Αξιοπρεπής και ανταγωνιστική κόντρα στον πρωτοπόρο θέλει να φανεί η Μαύρη Θύελλα


Με τη διένεξη Μανιάτη – Γκούμα  

 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου  

 

Καζάνι που βράζει λίγο πριν εκραγεί είναι η εικόνα που παρουσιάζει το Επιμελητήριο Μεσσηνίας, μετά και τις φραστικές εγκλήσεις και αντεγκλήσεις μεταξύ του προέδρου του Δ. Μανιάτη και του προέδρου της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων (ΕΤΑΠ), Γ. Γκούμα, στην τελευταία συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής.

Η διαφωνία των δύο προέδρων, αλλά και οι επιπτώσεις της στη λειτουργία του θεσμού, ήταν το ερώτημα που απευθύναμε σε μέλη των παρατάξεων του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου. Η κατάσταση είναι έκρυθμη και αναμένεται να οξυνθεί, ενώ καθοριστική, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα είναι η επικείμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. Εκεί, όπως εκτιμάται, θα τεθούν όλα επί τάπητος. Η επιχειρηματική κοινότητα περιμένει να δημοσιοποιηθούν και να γίνουν επίσημα γνωστά όσα έχουν διαμειφθεί, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης, σε μια οικονομικά δύσκολη συγκυρία, κατά την οποία τέτοιες εντάσεις θεωρούνται κάτι περισσότερο από πολυτέλεια.

 

Δημ. Αδαμόπουλος

Ο τέως πρόεδρος Δημ. Αδαμόπουλος ανέφερε ότι πληροφορήθηκε για τα τεκταινόμενα από τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης. «Τα φαινόμενα αυτά είναι ανησυχητικά και οι αντεγκλήσεις και οι τσαμπουκάδες δεν είναι περίεργα περιστατικά», σχολίασε, για να προσθέσει πως είχε και ο ίδιος δεχθεί φραστική επίθεση από τον τότε γ.γ. του Επιμελητηρίου και τον τότε α΄ αντιπρόεδρο, όταν επέμενε για τα περί διαφάνειας στο Επιμελητήριο και την ΕΤΑΠ.

Δήλωσε πως δε γνωρίζει τα αίτια της αντιδικίας, καθώς «δε γνωρίζω το πλαίσιο της συμφωνίας Καραμπάτου – Γκούμα, αλλά πρέπει να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες».

Ο κ. Αδαμόπουλος παρατήρησε: «Σε αυτή τη δύσκολη οικονομική περίοδο το Επιμελητήριο πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να προσπαθεί να βρίσκεται μέσα στα δρώμενα με παρεμβάσεις του στην Πολιτεία για την τόνωση της ρευστότητας. Όταν, όμως, συμβαίνουν όλα αυτά, είναι σε βάρος της επιχειρηματικότητας».

Ακολούθως, εξέφρασε την ελπίδα πως «θα ενημερωθούμε στο Διοικητικό Συμβούλιο για το τι έχει συμβεί. Ευελπιστώ να πρυτανεύσει η λογική, προκειμένου να ανταποκριθούμε στο ρόλο που μας έχουν τάξει οι επιχειρηματίες της Μεσσηνίας, αλλά και στη συνεννόηση των τριών συνδυασμών για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».     

 

Π. Γκραίκης

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Παύλος Γκραίκης ανέφερε πως δε συμμετέχει στη Διοικούσα Επιτροπή και, συνεπώς, δε γνωρίζει τι ακριβώς έχει συμβεί, αλλά άντλησε πληροφορίες από τα Μέσα Ενημέρωσης. Εξέφρασε και αυτός την ελπίδα πως όσα συνέβησαν θα συζητηθούν στην προσεχή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου. Σχολίασε, όμως, πως «ο επιμελητηριακός θεσμός δεν είναι χώρος μέσα από τον οποίο ο καθένας με την όποια ιδιότητά του μπορεί να δημιουργεί προσωπικά θέματα.

Ο ρόλος του θεσμού είναι πολύ πιο σοβαρός: απαιτεί χειρισμούς που συμβάλλουν στη βελτίωση της οικονομίας και των επιχειρήσεων στο νομό. 

Αν όσα δημοσιοποιήθηκαν είναι γεγονός, τότε τα πράγματα είναι εξόχως σοβαρά και δε συνάδουν με το κύρος και το ρόλο του θεσμού. Με τη γνώση που έχω αποκομίσει στα τόσα χρόνια παρουσίας μου στο χώρο, αυτό δεν έχει συμβεί ακόμη και σε πιο δύσκολες καταστάσεις.

Ο θεσμός υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, ανεξάρτητα από τους επίδοξους προστάτες του, δεδομένου ότι οι διοικήσεις των Επιμελητηρίων είναι τετραετείς και άσχετες με τις όποιες πολιτικές εξελίξεις. Μέχρι σήμερα, μόνο οι δικτατορίες είχαν παύσει τις διοικήσεις από τα καθήκοντά τους.

