Να μην γίνουν αλλαγές στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας


Αναπάντητη παραμένει, επί ένα σχεδόν μήνα, η επιστολή της Ελληνικής Ομοσπονδίας Θαλασσαιμίας προς το διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γ. Μπέζο, σχετικά με την  «Κατάργηση   χώρων   της   Μονάδας   Μεσογειακής   Αναιμίας   του   Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Καλαμάτας».
Η επιστολή, που κοινοποιείται, μεταξύ άλλων, στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Λεων. Γρηγοράκο,  τον τότε διοικητή της 6ης ΥΠΕ Παν. Κατσίβελα, καθώς και την  Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, στάλθηκε με αφορμή τη γραπτή διαμαρτυρία του Συλλόγου πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και γονέων αυτών Ν. Μεσσηνίας, όπου εκφράζεται η έκπληξη και αγανάκτηση των μελών του για την πρόθεση του κ. Μπέζου να προχωρήσει σε μελέτη χωροταξικής αλλαγής στη Μονάδα Μεσογειακής Αναιμίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας.
 
Διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας 
Η Ομοσπονδία, επισημαίνει στο διοικητή του νοσοκομείου Καλαμάτας πως «η  απόφασή σας αυτή είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει τη διατάραξη της εύρυθμης λειτουργίας της Μονάδας Μεσογειακής  Αναιμίας, αφού οι 40 και πλέον μεταγγιζόμενοι θαλασσαιμικοί θα δεχτούν συρρίκνωση του χώρου της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας».
Μέσω της επιστολής γίνεται μνεία και στο ισχύον  θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργίας των Μονάδων Μεσογειακής Αναιμίας και Δρεπανοκυτταρικής Νόσου (ΦΕΚ, Β’ 2267/28-11-2007), που, μεταξύ άλλων, προβλέπει:
1.  Να ευρίσκονται εντός του χώρου Γενικών Νοσοκομείων, ανεξάρτητες χωροταξικά και να υπάγονται διοικητικά και επιστημονικά στα πλαίσια του Παθολογικού τομέα.
2.  Οι χώροι εγκατάστασης και λειτουργίας τους να είναι αποκλειστικής χρήσης, με μέγεθος ανάλογο του αριθμού των ασθενών που εξυπηρετούνται.
3.  Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση των Μονάδων και η διενέργεια μεταγγίσεων σε ακατάλληλους χώρους, όπως υπόγειους χώρους χωρίς φωτισμό και παράθυρα, εύκολη πρόσβαση, σε λυόμενες κατασκευές, μεταγγίσεις σε καρέκλες κ.λπ.
4.  Οι χώροι μεταγγίσεων πρέπει να είναι ευρύχωροι ώστε να καθίσταται δυνατή η μετακίνηση φορείου.
5.  Πρέπει να διαθέτουν σύστημα εξαερισμού και σύστημα κλιματισμού (θερμό-ψυχρό).
Όπως υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, «η Μεσογειακή Αναιμία είναι μια νόσος που απαιτεί ιατρούς με εμπειρία στη θαλασσαιμία, καθώς οι επιπλοκές που προκαλούνται είναι πολυοργανικές (καρδιολογικές, ενδοκρινολογικές, ηπατολογικές) και χρήζουν ιδιαίτερης παρακολούθησης.
Με βάση την κατάσταση που σας περιγράψαμε, θεωρούμε ότι είναι απόλυτα δικαιολογημένα τα αισθήματα ανασφάλειας και αγωνίας που νιώθουν οι θαλασσαιμικοί στο Νοσοκομείο σας, διότι ως χρόνιοι ασθενείς έχουν ανάγκη ενός σταθερού χώρου νοσηλείας που τους εξασφαλίζει τις ελάχιστες προϋποθέσεις για την αξιοπρεπή νοσηλεία τους καθώς και σταθερή σχέση, με έμπειρο ιατρικό προσωπικό που θα γνωρίζει τις ιδιαιτερότητες τους και θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τη σωστή και ολοκληρωμένη παρακολούθησή τους, όπως πράττει επί χρόνια ο κ. Αδαμόπουλος στελεχώνοντας επάξια τη Μονάδα.
Προκειμένου να συνεχιστεί απρόσκοπτα η εύρυθμη λειτουργία της , απευθύνουμε έκκληση ζητώντας να σταματήσετε τις όποιες ενέργειες γίνονται για την κατάργηση των χώρων της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας και να μεριμνήσετε άμεσα για να συνεχίσει να εξασφαλίζει τις ελάχιστες προδιαγραφές  λειτουργίας της.
 Αναμένουμε  τις άμεσες ενέργειές σας για τη διασφάλιση της σωστής λειτουργίας της Μονάδας προς όφελος των θαλασσαιμικών».
 
Οι Μεσσήνιοι θαλασσαιμικοί 
Από την πλευρά του ο σύλλογος, αναφέρει, ανάμεσα σε άλλα, πως «σήμερα, η λειτουργία του τμήματος έχει επεκταθεί καλύπτοντας και άλλες κατηγορίες ασθενών με αιματολογικές παθήσεις, όπως καρκινοπαθείς. Σεβόμενοι τις ανάγκες περίθαλψής τους, δεχθήκαμε να παραχωρηθεί μέρος της και περιοριστήκαμε στο θάλαμο μεταγγίσεων καθώς και του εξωτερικού χώρου της βεράντας, όπου βρίσκεται και η έξοδος κινδύνου της αίθουσας. Το χώρο αυτό τον θεωρούμε ως ελάχιστο ζωτικό χώρο για την κάλυψη των αναγκών των 35 (και σε περιόδους αιχμής 40 και πλέον πασχόντων), οι οποίοι τον επισκέπτονται 2 ή και 3 φορές το μήνα τουλάχιστον, για νοσηλεία, μεταγγίσεις, εξετάσεις, κ.λπ.
Πρόσφατα έπεσε στην αντίληψή μας ότι επιχειρείτε (όπως και άλλες φορές στο
παρελθόν) να προχωρήσετε σε χωροταξικές αλλαγές στη Μονάδα ερήμην μας».
Αναφέρεται, επίσης, πως σε συνάντηση με τον κ. Μπέζο, τους επιβεβαιώθηκε
η πρόθεση για μελλοντική ολική αναδιάταξη των χώρων της Μονάδας και εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία του συλλόγου «για τις αλλαγές που επιχειρείτε να κάνετε και θεωρούμε ότι στόχος είναι η περαιτέρω συρρίκνωση και μάλιστα με πλάγιο τρόπο, θέτοντας τετελεσμένα με την εκπόνηση μελετών κ.λπ.».
Σημειώνεται, τέλος, πως υπάρχει έλλειψη και άλλων ειδικοτήτων ιατρών, με κυριότερη του υπεύθυνου καρδιολόγου για την παρακολούθησή τους, «επειδή οι καρδιολογικές επιπλοκές στη μεσογειακή αναιμία είναι η πρώτη αιτία θανάτου και αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε σε ιδιώτες καρδιολόγους με μεγάλο κόστος για εμάς».

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου