29-3-2013


ΤΟ «ΚΑΤ’ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ» ΠΛΕΟΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΟ ΟΦΕΛΟΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 75.000 ΕΥΡΩ
 
 
Πολλές αλλαγές προβλέπει ο νέος νόμος για τα ναρκωτικά, ο οποίος δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες σε ΦΕΚ και ήδη άρχισε η εφαρμογή του.
Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, μία από τις βασικότερες αλλαγές είναι η κατάργηση του «καθ’ υποτροπήν» για τους τοξικομανείς και «το κατ’ επάγγελμα», αν το προσδοκώμενο όφελος από τα ναρκωτικά δεν ξεπερνά τα 75.000 ευρώ.
 
Ρυθμίσεις
Ο νέος νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες εκσυγχρονίζουν τη νομοθεσία των ναρκωτικών από την άποψη της ιατρικής αντιμετώπισης, της ποινικής αξιολόγησης, αλλά και της εφαρμογής νέας σωφρονιστικής αντίληψης για τους παραβάτες.
Αυστηροποιούνται οι ποινές για τους μεγαλεμπόρους ναρκωτικών και ιδιαίτερα οι διακεκριμένες περιπτώσεις διακίνησης (όπου ο δράστης κάνει χρήση όπλων ή έχει σκοπό να προκαλέσει τη χρήση ναρκωτικών από ανήλικο ή να μεταχειριστεί ανήλικο για την τέλεση του εγκλήματος ή προκάλεσε βαριά σωματική βλάβη ή θάνατο ή ενεργεί κατ’ επάγγελμα), τιμωρούνται με ισόβια κάθειρξη ή με πρόσκαιρη κάθειρξη 10-20 ετών και χρηματική ποινή που μπορεί να φτάσει τα 600.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο κώδικα, εξορθολογίζεται η ποινική μεταχείριση των κατηγορούμενων, δίνεται έμφαση στη θεραπευτική αντιμετώπιση των τοξικομανών και όχι στην ποινική καταστολή, ενώ για τους κατ’ επάγγελμα εμπόρους ναρκωτικών ουσιών με προσδοκώμενο όφελος πάνω από 75.000 ευρώ οι ποινικές κυρώσεις θα είναι αυστηρότερες, αφού δε θα αναγνωρίζονται δυνατότητες ηπιότερης μεταχείρισης λόγω τοξικομανίας.
Επίσης, στις περιπτώσεις αυτές προβλέπονται και χρηματικά πρόστιμα από 50.000 ευρώ, τα οποία και μπορούν να φτάσουν έως και το 1 εκατομμύριο ευρώ.
Β.Β.