Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Φαίνεται ότι ο πλουσιότερος ελληνικής καταγωγής άνθρωπος στον κόσμο, Φιλάρετος Καλτσίδης ή Filaret Galchev, όπως είναι γνωστός στη Ρωσία, με την περιουσία του να εκτιμάται στα 6,7 δισ. δολάρια, ήρθε όχι μόνο για να μείνει στη Μεσσηνία, αλλά και για να προχωρήσει σε σειρά επενδύσεων, κυρίως στον τομέα του ξενοδοχειακού τουρισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Θ», υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά του για αγορά του ξενοδοχείου «Filoxenia», το οποίο μέχρι σήμερα ανήκει στο γνωστό Όμιλο Δασκαλαντωνάκη.
Ως γνωστόν, η μονάδα αντιμετώπιζε κατά καιρούς διάφορα προβλήματα, αλλά, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, δε γνωρίζουμε αν το ενδιαφέρον έχει μετουσιωθεί και σε εξαγορά της μονάδας.
O Φιλάρετος Καλτσίδης αποφοίτησε ως μηχανικός εξόρυξης και οικονομολόγος από το Moscow Mining Institute και ξεκίνησε να δουλεύει στην ανθρακοβιομηχανία. Το διδακτορικό του αφορά στην αγορά άνθρακα στη Ρωσία και θεωρείται ένας από τους καλύτερους σε αυτόν τον τομέα. Μάλιστα, το 2011 ψηφίστηκε ως ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κλάδο του τσιμέντου και άνθρωπος της χρονιάς από το περιοδικό CemWeek.
Ο κ. Καλτσίδης διατηρεί διπλή υπηκοότητα, την ελληνική και τη ρωσική. Είναι μέλος της Mining Science Academy και της Διεθνούς Ακαδημίας Ενέργειας. Έχει συγγράψει 22 έργα και στις 20 Οκτώβρη του 2004 αναγορεύθηκε καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών και Σχεδιασμού Εξόρυξης στο Moscow State Mining University. Από το 2000 είναι πρόεδρος του Δ.Σ. της JSC Rosuglesbyt, αλλά και πρόεδρος του Δ.Σ. της Krasnoyarsk Coal Company.
Από την άλλη πλευρά, τις δυσκολότερες στιγμές στην πορεία του φαίνεται να περνά ο ξενοδοχειακός όμιλος, αφού, πέρα από το γνωστό εμφύλιο πόλεμο των μελών της οικογένειας, φέρεται πως οφείλει στο ∆ημόσιο εκατομμύρια ευρώ από μισθώματα ακινήτων και εισφορές στα Ταμεία, κάτι όμως που η ίδια η εταιρεία έχει διαψεύσει κατά καιρούς και, μάλιστα, με κατηγορηματικό τρόπο.
Πάντως, «στο κόκκινο» γενικότερα βρίσκονται οι μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι της χώρας, καθώς ψάχνουν απεγνωσμένα να διασώσουν τις ήδη καταχρεωμένες επιχειρήσεις τους από το «τσουνάμι» της κρίσης. Κυριολεκτικά έχουν βγει στη γύρα για να βρουν επίδοξους επενδυτές.
Oι επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται σε επαφές και με Έλληνες εφοπλιστές, ενώ έχουν επιστρατεύσει κυριολεκτικά διεθνή μεσιτικά γραφεία για να εκποιήσουν με πολύ χαμηλά τιμήματα τις περιουσίες τους.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, πάνω από 1.000 ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη τη χώρα είναι προς πώληση.
Αν και το ενδιαφέρον από το εξωτερικό, αλλά και από Έλληνες επιχειρηματίες που διαθέτουν την απαραίτητη οικονομική επιφάνεια, είναι υπαρκτό, η αγορά κυριαρχείται από τους αγοραστές. Πρόσθετος λόγος, οι ολοένα και περισσότερες κατασχέσεις ξενοδοχειακών ακινήτων από τις τράπεζες, τα οποία στη συνέχεια οδηγούνται στην αγορά προς εκποίηση.
H τρέχουσα οικονομική κατάσταση, το ασαφές οικονομικό περιβάλλον, φρενάρουν… οποιαδήποτε σοβαρή εκδήλωση ενδιαφέροντος για επενδύσεις στην τουριστική βιομηχανία.
H δε υψηλή δανειοδότηση των περισσότερων ξενοδόχων αποτελεί βρόγχο για την επιβίωσή τους, ενώ η κάθετη πτώση των τιμών προσφοράς στους tour operators, εξαιτίας του ανταγωνισμού αλλά και των χαμηλών τιμών με τα πακέτα (all inclusive) που προσφέρουν πλέον τα 5 αστέρων ξενοδοχεία, έχει απομειώσει σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας τους.