Η αύξηση των επισκεπτών που καταγράφηκε πρόσφατα, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας αποτυπώνεται και στη Μεσσηνία για το 2014. Η επισκεψιμότητα των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, ειδικά σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, θα μπορούσε να αποτελεί μια σημαντική πηγή εσόδων, πολύ μεγαλύτερη από τη σημερινή.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε στο «Θάρρος» η αρχαιολόγος Κατερίνα Τζαμουράνη της ΛΗ’ Εφορείας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καλαμάτας παρατηρήθηκε φέτος ιδιαίτερα μεγάλος όγκος επισκεπτών. Η καλύτερη περίοδος καταγράφηκε τους τρεις μήνες του καλοκαιριού και ιδιαίτερα Ιούλιο και Αύγουστο.
Στην αύξηση σημαντικό ρόλο έπαιξαν οι παράλληλες εκδηλώσεις με το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και η σημαντική διοργάνωση με τίτλο «Μυθικοί Χοροί της Μεσσηνίας», αλλά και αυτές για την Πανσέληνο του Αυγούστου.
«Σε κάθε περίπτωση», τόνισε η κα Τζαμουράνη, «ο αριθμός των επισκεπτών φέτος ήταν αρκετά αυξημένος και φαίνεται, πλέον, ότι υπάρχει ένα κοινό που ψάχνει σε κάθε πόλη που βρίσκεται να μάθει την ιστορία της. Από την άλλη, όσο περισσότερο ένα μουσείο πραγματοποιεί εκδηλώσεις και ανοίγεται στην κοινωνία, τόσο η επισκεψιμότητά του θα διευρύνεται».
Αρκετά ικανοποιημένος ήταν και ο αρχιφύλακας στην Αρχαία Μεσσήνη, Αντώνης Γεωργακίλας. Όπως μας τόνισε, το πρώτο τρίμηνο του 2014 ο αριθμός των επισκεπτών, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, αυξήθηκε κατά 150%, περίπου! Βέβαια, σημείωσε ότι αυτός ο αριθμός δεν είναι απόλυτα ενδεικτικός της φήμης που έχει πλέον αποκτήσει η Αρχαία Μεσσήνη, αφού οι περισσότεροι επισκέπτες ήταν μαθητές και μαθήτριες σχολείων.
«Το κρίσιμο διάστημα είναι από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο. Γι’ αυτό δεν έχουμε απόλυτους αριθμούς ακόμη, αφού η περίοδος βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Εκείνο που, σε κάθε περίπτωση, μπορώ να σημειώσω, είναι ότι μέχρι σήμερα η αύξηση του αριθμού των επισκεπτών ήταν πολύ μεγάλη. Οι Έλληνες ήρθαν στην Αρχαία Μεσσήνη, σε μεγάλο βαθμό, τον Αύγουστο, ενώ οι ξένοι είναι αυτοί που κυριαρχούν περισσότερο. Εν κατακλείδι, υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για την ανταπόκριση που έχει ο χώρος τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».
Η ίδια καλή εικόνα υπήρξε και στους χώρους της Πύλου, όπου- σύμφωνα με τις επισημάνσεις των αρμοδίων- ο ρυθμός αύξησης ήταν πολύ μεγάλος. Ιδιαίτερα τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, η επισκεψιμότητα ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με την Έρευνα Κίνησης Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, στους αρχαιολογικούς χώρους, το ίδιο διάστημα, εμφανίζεται αύξηση των επισκεπτών κατά 19,5%, καθώς και αύξηση των εισπράξεων σε ποσοστό 1,5%, σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2013.
Κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου του 2014 παρατηρήθηκε, γενικότερα, αύξηση κατά 13% στους επισκέπτες των μουσείων και ομοίως αύξηση κατά 8,4% στις εισπράξεις, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
Στους αρχαιολογικούς χώρους, κατά το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2014, παρατηρήθηκε αύξηση των επισκεπτών κατά 24,6% και αντίστοιχη αύξηση των εισπράξεων κατά 13,1%, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013.
του Αντώνη Πετρόγιαννη