Τα υψηλά πρόστιμα μείωσαν τους ανασφάλιστους στη Μεσσηνία


Σημαντικά έχει μειωθεί η ανασφάλιστη εργασία στη Μεσσηνία, σύμφωνα με την Τεχνική και Υγειονομική Επιθεώρηση Εργασίας στο νομό. Όπως τόνισε ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος Απόστολος Μανσούδης, οι έλεγχοι που κάνουν οι τρεις επιθεωρητές σε όλο το νομό δείχνουν συμμόρφωση των εργοδοτών σε μεγάλο βαθμό, καθώς το πρόστιμο για ένα και μόνο ανασφάλιστο εργαζόμενο φτάνει τα 10.500 ευρώ, ποσό που μπορεί να είναι καταλυτικό για τη βιωσιμότητα μιας μικρής επιχείρησης.
Σε ό,τι αφορά τους ελέγχους για ζητήματα ασφάλειας και υγείας, ο κ. Μανσούδης σημείωσε ότι οι περισσότερες καταγγελίες και αναφορές σχετίζονται με την ασφάλεια της εργασίας σε οικοδομές.
Η υπηρεσία διενεργεί ελέγχους καθόλη τη διάρκεια του έτους και όλο το 24ωρο, βάζοντας ως στόχο συγκεκριμένους τομείς. Το εξάμηνο που διανύουμε στόχος είναι οι έλεγχοι για κινδύνους.
 
Υγιεινή και ασφάλεια 
Οι έλεγχοι έχουν ως κύριο στόχο την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων με την τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να αποφεύγονται τα εργατικά ατυχήματα, που έχουν κόστος και για την επιχείρηση και για τον εργαζόμενο. Επίσης, μέλημα είναι η βελτίωση των συνθηκών εργασίας.
Ο βασικός ρόλος της υπηρεσίας είναι ελεγκτικός, όμως υπάρχει και ο συμβουλευτικός. Το σύνηθες είναι στους πρώτους ελέγχους να ενημερώνεται ο εργοδότης πώς θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων, και πώς οι εργαζόμενοι θα εργάζονται πιο σωστά.
Η Τεχνική και Υγειονομική Επιθεώρηση Εργασίας ασχολείται:
-με τη διερεύνηση των εργατικών ατυχημάτων
-τη διερεύνηση καταγγελιών, είτε είναι επώνυμες είτε ανώνυμες
-τους ελέγχους και επανελέγχους σε χώρους εργασίας για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, όσον αφορά στην υγιεινή και την ασφάλεια.
Πανελλαδικά τίθενται στόχοι και κάθε εξάμηνο γίνονται συγκεκριμένες εκστρατείες ενημέρωσης και ελέγχου. Στόχος του τρέχοντος εξαμήνου είναι οι έλεγχοι για κινδύνους και πώς αντιμετωπίζονται από γλιστρήματα και πτώσεις σε τομείς, όπως είναι ξενοδοχεία, εμπόριο κ.λπ., καθώς και οι κίνδυνοι από εκρηκτικές ατμόσφαιρες.
«Εφαρμόζουμε τη στοχοθεσία εδώ και 2 χρόνια. Από το τέλος του χρόνου μπαίνουν οι στόχοι για την επόμενη χρονιά, πόσοι έλεγχοι θα γίνουν από κάθε επιθεωρητή, πόσος χρόνος μεσολαβεί από την καταγγελία μέχρι τον έλεγχο κ.λπ. Στο τέλος κάνουμε απολογισμό και είναι μια τακτική που αποδίδει. Υπάρχει υποστήριξη από την κεντρική υπηρεσία και καλή συνεργασία. Βέβαια, θα θέλαμε να είμαστε περισσότεροι, αλλά και με αυτό το προσωπικό τα πάμε καλά. Οι συνάδελφοι υπερβάλλουν εαυτόν, δεν υπάρχει ωράριο και αρκετές φορές βάζουν και από τα τσέπη τους χρήματα, όταν οι πιστώσεις δεν έρχονται έγκαιρα», συμπλήρωσε ο κ. Μανσούδης.
Υποχρεωτικοί είναι 11 έλεγχοι το μήνα για κάθε επιθεωρητή, αλλά είναι πολύ μεγάλη και η γραφειοκρατική δουλειά που πρέπει να γίνει μετά, καθώς δεν υπάρχει διοικητικό προσωπικό στην υπηρεσία και όλα γίνονται από τους ίδιους. Σχεδόν το 1/3 του μήνα αφιερώνεται σε γραφειοκρατική εργασία.
 
