«Όχι» στην εγκατάσταση καρκινοχωματερής στην Καλλιρρόη


ΚΑΤΕΛΗΞΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ ΣΤΟ ΔΙΑΒΟΛΙΤΣΙ
 

 Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
 
Με τα πλέον μελανά χρώματα περιέγραψαν την κατάσταση που θα επικρατεί σε μερικά χρόνια στην περιοχή της Άνω Μεσσηνίας, αν τεθεί σε λειτουργία η μονάδα επεξεργασίας των απορριμμάτων που σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στην Καλλιρρόη, οι επιστήμονες που μίλησαν κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ενημέρωσης που διοργάνωσαν στο Διαβολίτσι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των χωριών του Δήμου Οιχαλίας και η Ομοσπονδία Συλλόγων- Συνδέσμων Τριφυλίας.
Θέμα της εκδήλωσης που, δυστυχώς, δε συγκέντρωσε πολύ κόσμο, ήταν «η αποτροπή εγκατάστασης καρκινοχωματερής στην Καλλιρρόη». Σε αυτό συνηγόρησαν όλες οι τοποθετήσεις που διατυπώθηκαν.
 
Καρκίνοι στα παιδιά
Ο Απόστολος Πουρτζίδης –ιατρός ογκολόγος- διευθυντής ΕΣΥ-Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», αφού αναφέρθηκε στις έννοιες της ρύπανσης, μίλησε για την ύπαρξη 3.000 ανεξέλεγκτων χωματερών στην Ελλάδα, που δημιουργούν σημαντικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, ενώ με την έναρξη της μονάδας θα αυξηθεί τρομακτικά η κυκλοφοριακή συμφόρηση, με τα τροχοφόρα που θα μεταφέρουν πρώτες ύλες, σκουπίδια και ό,τι άλλο. Υπογράμμισε, δε, ότι 200 από τους ρυπαντές (χημικά, εντομοκτόνα, διοξίνες, πετρελαιοειδή και άλλα) έχουν δυνητικά καρκινογόνα επίδραση στους γονείς και στα παιδιά. Αναφερόμενος στα παιδιά, σημείωσε ότι εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο πρόβλημα, αφού οι συνέπειες της ρύπανσης είναι άμεσες με λοιμώξεις του αναπνευστικού, βρογχικό άσθμα, κακή έκβαση των κυήσεων, διαταραχές στην ανάπτυξη των παιδιών, πρόωρους θανάτους «και άλλα, που δε γνωρίζουμε ακόμη, αλλά θα μάθουμε στο μέλλον». Όπως σημείωσε, οι σημερινοί νέοι εκτίθενται σε κινδύνους που δεν υπήρχαν στο παρελθόν και υπογράμμισε ότι οι καρκίνοι δεν εκδηλώνονται στην παιδική ηλικία, αλλά στην ενήλικη ζωή και πως τα παιδιά είναι περισσότερο ευπαθή σε καρκίνο.
Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις επιπτώσεις από τη διαχείριση των απορριμμάτων στην υγεία και γενικά στο κλίμα της περιοχής, ενώ τόνισε πως οι επιπτώσεις θα επιδράσουν αρνητικά στον αέρα, στη ρύπανση του εδάφους, των νερών, αλλά και στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Ανάμεσα σε άλλα, επισήμανε πως οι κάτοικοι γειτονικών περιοχών σε σκουπιδοεργοστάσια έχουν περισσότερους πονοκεφάλους, προβλήματα διαταραχής μνήμης, κατάθλιψης, άγχους και στρες, ενώ ανέφερε πως οι επιπτώσεις δε θα περιοριστούν μόνο στην Καλλιρρόη, αλλά θα επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή.
Μίλησε, επίσης, για χημική δηλητηρίαση μέσω της αναπνοής, χαμηλό βάρος γεννήσεων, καρκίνους και συγγενικές ανωμαλίες, νευρολογικά νοσήματα, ναυτία και εμέτους, αυξημένο διάστημα νοσηλείας των διαβητικών που κατοικούν κοντά σε νοσοκομείο, αλλά και για δηλητηρίαση από τον υδράργυρο, που προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων με αυτό το βαρύ μέταλλο ψαριών, και κατέληξε λέγοντας πως δεν μπορεί να αποφευχθεί το φαινόμενο του φιλτραρίσματος, όπου τα λύματα με τη βροχή θα εισέρχονται στη γη και θα καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, μολύνοντάς τον.
 
Μόλυνση παντού
Από την πλευρά του, ο γεωπόνος Ι. Μπούρκουλας, αφού παρουσίασε τα γεωλογικά στοιχεία της περιοχής, ανέφερε ότι οι πηγές θα μολυνθούν από τα στραγγίσματα, πως υπάρχει κλειστή λεκάνη νερού, που αν μολυνθεί θα είναι ιδιαιτέρως επιζήμια για τον τόπο και πως σε αυτή την περίπτωση η ρύπανση θα είναι μόνιμη, ενώ έθιξε και τη ρύπανση του εδάφους, που θα βλάψει όλες τις υφιστάμενες καλλιέργειες
Μίλησε και για τη ρύπανση του αέρα, σημειώνοντας πως με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν όλη η λεκάνη της Άνω Μεσσηνίας θα δέχεται τους αέριους ρύπους, που θα επικάθονται στην περιοχή και θα δημιουργηθεί ένα μόνιμο τοξικό νέφος, που θα προστίθεται στα προβλήματα που ήδη προκαλούν μονάδες της ΒΙΠΕ, το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη και στη μελλοντική λειτουργία της άλλης μονάδας στην Παλιόχουνη.
«Ό,τι φυτά υπάρχουν, θα γίνουν τοξικά και ακατάλληλα προς βρώση», υπογράμμισε, ενώ ανέφερε πως και το υλικό διάστρωσης που θα τοποθετηθεί, για να μην έρχονται σε επαφή τα υπολείμματα με το έδαφος (γαιομεμβράνες), θα παρουσιάσει στο μέλλον ρωγμές και θα αποδομηθεί από μικροοργανισμούς, με αποτέλεσμα τα στραγγίσματα να καταλήξουν στο έδαφος και μετά στο ποτάμι. Αναρωτήθηκε τι θα συμβεί σε περίπτωση κάποιου ατυχήματος ή σεισμού, αφού η μονάδα θα εγκατασταθεί πάνω σε ρήγμα και επισήμανε: «Ας ξεχάσουμε την Άνω Μεσσηνία από άποψη διαβίωσης», τασσόμενος υπέρ της αποτροπής της συγκεκριμένης εγκατάστασης από την περιοχή.
Καταδίκασε τη δήλωση περιφερειακού συμβούλου για δωρεάν ρεύμα και προσλήψεις προσωπικού και δήλωσε πως ντρέπεται για όλα αυτά που διάβασε στο διαδίκτυο, ειρωνεύτηκε τον περιφερειάρχη Π. Τατούλη και την αντιπεριφερειάρχη Ντίνα Νικολάκου, λέγοντας πως αν έχουν δίκιο για τη λειτουργία της μονάδας εγκληματούν σε βάρος της οικονομίας της Ελλάδας και πρόσθεσε πως αν το εργοστάσιο είναι τόσο οικολογικό, θα πρέπει να μετακινηθεί δίπλα στην πηγή παραγωγής απορριμμάτων, μεταξύ Καλαμάτας και Μεσσήνης.
Επιπρόσθετα, χαρακτήρισε τη μελέτη ως έργο- μαϊμού και πρόσθεσε πως για τη λειτουργία της μονάδας απαιτούνται 230 στρέμματα γης, που δεν υπάρχουν στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα η εταιρεία να ασκεί πιέσεις στους όμορους ιδιοκτήτες, για να αποκτήσει και τα στρέμματα που υπολείπονται.
Στην εκδήλωση δεν κατάφερε να παραστεί ο Στ. Αργυρόπουλος-γεωπόνος ζωοτέχνης-πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λαϊκής βάσης «Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε.», ενώ ο διεθνολόγος – περιβαλλοντολόγος, Αριστοτέλης Αλεξόπουλος, υπογράμμισε πως δε συμβαδίζουν οι έννοιες περιβάλλον και οικονομική ανάπτυξη. Ανάμεσα σε άλλα, ο κ. Αλεξόπουλος ανέφερε πως οι καπνιστές θα διατρέχουν λιγότερο κίνδυνο από πλευράς αναπνευστικών προβλημάτων σε σχέση με εκείνους που δεν καπνίζουν, ενώ απέρριψε την πιθανότητα οι εργαζόμενοι εκεί να απασχολούνται με ωράριο δημοσίου υπαλλήλου και να αμείβονται με 900 ευρώ, όπως φημολογείται στην περιοχή.
Ανέφερε κι αυτός πως η ατμόσφαιρα θα γίνει αρκετά ρυπογόνα για τα μικρά παιδιά, χαρακτήρισε προαποφασισμένη την επιλογή της Καλλιρρόης, προτείνοντας τη Μεγαλόπολη, που έχει ευκολότερη πρόσβαση.
 
Άλλες απόψεις
Τη δέσμευση πως ο Δήμος θα αναλάβει τα έξοδα που πρέπει να γίνουν, επανέλαβε ο νέος δήμαρχος Οιχαλίας Αριστ. Σταθόπουλος, ο οποίος επανέλαβε και την αντίθεση που υπάρχει στην κατασκευή και λειτουργία της μονάδας, προσθέτοντας πως αναμένονται οι απόψεις των επιστημονικών συμβούλων που έχει ορίσει ο Δήμος, προκειμένου να προσφύγει στο ΣτΕ και στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Τις απόψεις τους εξέφρασαν ο βουλευτής Θαν. Πετράκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Νικ. Πατσαρίνος και Παν. Αλευράς, με τον τελευταίο να δέχεται και φραστική επίθεση από το δημοτικό σύμβουλο Ηλία Σακελλαριάδη, οι κάτοικοι Δημ. Γκότσης, Χριστίνα Καπότα και Ι. Αλεξόπουλος, ο κ. Σακελλαριάδης με το δημοτικό σύμβουλο Κων. Δημητρακόπουλο και ο εκπρόσωπος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δονάτος Νίκου.