Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Με καταγγελίες κατά του προέδρου του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Δημ. Μανιάτη και του πρώην προέδρου Γ. Καραμπάτου διάνθισε την ανακοίνωση της παραίτησής του από τη θέση του προέδρου της ΕΤΑΠ ο Γ. Γκούμας.
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες, με αφορμή την οριακή, όπως τη χαρακτήρισε, απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, με την καθοριστική ψήφο του κ. Μανιάτη, να ανακαλέσει την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου που τον είχε ορίσει ειδικό σύμβουλο του Επιμελητηρίου, έκανε λόγο για δημιουργία ενός συνωμοτικού κύκλου ανθρώπων, μια συμμαχία πολιτικής συνδιαλλαγής μεταξύ παλαιών και νέων μελών, με σκοπό την εξόντωσή του και την αποπομπή του από το Επιμελητήριο, γιατί δεν εξυπηρετούσε τα σχέδιά τους και παρέμενε ασυμβίβαστος σε αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά.
Κατήγγειλε, επίσης, ότι χθες το πρωί διαπίστωσε ότι το «αποφασίζομεν και διατάζομεν» επανήλθε στο Επιμελητήριο με πρωταγωνιστή τον πρόεδρό του Δημ. Μανιάτη. Είπε πως προτού καταθέσει την παραίτησή του, απευθύνθηκε στο γραφείο Τύπου και ζήτησε να γίνει ενημέρωση μέσω αυτού των Μέσων Ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα, απ’ όπου πληροφορήθηκε πως με απόφαση του προέδρου δεν έπρεπε να γίνει η ειδοποίηση, «σε μια εποχή που η ελευθερία του Τύπου και του λόγου είναι δεδομένη. Θεωρώ ότι το γεγονός αυτό είναι απαράδεκτο και μας γυρίζει σε άλλες εποχές».
Ευχαρίστησε για την παρουσία τους τα εκλεγμένα μέλη του συνδυασμού του, που έδωσαν το «παρών», δηλώνοντας πως είναι συγκινητική και του δίνει δύναμη και θάρρος να συνεχίσει να υποστηρίζει όσα όλοι μαζί πιστεύουν.
«Η μάσκα του φιλόδοξου κ. Μανιάτη έπεσε»
Ο κ. Γκούμας, αφού χαρακτήρισε την απόφαση της Δ.Ε. ως πράξη μη σύννομη κατά την άποψή του, ανέφερε: «Είναι εκπληκτικό το πού μπορεί να φτάσει η ανθρώπινη φιλοδοξία, όταν αρχές και αξίες μπαίνουν στο τραπέζι των προσωπικών συνδιαλλαγών.
Και επειδή “η αρχή άνδρα δείκνυσι”, στη συγκεκριμένη περίπτωση, “η μάσκα του φιλόδοξου Δημήτρη Μανιάτη έπεσε” και, μάλιστα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς ιστορικό προηγούμενο στον επιμελητηριακό θεσμό, από την ημέρα που πήρα την πρωτοβουλία να τον προτείνω για τη θέση του προέδρου, μέσω του συνδυασμού που ηγήθηκα, δηλαδή το “Νέο Επιμελητήριο”.
Όταν πήρα τη μεγάλη απόφαση να ηγηθώ συνδυασμού στο Επιμελητήριο, πίστευα ότι όλοι όσοι με πλαισίωναν είμαστε άνθρωποι με αρχές, έξω και πάνω από τις όποιες εξαρτήσεις και αγκυλώσεις, έξω και πάνω από σκοπιμότητες και μικροσυμφέροντα.
Σήμερα ομολογώ ότι έπεσα έξω. Εμπιστεύτηκα λάθος άνθρωπο.
Ένα φίλο και συνεργάτη που πίστεψα ότι υπηρετούμε τις ίδιες αξίες και αρχές, τον οποίον και πρότεινα, παρά την άρνηση πολλών, για πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.
Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα διαπίστωσα ότι δημιουργήθηκε ένας συνωμοτικός κύκλος ανθρώπων, μια συμμαχία πολιτικής συνδιαλλαγής μεταξύ παλαιών και νέων μελών, με σκοπό την εξόντωσή μου και την αποπομπή μου από το Επιμελητήριο, γιατί δεν τους εξυπηρετούσα τα σχέδια και παρέμενα ασυμβίβαστος σε αυτά που είχα υποσχεθεί προεκλογικά.
Γιατί ήξεραν ότι η προεκλογική μου δέσμευση για ανάπτυξη και διαφάνεια παντού, για συμμετοχή νέων ανθρώπων, για εξωστρέφεια, για εφαρμογή των προγραμματικών μας δεσμεύσεων, και άλλα, δεν ήταν κούφια λόγια, αλλά υπόσχεση που πρέπει να τηρηθεί.
Γιατί ήξεραν από την πρώτη στιγμή, ότι το “Νέο” (το “καινούργιο”) πάει κόντρα στο “παλιό”, κόντρα σε παρωχημένες αντιλήψεις που συνέχιζαν να θέλουν το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, προσωπική τους υπόθεση.
Αυτά και πολλά άλλα, δυστυχώς κάποιοι και μεταξύ αυτών και ο κ. Μανιάτης, δεν μπόρεσαν ποτέ να τα καταλάβουν.