Καταγγελίες για οικοδομές
Από την εμπειρία που έχουν οι επιθεωρητές, ο κ. Μανσούδης επισήμανε τη δυσκολία των εργοδοτών να λάβουν καινούργια μέτρα λόγω της οικονομικής κατάστασης: «Τα περισσότερα μέτρα δεν έχουν μεγάλο κόστος. Το πρόβλημα δημιουργείται, όταν τα μέτρα δεν έχουν ληφθεί από την αρχή και πρέπει μια επιχείρηση να τα υλοποιήσει στη συνέχεια. Αν, δηλαδή, γίνει σχεδιασμός μιας επιχείρησης από την αρχή και λάβει υπ’ όψιν τα μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν απευθυνθεί σε ειδικούς, τότε τα μέτρα λαμβάνονται και σωστά και είναι πιο οικονομικά. Μετά οι παρεμβάσεις μπορεί να μην είναι εύκολο να γίνουν για να έχουμε σωστά αποτελέσματα», σχολίασε ο κ. Μανσούδης.
Η συχνότερη καταγγελία στην υπηρεσία αφορά στα μέτρα ασφαλείας σε οικοδομές, η οποία συνήθως δε γίνεται από τους εργαζόμενους, αλλά από πολίτες.
Χαρακτηριστικό είναι, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μανσούδης, πως συμβαίνουν εργατικά ατυχήματα, τα οποία δεν αναγγέλλονται από τους εργοδότες, όχι για λόγους απόκρυψης, αλλά διότι, όπως δηλώνουν, δε γνωρίζουν πως πρέπει να προβούν σε αυτό.
Οι καταγγελίες, πάντως, στο Νομό Μεσσηνίας, για θέματα υγιεινής και ασφάλειας δεν είναι πολλές.
 
Ανασφάλιστοι
Από το καλοκαίρι του 2013 η υπηρεσία συμμετέχει και στους ελέγχους για την ανασφάλιστη εργασία, ενώ λειτουργεί και η Μεικτή Επιτροπή Ελέγχου Οικοδομικών Έργων και Εργοταξίων στο Νομό Μεσσηνίας.
«Έχει μειωθεί σημαντικά η ανασφάλιστη εργασία, από τότε που ξεκίνησε η εφαρμογή του νόμου που προβλέπει υψηλά πρόστιμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι πρόσφατα σε ελέγχους που κάναμε στο κέντρο πόλης εκτός Καλαμάτας, ήταν όλοι οι εργαζόμενοι ασφαλισμένοι. Δεν υπήρχε κανένας ανασφάλιστος. Είναι πολύ υψηλά τα πρόστιμα. Σε επιχείρηση που είχε δύο ανασφάλιστους εργαζόμενους, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ήταν 22.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε κλείσιμο μια επιχείρηση, και είναι άδικο και για τον εργοδότη και για τους εργαζόμενους. Τα μεροκάματα πλέον είναι πολύ χαμηλά και δε συμφέρει έναν εργοδότη να το διακινδυνεύει. Απλώς κάποιοι εργοδότες ακόμα δεν το καταλαβαίνουν αυτό», κατέληξε ο κ. Μανσούδης.

Της Βίκυς Βετουλάκη