Βουτιά του ΕΝΦΙΑ και στη Μεσσηνία


ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ

Έως 98% ενδέχεται να φτάσουν οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ για ιδιοκτήτες 2.531.171 ακινήτων σε 1.268 περιοχές της χώρας εκτός αντικειμενικού συστήματος, όπου τα αρχικά εκκαθαριστικά του φόρου προκάλεσαν σοκ στους ιδιοκτήτες και «αναταράξεις» στην κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικά, στην Κοινότητα Άμφεια του διαμερίσματος της Θουρίας η φορολογική αξία ενός στρέμματος, με βάση την οποία υπολογίστηκε ο ΦΑΠ του 2013, ήταν 40.880 ευρώ, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ-όπου η φορολογητέα αξία δείχνει τις τιμές ανά στρέμμα με τις οποίες βγήκαν τα λανθασμένα εκκαθαριστικά-φτάνει στις 174.924.
Στο Καρτερόλι του Δήμου Μεσσήνης οι αντίστοιχες τιμές ήταν 25.500 και 148.500, ενώ στο Στάσιμο της Δημοτικής Κοινότητας Είρας 21.504 έναντι 205.824!
Από την άλλη πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, έχει δώσει εντολή, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, στις αρμόδιες υπηρεσίες, να μην υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση στη διόρθωση των λαθών και τα νέα εκκαθαριστικά να αρχίσουν να αναρτώνται από την ερχόμενη Δευτέρα στο Taxisnet.
Οι κατάλογοι με τις τιμές και τις περιοχές που θα γίνουν οι διορθώσεις βρίσκονται ήδη από την περασμένη εβδομάδα στην αρμόδια διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και οι υπάλληλοι εργάζονται κυριολεκτικά νυχθημερόν για να διορθώσουν αντικειμενικές αξίες που βγάζουν μάτι.
Τα στοιχεία με βάση τα οποία τρέχουν ήδη οι διορθώσεις των εκκαθαριστικών όσων φορολογουμένων έχουν δικαιώματα επί ακινήτων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού δείχνουν ότι οι φόροι που θα κληθούν τελικά να πληρώσουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι δε θα έχουν καμία σχέση με τα πέραν κάθε φαντασίας ποσά που προέκυψαν κατά την αρχική εκκαθάριση.
Α.Π.