O παραιτηθείς γαστρεντερολόγος του Νοσοκομείου «Με έκαναν να χάσω την επαγγελματική μου αξιοπρέπεια»


Το Δασαρχείο συντάσσει νέα μελέτη
 
Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Νέα μελέτη για την αναδάσωση του καμένου Ταϋγέτου συντάσσεται από τη Διεύθυνση Δασών, καθώς  η αναδάσωση που έγινε στις διπλοκαμένες από τις πυρκαγιές του 1997 και του 2007 εκτάσεις δεν μπορεί να κριθεί επιτυχής.
Πάνω από 20.000 στρέμματα καταστράφηκαν στον Ταΰγετο το 1997 και λίγα χρόνια μετά άρχισε η αναδάσωσή τους. Μάλιστα, τα αποτελέσματα τότε ήταν πολύ καλά. Στη συμπλήρωση, όμως, της δεκαετίας ήρθε και δεύτερη, μεγαλύτερη πυρκαγιά, που ολοκλήρωσε το καταστροφικό έργο της πρώτης.
 
Στα διπλοκαμένα
Σύμφωνα με το δασάρχη Καλαμάτας Σπύρο Κατσίποδα, μετά τις πυρκαγιές του 2007, τη διετία 2009 – 2011, συντάχθηκε μελέτη που αφορούσε στην αναδάσωση περίπου 3.000 στρεμμάτων στον Ταΰγετο.  Κυρίως αφορούσε εκτάσεις που είχαν καεί και στις δύο μεγάλες πυρκαγιές (το αριστερό τμήμα του βουνού, ανεβαίνοντας για το τουριστικό περίπτερο). Ο προϋπολογισμός της μελέτης ήταν περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ και με εργολαβίες φυτεύτηκαν 350.000 φυτά μαύρης πεύκης. Η δε χρηματοδότηση προερχόταν από τη δωρεά της Εμπορικής Τράπεζας.
«Σήμερα, από την αποτίμηση που έγινε μετά τη φύτευση, το ποσοστό επιτυχίας δεν είναι τόσο ικανοποιητικό. Αυτό κυμαίνεται μεταξύ 30%-40%. Είναι χαμηλό ποσοστό και παρατηρούμε τη συμπεριφορά της περιοχής. Αυτό παρατηρείται στις εκτάσεις που κάηκαν δύο φορές. Σε όσες εκτάσεις φυτεύτηκαν για πρώτη φορά, η επιτυχία είναι μεγάλη. Αυτό το αποδίδουμε στη διάβρωση του εδάφους και την απομάκρυνση των ωφέλιμων στοιχείων. Εκεί, λοιπόν, έχουμε πρόβλημα», σχολίασε ο κ. Κατσίποδας, επισημαίνοντας πως οι αναδασώσεις του 2000, μετά τις πυρκαγιές του 1997, είχαν μεγάλη επιτυχία, «αλλά, δυστυχώς, ήρθε η φωτιά του 2007».
 
Νέα μελέτη
Κατά το δασάρχη, για τις εκτάσεις που έχουν παρουσιάσει το πρόβλημα συντάσσεται νέα μελέτη αναδάσωσης για συμπληρωματικές παρεμβάσεις. «Αν και ετοιμάζαμε μελέτη για τις εκτάσεις που κάηκαν πρώτη φορά, είδαμε ότι χρειάζεται νέα επέμβαση στις διπλοκαμένες περιοχές», πρόσθεσε.
Επίσης, σημείωσε ότι στις περιοχές που κάηκαν για πρώτη φορά υπάρχει ικανοποιητική φυσική αναγέννηση: «Η φυσική αναγέννηση σε αυτές τις περιοχές έχει αρχίσει να φαίνεται, ιδιαίτερα μετά τις υλοτομίες που έγιναν. Στα διπλοκαμένα, όσα είναι δίπλα, σε απόσταση 100 – 200 μέτρων, από υφιστάμενα δέντρα που έχουν μείνει ως σπορείς, η αναγέννηση πάει επίσης καλά».
Όσο για τη μελέτη που συντάσσεται, θα ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα, ώστε να γίνει νέα φύτευση, αν και ο κ. Κατσίποδας εκτίμησε ότι ακόμη και το ποσοστό των 30-40% των αναδασώσεων που έχουν πετύχει, αν δε καταστραφούν (φωτιά – βόσκηση), θα βοηθήσουν σημαντικά.
«Αυτό έχει παρατηρηθεί και παλαιότερα, σε μικρές εκτάσεις που είχαν καεί δύο φορές. Φυτεύαμε, δεν έπιανε κανένα φυτό και μετά από μερικά χρόνια το έδαφος επανερχόταν.
Οι δασολόγοι, βέβαια, από τότε είχαμε αντίρρηση στο να γίνονται άμεσα αναδασώσεις, προκειμένου να δούμε πρώτα πώς θα αντιδράσει το δάσος. Ενδεχομένως, αν διαθέταμε πολλά χρήματα τότε, κάτω και από τις πιέσεις που υπήρχαν για αναδάσωση ακόμα και την επόμενη ημέρα, να είχαμε προχωρήσει σε φυτεύσεις καμένων για πρώτη φορά εκτάσεων, και μετά, μαζί με τη φυσική αναγέννηση, να είχαμε τεράστια βλάστηση. Το δάσος χρειάζεται 3-4 χρόνια για να “δείξει” πώς αντιδρά», παρατήρησε κλείνοντας ο κ. Κατσίποδας.