσα ενώνει την Καλαμάτα …


Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα το νέο… συγκολλητικό όραμα
Το νέο… ιδεολόγημα που φαίνεται να συνδέει τη μεγάλη πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου ακούει στο όνομα «Καλαμάτα, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, 2021». Αυτό φάνηκε κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Σώματος, αν και υπήρξαν αρκετοί αστερίσκοι από ορισμένες παρατάξεις.
Μιλώντας για το… συγκολλητικό όραμα της πόλης, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας υποστήριξε ότι η Καλαμάτα έχει πολύ αυξημένες πιθανότητες να επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ ισχυρότεροι αντίπαλοί της φαίνεται να είναι πρώτα η Σύρος και μετά ο Πειραιάς.
Όπως τόνισε, εάν επιτευχθεί ο στόχος, τότε τα οφέλη για την Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή θα είναι πολύ σημαντικά. Σημείωσε, επίσης, ότι το μεγαλύτερο ποσό από τα 250.000 ευρώ θα προσφερθεί από χορηγούς και τα έργα και οι εκδηλώσεις που θα γίνουν, εφόσον επιλεγεί η Καλαμάτα, θα χρηματοδοτηθούν από σειρά προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ελληνικό κράτος.
«Αν χρειαστεί να συνδράμει και ο Δήμος την όλη προσπάθεια, αυτή θα είναι από 50.000 έως 70.000 ευρώ», ενώ ξεκαθάρισε ότι το μεγαλύτερο μέρος των απαιτούμενων χρημάτων για τη δημιουργία του φακέλου υποψηφιότητας έχει ήδη βρεθεί.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, ξεκίνησε την παρέμβασή του σημειώνοντας ότι η Δημοτική Αρχή προχώρησε σε μια μεγάλη απόφαση μέχρι αυτή τη φάση χωρίς να έχει διαβουλευθεί με κανέναν. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια και να αποφευχθούν οι σπατάλες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά.
Πρόσθεσε, δε, ότι το κόστος των 250.000 ευρώ για την ετοιμασία του φακέλου είναι πολύ υψηλό, δεδομένου ότι η Σύρος θα πληρώσει περίπου 25.000 ευρώ και ο Βόλος περίπου 8.000 ευρώ.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας είπε ακόμη ότι σύμφωνα με τους όρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το συνολικό κόστος για την Καλαμάτα πρέπει να είναι το ελάχιστο 30.000.000 ευρώ και το μέγιστο μέχρι 100.000.000 ή και λίγο παραπάνω. Από το κόστος αυτό, πρόσθεσε, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα καλύψει μέχρι το 60% και διερωτήθηκε από πού θα καλυφθεί το υπόλοιπο 40%. «Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους, είναι ένα ουσιαστικό ερώτημα», σχολίασε.
Παράλληλα, είπε ότι «η υποβολή υποψηφιότητας και η ενδεχόμενη ανάδειξη της Καλαμάτας σε πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 είναι μια σημαντική υπόθεση για την πόλη μας και ολόκληρη τη Μεσσηνία.
Είναι μείζονος σημασίας, γιατί μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο, καθώς, χρησιμοποιώντας πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα, μπορεί να οδηγήσει στην αναβάθμιση των πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών, στην αστική ανάπλαση υποβαθμισμένων περιοχών της πόλης και στην ενίσχυση της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής.
Επίσης, μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη και την εδραίωση της ευρωπαϊκής διάστασης της πόλης και στη διεθνή προβολή της ως σημαντικού πολιτιστικού προορισμού.
Βασικές προϋποθέσεις, όμως, για να συμβούν όλα αυτά είναι: Να υπάρχει συνεχής έλεγχος στις οικονομικές παραμέτρους σε όλες τις χρονικές φάσεις, από τη διεκδίκηση και τον προγραμματισμό έως και την επιτέλεση του έργου. Είναι, άλλωστε, νωπά τα παραδείγματα ελληνικών πόλεων που υπήρξαν πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης και καταχρέωσαν τους δημότες τους. Ιδιαίτερα στην εποχή της βαθιάς οικονομικής κρίσης την οποία βιώνουμε, η σωστή διαχείριση των πόρων είναι πρωτεύον ζήτημα.
