Της Μαρίας Νίκα
Να μη βιαστούν να ξεκινήσουν τη συγκομιδή, ώστε να ωριμάσει σωστά η πατάτα, καλεί τους παραγωγούς ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς, κάτι το οποίο ανέφερε και στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε για το προϊόν στο Διοικητήριο.
Άλλωστε, όπως τονίστηκε χθες, χρόνος υπάρχει, καθώς η ανοιξιάτικη πατάτα της Μεσσηνίας είναι η πιο πρώιμη, ενώ η αχαϊκή που ακολουθεί, φέτος αναμένεται να βγει από τις 15 Μαΐου και μετά. Άρα μεσολαβεί ένα χρονικό περιθώριο 45 ημερών για τους Μεσσήνιους παραγωγούς, ώστε να προωθήσουν σιγά σιγά το προϊόν τους στην αγορά, για να πετύχουν και καλύτερες τιμές.
Η ίδια υπομονή συστήθηκε και στους τυποποιητές, ενώ από τη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και το διευθυντή της, Γιάννη Κυριακόπουλο, τους ζητήθηκε να μη συγκεντρώνουν στις εγκαταστάσεις τους μεγαλύτερες ποσότητες προϊόντος από αυτές που μπορούν να διαθέσουν. Γιατί αν δεν καταφέρουν να τις προωθήσουν άμεσα στην αγορά, οι πατάτες θα μείνουν, θα υποβαθμιστεί η ποιότητά τους, αλλά θα πέσει και η τιμή τους, γιατί μετά θα αναγκαστούν να τις δώσουν όσο όσο για να πουληθούν.
Μάλιστα, ο κ. Αλευράς κάλεσε τους εξαγωγείς – τυποποιητές να κρατήσουν μια καλή σχέση μεταξύ τους, ώστε να δώσουν και καλές τιμές στους παραγωγούς. Όσον αφορά στο θέμα, χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι αφού η αιγυπτιακή πατάτα στον λιανοπωλητή έχει 60 λεπτά, η μεσσηνιακή έχει καλές προοπτικές. Σχετικά με την ποσότητα, αναμένεται, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Μεσσηνίας, να ξεπεράσει τα 20 εκατομμύρια κιλά, όταν συνήθως φτάνει τα 17 με 18 εκατομμύρια.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που αφορούν στην προστασία της ποιότητας του προϊόντος, στην προώθηση και διακίνησή του, με αφορμή την έναρξη συγκομιδής της ανοιξιάτικης πατάτας. Πήραν μέρος οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαμάτας και Μεσσήνης Μιχάλης Αντωνόπουλος και Γιάννης Μπλάνας αντίστοιχα, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης, ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού Καλαμάτας Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος, ο εξαγωγέας Νίκος Δουρούμης, μέλη της οικογενειακής εξαγωγικής επιχείρησης Παντελόπουλος PanProd, οι τυποποιητές Παναγιώτης Γκούμας και Θεοδώρα Θωμοπούλου, ο παραγωγός Δημήτρης Δουρούμης, ο πρόεδρος του Εξαγωγικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημήτρης Γυφτέας.
Ο κ. Αλευράς ενημέρωσε ότι απέστειλε σχετικό υπόμνημα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και στο γενικό γραμματέα Καταναλωτή, με σκοπό τη γνωστοποίηση έναρξης της συγκομιδής μεσσηνιακής πατάτας και την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλη την Ελλάδα προς αποτροπή ελληνοποιήσεων. Γι’ αυτό το λόγο, όπως είπε, είναι συνεχής η παρουσία κλιμακίου ελέγχου στη μεσσηνιακή αγορά.
Ο κ. Κυριακόπουλος, αφού επισήμανε τα βασικά στοιχεία που πρέπει να εφαρμόζουν οι παραγωγοί και τυποποιητές για τη διασφάλιση της υψηλής ποιότητας των κονδύλων, τόνισε ότι αρμόδιοι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής θα είναι παρόντες στα πατατοχώραφα και τα τυποποιητήρια για παροχή οδηγιών και διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων.
Οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσήνης και Καλαμάτας, καθώς και ο πρόεδρος της ΕΑΣ τόνισαν ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για κλείσιμο της ψαλίδας των τιμών από το χωράφι στον καταναλωτή. Αναφέρθηκαν, επίσης, στην αναγκαιότητα της έγκαιρης πληρωμής των παραγωγών από τους εμπόρους.
Οι εκπρόσωποι των τυποποιητών και του Επιμελητηρίου επισήμαναν την ανάγκη να γίνουν οι κατάλληλοι χειρισμοί για εξασφάλιση καλής ποιότητας πατατών, καθώς και να γίνει ομαλά η συγκομιδή για να μην υπάρξει πίεση στα τυποποιητήρια. Επίσης, αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει να διερευνηθεί η δυνατότητα υποχρεωτικής πληρωμής αλυσίδων σούπερ μάρκετ προς τους τυποποιητές σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και τόνισαν από τη μεριά τους ότι δεν είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι για τη μεγάλη διαφορά τιμών παραγωγού – καταναλωτή.