Νίκησε την Κόρινθο και μπαίνει 3ος στα πλευ οφ ο Μεσσηνιακός (φωτογραφίες)


ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΕΝΩΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ

 
Σημαντική αύξηση ξένων τουριστών, δραματική μείωση Ελλήνων
 
Της Μαρίας Νίκα
 
Μεγαλύτερη προσέλευση τουριστών από το εξωτερικό αναμένουν οι Μεσσήνιοι ξενοδόχοι για το φετινό καλοκαίρι σε σχέση με το 2012, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έκαναν χθες στο «Θ» ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσσηνίας, Σπύρος Λαγωνικάκος και της Ένωσης Τριφυλίας, Κώστας Αγγελόπουλος. Ωστόσο, από τα μέχρι τώρα δεδομένα προβλέπουν ότι η μείωση των Ελλήνων τουριστών θα είναι δραματική.
 
Πολλοί Ρώσοι
«Σε σχέση με το 2012, τα πράγματα φαίνεται να πηγαίνουν καλύτερα. Βέβαια, οι κρατήσεις που γίνονται είναι, κυρίως, από το εξωτερικό» μας είπε χθες ο κ. Λαγωνικάκος. «Οι ξένοι κλείνουν για Ιούνιο και μέχρι τον Αύγουστο, τουλάχιστον από τις κρατήσεις που έχουμε εμείς μέχρι τώρα. Έχουν γίνει αρκετές και πιστεύω ότι είμαστε καλύτερα απ’ ό,τι πέρυσι την αντίστοιχη περίοδο. Νομίζω ότι θα ξεπεράσουμε το 2012, παρά τη μείωση των ελληνικών γκρουπ. Εν τω μεταξύ, άνοιξε και ο δρόμος, οπότε είναι πλέον πολύ εύκολο να έρθει κανείς στην Καλαμάτα και, βέβαια, παίζουν ρόλο οι πολλές αεροπορικές συνδέσεις που θα λειτουργούν από τον Απρίλιο. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Ρώσους, αλλά και τις γνωστές εθνικότητες από Αγγλία, Σκανδιναβία, κ.λπ.».
 
Μεγάλη πτώση σε Έλληνες
Οι επισκέπτες από το εξωτερικό κλείνουν, κυρίως, 4ήμερα και 7ήμερα. «Θέλουν να έρχονται με το ένα αεροπλάνο και να φεύγουν με το επόμενο ή το μεθεπόμενο. Αλλά είναι και μεμονωμένοι που έρχονται για δύο μέρες ή για μια νύχτα. Υπάρχει και το πρόγραμμα που “fly and drive”. Δηλαδή, φτάνουν με το αεροπλάνο, τους δίνουν εδώ ένα αυτοκίνητο, που είναι μέσα στο τουριστικό πακέτο, και κάνουν περιήγηση στην Πελοπόννησο. Την πρώτη βραδιά μένουν Καλαμάτα, ίσως και την τελευταία πριν πάρουν πάλι το αεροπλάνο για να φύγουν».
Όσο για τις τιμές των ξενοδοχείων, ο κ. Λαγωνικάκος σημειώνει ότι είναι 40% – 50% κάτω σε σύγκριση με την προ κρίσης εποχή. «Αν το 2008 έκανε κάποιος τουρισμό με 1.000 ευρώ, τώρα θα κάνει με 500 – 600 ευρώ. Υπάρχει πτώση τιμών και στον ύπνο και στην εστίαση. Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να βελτιώσουμε την ποιότητα».
Μεγάλη μείωση προβλέπει ο κ. Λαγωνικάκος στον εσωτερικό τουρισμό: «Με τους Έλληνες υπάρχει μια πτώση αρκετά μεγάλη, λόγω οικονομικών. Στον Έλληνα αρέσουν οι αποδράσεις και οι διακοπές, αλλά ακόμη και αν κάνει θα είναι ολιγοήμερες».
 
Επανέρχονται οι Γερμανοί
Από την πλευρά της Τριφυλίας ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Κώστας Αγγελόπουλος, κάνει λόγο, επίσης, για μεγάλο ενδιαφέρον από Ρώσους, ενώ μιλά για ανάκαμψη των Γερμανών: «Από πλευράς ξένων τουριστών φαίνεται να υπάρχει αυξημένη κίνηση και ζήτηση. Όσον αφορά στους Έλληνες, η κατάσταση είναι μάλλον δραματική. Οι Έλληνες δε βλέπουμε φέτος να έρχονται διακοπές, και αν έρθουν θα είναι πολύ μικρό το διάστημα που θα μείνουν. Για τους ξένους έχουμε ενδείξεις θετικές, από Ρώσους βασικά, με τις πτήσεις από Αγία Πετρούπολη, Μόσχα κ.λπ., αλλά δεν ξέρω αν είναι ικανή αυτή η ζήτηση να καλύψει το κενό των Ελλήνων. Οι Γερμανοί, επίσης, φαίνεται να ανακάμπτουν, οι Άγγλοι, οι Ιταλοί… Υπάρχει μια αυξημένη ζήτηση. Έχουμε και τηλεφωνήματα και κρατήσεις. Οι επισκέπτες του εξωτερικού, Ρώσοι, Ιταλοί, Γερμανοί, κλείνουν για 7 ή για 14 μέρες συνήθως. Μάλιστα, οι περισσότεροι έρχονται “διαβασμένοι” για την περιοχή. Είναι το ίντερνετ τώρα και ενημερώνονται».
Ο κ. Αγγελόπουλος αναφέρεται, επίσης, στα εισιτήρια τουρισμού της Εργατικής Εστίας, τα οποία ζητά να επιστρέψουν: «Το κομμάτι αυτό του τουρισμού, που κατήργησε η κυβέρνηση πέρυσι, είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα να παραπέουν. Ο οργανισμός την τελευταία χρονιά είχε δώσει 550.000 εισιτήρια για 7ήμερες διακοπές. Στήριζε πολλά μικρά ξενοδοχεία, αλλά και μεγάλα. Με το που κόπηκε αυτό, είχαμε ακόμη και ξενοδοχεία που δεν άνοιξαν καν. Και δεν είναι μόνο τα ξενοδοχεία, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, γιατί τα άτομα αυτά που έκαναν κοινωνικό τουρισμό κυκλοφορούσαν, έτρωγαν κ.λπ.».
Σχετικά με τις κρατήσεις για το Πάσχα, και οι δύο πρόεδροι σημείωσαν ότι ακόμη είναι νωρίς για να πουν συγκεκριμένα πράγματα, καθώς οι Έλληνες συνήθως κλείνουν την τελευταία στιγμή.