«Εμφύλιος» Καλαμάτας- Ερμούπολης για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα


Καταγγελίες ότι ο Δήμος μας χρησιμοποιεί την ίδια γερμανική εταιρεία υπηρεσιών

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

Ο πλέον περιζήτητος τίτλος εντός συνόρων είναι αυτός της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021». Ούτε λίγο-ούτε πολύ, επτά πόλεις, μέχρι σήμερα, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διεκδίκηση του.
Επτά πόλεις που εκπροσωπούν όλη σχεδόν την Ελλάδα, με λαμπρό παρελθόν, αβέβαιο παρόν για τους γνωστούς, οικονομικής φύσης κυρίως, λόγους, και ευελπιστούν μέσω του θεσμού να «χτίσουν» ένα καλύτερο μέλλον. Αναλυτικά, οι υποψήφιες πόλεις είναι: Καβάλα, Καλαμάτα, Ναύπλιο, Ξάνθη, Πειραιάς, Σύρος και Τρίπολη.
Ο θεσμός, όμως, τείνει να μετατραπεί σε «εμφύλιο πόλεμο» κατ’ αρχήν μεταξύ της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και της Σύρου. Αιτία, όπως φαίνεται, είναι η εταιρεία η οποία έχει αναλάβει την προώθηση των δύο υποψηφιοτήτων, η οποία και είναι η ίδια για τις δύο πόλεις και, μάλιστα, γερμανικών συμφερόντων, ενώ «εκπροσωπείται» στην Ελλάδα από τον μεσσηνιακής καταγωγής Έκτορα Τσατσούλη.
Έτσι, ιστοσελίδες από την περιοχή της Σύρου έχουν μια σειρά από δημοσιεύματα, στα οποία κάνουν λόγο για «περίεργες» πρακτικές από την εταιρεία, αλλά και το Δήμο Καλαμάτας.
Ειδικότερα, αναφέρουν: «Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της εκπροσώπου της εταιρείας Kulturexperten Dr. Scheytt GmbH, που έχει αναλάβει την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για την υποψηφιότητα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021, έγινε γνωστό πως η γερμανική εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με το Δήμο Καλαμάτας για την ανάληψη του ίδιου συμβουλευτικού έργου!
Συγκεκριμένα, η εταιρεία διαπραγματεύεται τη σύναψη αντίστοιχης σύμβασης και με έτερο διεκδικητή του τίτλου στην ελληνική επικράτεια, μέσω του συνεργάτη της Έκτορα Τσατσούλη, ο οποίος είναι σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού σε θέματα πολιτισμού, μεσσηνιακής καταγωγής.
Επόμενο είναι να γεννιούνται τα ερωτήματα:
1. Είναι θεμιτό η ίδια εταιρεία να παρέχει συμβουλές σε δύο αντίπαλες υποψήφιες πόλεις-περιοχές και πώς διασφαλίζεται η εχεμύθεια και η ίση μεταχείριση σε μια τόσο σημαντική διεκδίκηση;
2. Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης δεν όφειλε να έχει εξασφαλίσει – μετά από δύο διαγωνισμούς – στους όρους της σύμβασης και την αποκλειστικότητα παροχής των συγκεκριμένων υπηρεσιών σε σχέση με άλλες ελληνικές υποψήφιες πόλεις;
3. Γιατί ο Δήμος Καλαμάτας να προτιμήσει να συνεργαστεί με την ίδια εταιρεία συμβούλων που ήδη έχει σύμβαση με ένα σοβαρό αντίπαλό της και δεν απευθύνθηκε σε κάποιαν άλλη εταιρεία, από τις τόσες που παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες στην Ευρώπη;
4. Ο δήμαρχος Καλαμάτας έχει δηλώσει πως θεωρεί τη Σύρο ως το σημαντικότερο αντίπαλο στην κούρσα της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Μήπως αυτή η κίνηση του Δήμου Καλαμάτας πρέπει να μας προβληματίζει ακόμα περισσότερο;
5. Αν συνυπολογίσουμε, δε, ότι ο Έκτορας Τσατσούλης κουβαλά μια σημαντική πρόσφατη αποτυχία στο ενεργητικό του – ως συντονιστής της υποψηφιότητας – με την αδύναμη πρόταση της πόλης του Αμπερντίν να κερδίσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας του Ηνωμένου Βασιλείου, “λόγω έλλειψης οράματος του φακέλου της υποψηφιότητάς του”, για ποιον άλλον λόγο να θέλει ο Δήμος Καλαμάτας να συνεργαστεί μαζί του;».