Να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση και συναπόφαση, γιατί το θέμα είναι μείζονος σημασίας και ξεφεύγει από τα όρια της συγκεκριμένης δημοτικής περιόδου.
Να ενισχυθεί η τοπική πολιτιστική παραγωγή και να αξιοποιηθεί το πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής μέσα από την κινητοποίηση πολιτιστικών συλλόγων, θεατρικών και μουσικών σχημάτων που ήδη υπάρχουν και παράγουν εξαιρετικό έργο, καθώς και του προσωπικού, διοικητικού και καλλιτεχνικού, του διεθνούς φεστιβάλ χορού, των σχολών της “Φάρις” και του Μουσικού Σχολείου.
Παράλληλα, πρέπει να δοθεί ουσιαστικός ρόλος και αρμοδιότητα στο Πανεπιστήμιο της πόλης. Πρέπει να αποκατασταθούν τα διατηρητέα κτήρια, το Κάστρο και οι αρχαιολογικοί χώροι της πόλης, έτσι ώστε να αναδειχθεί η πολιτιστική της συνέχεια.
Καταλήγοντας, ο κ. Μάκαρης, παρατήρησε: «Η πρόταση υποψηφιότητας σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να αποτελέσει την τεχνοκρατική συρραφή αποσπασματικών έργων βιτρίνας και εντυπωσιασμού, αλλά ένα ρεαλιστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης με όχημα τον πολιτισμό. Να υπάρξει όραμα και όχι ανάλωση χρημάτων και ανθρώπινων δυνάμεων σε στείρες παρεμβάσεις. Αυτό το όραμα μπορεί να προσδώσει στην πόλη μας τα εχέγγυα για την επιτυχή έκβαση της υποψηφιότητάς της ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021».
Ο Δημήτρης Οικονομάκος, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», είπε ότι ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης είναι αντιδραστικός και σκοπό έχει να ισοπεδώσει το λαϊκό πολιτισμό των χωρών προς όφελος των σχεδιασμών των παγκοσμιοποιημένων μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Μάλιστα, εξήγησε ότι μετά και τις τελευταίες αλλαγές, ως προς τον τρόπο επιλογής της υποψηφιότητας, το ιδεολογικό πλαίσιο της όλης ιστορίας είναι αρκετά συντηρητικό.
Υπέρ της υποψηφιότητας της Καλαμάτας τοποθετήθηκαν ο Θόδωρος Μπρεδήμας της «Αλλαγής» και ο Μιχάλης Αντωνόπουλος της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», κάνοντας όμως αναφορές στην αναγκαιότητα διαφάνειας. Μάλιστα, ο πρώτος επισήμανε ότι η παράταξή του θα ασκήσει αυστηρό έλεγχο στα οικονομικά στοιχεία της πρότασης, ώστε να μην υπάρξουν υπερβάσεις στον προϋπολογισμό του έργου.
Να αναφέρουμε ότι εκείνο που ψηφίστηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση είναι η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας, της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» και του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή».
Στο τέλος της συζήτησης ο δήμαρχος εξέφρασε τη χαρά του, διότι η πόλη φαίνεται να συντάσσεται για την επίτευξη αυτού του μεγάλου στόχου, καθώς υπάρχει γενική κινητοποίηση των πολιτιστικών, οικονομικών και κοινωνικών δυνάμεων της Καλαμάτας. «Εάν ευοδωθεί αυτή η προσπάθεια και επιλεγεί η Καλαμάτα ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης/2021, αυτό θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα για ολόκληρη τη νότια Πελοπόννησο, περιλαμβανομένης της Τρίπολης και της Σπάρτης», είπε ολοκληρώνοντας το θέμα. 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη