Άλλαξαν πρόσωπο Δημοτικό Συμβούλιο και Δημοτική Αρχή στην Καλαμάτα (φωτογραφίες και βίντεο)


Προεδρείο του Δημοτικού Συμβουλίου, μέλη της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, καθώς και εκπροσώπους στη γενική συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, ανέδειξε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στην πρώτη του συνεδρίαση για τη δημοτική περίοδο 2014 – 2019, με τη σύνθεση που προέκυψε από τις εκλογές της 18ης Μαΐου.
Στη συνεδρίαση μετείχαν 40 δημοτικοί σύμβουλοι επί συνόλου 41 (δικαιολογημένη η απουσία της κυρίας Παναγιώτας Ντίντα) και μετά από πρόταση του δημάρχου, ανέδειξαν πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τη Μαρία Οικονομάκου, με 24 ψήφους και 16 λευκά. Αντιπρόεδρος ανεδείχθη η Μαρία Βεργινάδη (21 ψήφοι, 19 λευκά), από το συνδυασμό «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες» και γραμματέας ο Μιχάλης Αντωνόπουλος (22 ψήφοι, 18 λευκά), από το συνδυασμό «Ανεξάρτητη Συμμαχία Πολιτών».
 
Η νέα Οικονομική Επιτροπή
Η Οικονομική Επιτροπή έχει 9 μέλη, εκ των οποίων 5 από την πλειοψηφία και 3 από τις μειοψηφίες, ενώ 3 αναπληρωματικά αναδεικνύονται από την πλειοψηφία και 2 αναπληρωματικά από τις μειοψηφίες. Η 9η θέση καλύπτεται είτε από το δήμαρχο είτε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Ψήφισαν 38 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, καθώς απέσχον τα μέλη του συνδυασμού «Αλλαγή για το Δήμο Καλαμάτας» λόγω διαφωνίας με τη μείζονα μειοψηφία.
Ο δήμαρχος πρότεινε και εξελέγησαν ως τακτικά μέλη εκ μέρους της πλειοψηφίας ο Αθανάσιος Ηλιόπουλος (δικηγόρος, διατελέσας αντιδήμαρχος), ο Παύλος Μπουζιάνης (φαρμακοποιός, διατελέσας αντιδήμαρχος), ο Δημήτριος Μπούχαλης (οικονομολόγος-λογιστής, διατελέσας αντιδήμαρχος), ο Δημήτριος Πολίτης (διατελέσας πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου και αντιδήμαρχος) και ο Γεώργιος Φάβας (οικονομολόγος – λογιστής), καθένας με 26 ψήφους.
Επίσης, ο κ. Νίκας πρότεινε και εξελέγησαν ως αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής εκ μέρους της πλειοψηφίας η Χρυσή Λιάππα (25 ψήφοι), ο Νικόλαος Μπασακίδης (30 ψήφοι) και η Αναστασία Μπελογιάννη – Θεοδωρακοπούλου (26 ψήφοι).
Από τις μειοψηφίες εξελέγησαν ως τακτικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής ο Σταμάτης Μπεχράκης, ο Δημήτριος Φαββατάς και ο Αναστάσιος Νιάρχος, καθένας από τους οποίους έλαβε 21 ψήφους. Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν ο Ιωάννης Θεοφιλόπουλος και ο Κωνσταντίνος Γεωργακίλας, καθένας από τους οποίους έλαβε 22 ψήφους. Στην Επιτροπή θα προεδρεύει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτριος Μπούχαλης.
 
Η νέα Επιτροπή Ποιότητας Ζωής
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καλαμάτας έχει 9 μέλη, εκ των οποίων 5 από την πλειοψηφία και 3 από τις μειοψηφίες, ενώ 3 αναπληρωματικά αναδεικνύονται από την πλειοψηφία και 2 αναπληρωματικά από τις μειοψηφίες. Η 9η θέση καλύπτεται είτε από το δήμαρχο είτε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο. Ψήφισαν 40 μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ο δήμαρχος πρότεινε και εξελέγησαν ως τακτικά μέλη εκ μέρους της πλειοψηφίας ο Δημήτριος Βεργόπουλος (καθηγητής Πληροφορικής – μαθηματικός) με 27 ψήφους, ο Δημήτριος Δημόπουλος (πολιτικός μηχανικός, διατελέσας αντιδήμαρχος) με 26 ψήφους, ο Ανδρέας Καραγιάννης (πολιτικός μηχανικός, διατελέσας πρόεδρος ΔΕΥΑΚ – αντιδήμαρχος) με 26 ψήφους, ο Σαράντος Μαρινάκης (υπάλληλος Δασαρχείου, διατελέσας πρόεδρος ΔΕΥΑΚ) με 26 ψήφους και η Παναγιώτα Ντίντα (μηχανολόγος μηχανικός, διατελέσασα αντιδήμαρχος) με 25 ψήφους.
Επίσης, ο δήμαρχος πρότεινε και εξελέγησαν ως αναπληρωματικά μέλη της Επιτροπής εκ μέρους της πλειοψηφίας ο Ηλίας Γυφτέας με 27 ψήφους, ο Γεώργιος Καρβέλης με 26 ψήφους και ο Ηλίας Κουτίβας με 27 ψήφους.
Από τις μειοψηφίες εξελέγησαν ως τακτικά μέλη της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής ο Μιχαήλ Αντωνόπουλος με 21 ψήφους, ο Εμμανουήλ Μάκαρης με 21 ψήφους και ο Ιωάννης Χριστόπουλος με 24 ψήφους. Αναπληρωματικά μέλη εξελέγησαν ο Παναγιώτης Αλούπης και η Χριστίνα – Ελευθερία Καντζιλιέρη, καθένας από τους οποίους έλαβε 21 ψήφους. Θα προεδρεύει στην Επιτροπή ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ανδρέας Καραγιάννης.
 
Η επόμενη συνεδρίαση στις 15 Σεπτεμβρίου
Η επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου θα διεξαχθεί, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, τη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου. Σ’ αυτήν θα ορισθούν τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου του Δήμου Καλαμάτας, θα εκλεγούν οι εκπρόσωποι του Δήμου στο ΦΟΔΣΑ Πελοποννήσου και στο Σύνδεσμο Ύδρευσης, ενώ θα ορισθούν και μέλη Επιτροπών του Δήμου.
 
Οι νέοι αντιδήμαρχοι
Μετά το πέρας της εκλογικής διαδικασίας στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος ανακοίνωσε τον ορισμό αντιδημάρχων για την περίοδο από χθες, Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου, μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2017, ήτοι για τα πρώτα δυόμισι χρόνια της νέας δημοτικής περιόδου, που είναι πενταετής.
Ειδικότερα, όρισε αντιδημάρχους τους εξής:
1. Αθανάσιο Βασιλόπουλο, με αρμοδιότητες τα θέματα Καθαριότητας, Ανακύκλωσης, Αμαξοστασίου και Πρασίνου, καθώς και ως έχοντα την ευθύνη για τη Δημοτική Ενότητα Θουρίας. Ο Αθανάσιος Βασιλόπουλος είναι ελεύθερος επαγγελματίας
2. Δημήτριο Βεργόπουλο, με αρμοδιότητες τα θέματα Ανάπτυξης και Προγραμματισμού, αλλά και ως έχοντα την ευθύνη για τη Δημοτική Ενότητα Άριος. Ο Δημήτριος Βεργόπουλος είναι καθηγητής Πληροφορικής και μαθηματικός
3. Παναγιώτη Γιαννόπουλο, με αρμοδιότητα τα θέματα Υγείας και Πρόνοιας. Ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος είναι ιατρός χειρουργός
4. Ανδρέα Καραγιάννη, με αρμοδιότητα τα θέματα Υποδομών και Πολεοδομίας, καθώς και υπεύθυνο για τη Δημοτική Ενότητα Αρφαρών. Ο Ανδρέας Καραγιάννης είναι πολιτικός μηχανικός
5. Σαράντο Μαρινάκη, αρμόδιο για τη Συντήρηση των Υποδομών, αλλά και για τη Δημοτική Κοινότητα Καλαμάτας. Ο Σαράντος Μαρινάκης είναι δασικός υπάλληλος
6. Δημήτριο Μπούχαλη, με αρμοδιότητα τα θέματα Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και υπεύθυνο για τις Κοινότητες της Δημοτικής Ενότητας Καλαμάτας. Ο Δημήτριος Μπούχαλης είναι οικονομολόγος – λογιστής.
Η αναπλήρωση του δημάρχου ανατέθηκε στον αντιδήμαρχο Ανδρέα Καραγιάννη μέχρι 31/8/2015.
 
Νέος διευθυντής στο Δήμο Καλαμάτας
Τον προϊστάμενο της πρώην Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Μεσσηνίας, Κώστα Γαλάνη, επέλεξε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, ως αναπληρωτή προϊστάμενο της Διεύθυνσης Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Ευρωπαϊκών Θεμάτων, στη θέση του Παναγιώτη Κουτσογιαννόπουλου, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε.
Κατά τα άλλα, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Διοικητικών παρέμεινε η Αθανασία Ιντζέ, της Διεύθυνσης Οικονομικών η Γεωργία Ηλιοπούλου-Μπασιαδάκη, αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ο Βασίλης Τζαμουράνης, αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολεοδομίας η Παναγιώτα Κουράκλη, αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Παιδείας ο Παναγιώτης Γαρατζιώτης, αναπληρωτής προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πρόνοιας ο Στέφανος Στεφανόπουλος, της Διεύθυνσης Γεωτεχνικών Υπηρεσιών ο Γιάννης Λιοντήρης, της Διεύθυνσης Διαχείρισης Απορριμμάτων και Οχημάτων ο Γιάννης Παπαδόπουλος και αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης ΚΕΠ η Σταυρούλα Αγρίου, που είναι πολιτικός μηχανικός.

http://youtu.be/GKgODz82A3s