Και σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα “παλιοί και νέοι” συμμάχησαν εναντίον μου.
Επειδή στη ζωή μου έμαθα πάντοτε να είμαι καθαρός, ειλικρινής και να μη σκύβω το κεφάλι, είμαι υποχρεωμένος σήμερα (χθες) να καταγγείλω όλα αυτά που συμβαίνουν στο Επιμελητήριο και να σας ενημερώσω ότι ήδη υπέβαλα για λόγους ευθιξίας την παραίτησή μου και από τη θέση του πρόεδρου της ΕΤΑΠ.
Τέλος, δηλώνω ότι ο ανεξάρτητος συνδυασμός “ΝΕΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ” θα συνεχίσει να δίνει τον αγώνα του, τιμώντας πάντοτε τα μέλη που πιστεύουν σε αρχές και αξίες, με γνώμονα τα πραγματικά συμφέροντα της Μεσσηνίας και του επιμελητηριακού θεσμού».
«Διογκώθηκαν όσα έγιναν»
Απαντώντας στις πάμπολλες ερωτήσεις που του έγιναν, είπε πως οι παλιοί επιμελητηριακοί είναι ο Σωτ. Σαραντέας, «μετρ στις καταστρατηγήσεις όλων των παρασκηνίων του Επιμελητηρίου με τις εντολές του κ. Καραμπάτου» και νέοι οι Δημ. Μανιάτης και Νίκος Μπελόγιαννης. Τον πρώτο μετά την οριακή ψηφοφορία που έγινε προχθές και το δεύτερο μετά την ανταρσία του, εδώ και καιρό.
Είπε, επίσης, πως η προηγούμενη διοίκηση είχε προσλάβει ειδικό σύμβουλο με υψηλή αμοιβή για τα δεδομένα, ενώ η δική του θέση είναι αμισθί, μετά από δική του πρωτοβουλία. Επίσης, αποποιήθηκε και των αποδοχών του ως πρόεδρος της ΕΤΑΠ. Πρόσθεσε πως η θέση του ειδικού συμβούλου «ήταν μέρος της συμφωνίας που είχαμε κάνει οι δύο συνδυασμοί (ο δικός του με αυτόν του Γ. Καραμπάτου) για τη σωστή επικοινωνία και διαχείριση των θεμάτων που άπτονται του θεσμού. Ήταν μία συμφωνία που δεν τηρήθηκε».
Διέψευσε όλες τις χαμηλού, όπως τις χαρακτήρισε, επιπέδου τοποθετήσεις που έχουν γίνει και από τηλεοπτικό σταθμό (που δεν κατονόμασε), περί πολυτελούς γραφείου που κατέλαβε στο Επιμελητήριο, και πρόσθεσε πως η τοποθέτησή του εκεί, ως ειδικού συμβούλου, έγινε με τη με συντριπτική πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. Όσον αφορά στα όσα διημείφθησαν στην προηγούμενη συνεδρίαση της Δ.Ε., είπε πως ο πρόεδρος λειτουργούσε αυτόνομα, έπαιρνε αποφάσεις που ο ίδιος θεωρούσε ενδεδειγμένες, δεν επικοινωνούσε με τα μέλη του Δ.Σ., δεν όριζε αρμοδιότητες και δεν ήταν σε γραμμή ενημέρωσης, όσον αφορά όλα τα μέλη του Επιμελητηρίου. Δεν διέψευσε τα συμβάντα. Υποστήριξε πως τα γεγονότα διογκώθηκαν κατά τη διάρκεια μιας υβριστικής εναντίον του εκπομπής σε τηλεοπτικό σταθμό, ενώ επιτέθηκε κατά του εκπροσώπου του, λέγοντας πως δεν του δόθηκε το περιθώριο να απαντήσει και δέχθηκε ως αντίλογο πως, αν και είχε προσκληθεί, ουδέποτε εμφανίστηκε.
Σε άλλο σημείο μίλησε για σκοτεινή πολιτική συμμαχία, αρνήθηκε ότι χαρακτήρισε τον κ. Μανιάτη ως διορισμένο υπάλληλο και πρόσθεσε πως δεν παραιτήθηκε προχθές, επειδή περίμενε από τον τελευταίο να δείξει την ευαισθησία του και την πραγματική του ευθύνη.
Μίλησε, επίσης, για μια περίεργη κατάσταση που δεν είναι σε όφελος των επιχειρηματιών, ενώ σχολίασε πως δε γνωρίζει αν τελικά παραμένει στη θέση του ειδικού συμβούλου, επειδή διατυπώθηκαν δύο απόψεις: η μία, υπό τον κ. Μανιάτη, να παραπεμφθεί το θέμα στο Δ.Σ. και η άλλη, υπό τον κ. Σαραντέα, να αποπεμφθεί χωρίς να συζητηθεί το θέμα στο Δ.Σ.
Ακολούθως, στράφηκε κατά του Γ. Καραμπάτου, λέγοντας: «Δε φάνηκε συνεπής στα όσα συμφωνήθηκαν και φάνηκε ότι ήθελε να στηρίξει τον κ. Μανιάτη. Έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη, καθώς και στις δύο συμφωνίες αθέτησε το λόγο του», και συμπλήρωσε πως για τον ίδιο ήταν πιο ηθικό και έντιμο να αποχωρήσει, όπως κι έπραξε.