Αυτό δεν είναι μόνο η άποψή μου, αλλά ό,τι έχει καταγράψει η ιστορία του θεσμού.

Αν συνέβησαν όσα είδαν το φως της δημοσιότητας με ανεπίτρεπτους χαρακτηρισμούς, μου θυμίζουν την εποχή της χούντας, που επιβάλλονταν απόψεις και δεν υπήρχαν ελεύθερη σκέψη και συλλογικές ενέργειες».

Τέλος, απάντησε μονολεκτικά στην ερώτησή μας αν θα πρέπει να περιμένουμε εξελίξεις, λέγοντας: «Αναπόφευκτα».

 

Γ. Κωστόπουλος

Από την πλευρά του, ο Γ. Κωστόπουλος ανέφερε: «Δεν μπορώ να μιλήσω για κάτι που δε γνωρίζω επίσημα». Από τη μεταξύ μας συζήτηση προέκυψε ότι ήταν παρών, ως επισκέπτης, όπως μας διευκρίνισε, στη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής (όπου έγιναν τα επεισόδια), αφού είχε υποβάλει κάποια αιτήματα που αφορούσαν, μεταξύ άλλων, την «απώλεια» ενός προγράμματος που κατέληξε στον πολιτιστικό οργανισμό «Δρόμοι της ελιάς», με αποτέλεσμα να χαθούν 24.000 ευρώ για το Επιμελητήριο, το αν υπήρχε τιμολόγιο με ΦΠΑ που εισπράχθηκε από το 2008 αλλά δεν είχε αποδοθεί, με αποτέλεσμα να επιβάλλει πρόστιμο η ΔΟΥ για την εκπρόθεσμη καταβολή του, που κυμαίνεται από 3-7.000 ευρώ και, τέλος, την απάντηση σε δημοσιεύματα εφημερίδας σχετικά με τη λειτουργία του θεσμού.

Σχολίασε: «Ο θεσμός του Επιμελητηρίου θα συνεχίσει να υπάρχει. Εκλεχθήκαμε προκειμένου να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα, αν υπάρχουν, και να ξεπεράσουμε την κρίση. Ζητήσαμε την ψήφο των επιχειρηματιών, προκειμένου να ενημερωθούμε και να βοηθήσουμε για τα προγράμματα που “τρέχουν”».

Δήλωσε, όμως, τη στήριξή του στον κ. Μανιάτη, λέγοντας πως «στηρίζω το θεσμό του Επιμελητηρίου και τον πρόεδρο, που ήταν επιλογή μας κι όπου χρειαστεί βοήθεια, θα την προσφέρουμε απλόχερα. Θα πρέπει, όμως, να μοιράσει ρόλους στον καθέναν από τους 21 συμβούλους, οι οποίοι είμαστε όλοι μαζί.

Από την άλλη, θα πρέπει και οι υπάλληλοι να προσπαθήσουν για το καλύτερο». 

 

Σωτ. Σαραντέας

«Οι εξελίξεις τρέχουν», σχολίασε, τέλος, ο γενικός γραμματέας του Επιμελητηρίου Σωτ. Σαραντέας, εκλεγμένος της παράταξης με επικεφαλής το Γ. Καραμπάτο. «Tα όσα συμβαίνουν φρενάρουν τη λειτουργία του Επιμελητηρίου και το αποπροσανατολίζουν από τη βασική του αποστολή. Δεν εξυπηρετούν και δε λύνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Ο ίδιος ως μέλος της Διοικούσας Επιτροπής κατέθεσε αίτημα προς συζήτηση, προκειμένου να τεθεί σε επόμενη συνεδρίαση η άρση της απόφασης του Γ. Γκούμα ως ειδικού συμβούλου του Επιμελητηρίου και η μεταφορά του γραφείου του από το Επιμελητήριο στις εγκαταστάσεις της ΕΤΑΠ, στην οδό Ηροδότου.

Υπογράμμισε δε, ότι «μετά από αυτά ο κ. Γκούμας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να παραιτηθεί κι αν δε γίνει αυτό, η επόμενη κίνηση θα είναι πιο δυναμική», ενώ δε θέλησε να μας δώσει περισσότερες εξηγήσεις. Περιορίστηκε μόνο να προσθέσει: «Δεν μπορεί να υπάρξει άλλη εξέλιξη. Πρέπει να υπάρξει ηρεμία στο Επιμελητήριο, δεν μπορούμε να έχουμε αυτά τα πράγματα», ενώ εξέφρασε εμμέσως τη στήριξή του στο πρόσωπο του Δημ. Μανιάτη, λέγοντας: «Είναι ισχυρά αποδεκτός από την πλειοψηφία. Δεν πρέπει να παραιτηθεί».

Τέλος, είπε πως αναμένονται εξελίξεις στην πρώτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.