Μειώθηκε κατά 30% το προσωπικό του Δήμου Καλαμάτας


Οι επιπτώσεις από την εφαρμογή του «Καλλικράτη» στους Δήμους αποτελούν ακόμη, έπειτα από τρία χρόνια πλήρους λειτουργίας, θέμα που διαιρεί κόμματα, Δήμους, δημάρχους και δημοτικές παρατάξεις.
Μία από τις απόψεις είναι ότι η εφαρμογή του συντέλεσε ώστε οι Δήμοι της χώρας να κινδυνεύουν με κατάρρευση, εφόσον συνεχιστούν οι μνημονιακές περικοπές σε κονδύλια και προσωπικό. Το έχουν δηλώσει τους τελευταίους μήνες –και με κινητοποιήσεις τους– και οι εργαζόμενοι στους Δήμους όλης της χώρας.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι πολλαπλό: Οι επιδοτήσεις μειώθηκαν κατά 50% από το 2009. Το προσωπικό μειώθηκε επίσης, αφού απαγορεύτηκε η πρόσληψη μονίμων και απολύθηκαν επίσης χιλιάδες έκτακτοι εργαζόμενοι/ες, παρόλο που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Ο «Καλλικράτης» ήταν στην ουσία το μνημόνιο για τους Δήμους. Σήμανε τεράστιες περικοπές χρηματοδότησης και πίεση για ιδιωτικοποιήσεις και ξεπούλημα των δημοτικών περιουσιών. Ενώ «φόρτωσε» στους Δήμους όλες τις υπηρεσίες πρόνοιας, δεν έδωσε χρήματα γι’ αυτές. Τους είπε να κόψουν τις δαπάνες και να αναπτύξουν την «επιχειρηματικότητά» τους –παραχωρώντας στους ιδιώτες «επενδυτές» μικρά πάρκα, αναψυκτήρια και δημόσιους χώρους της κάθε γειτονιάς, μέχρι τις θάλασσες και τις ακτές.
Χθες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αθ. Ηλιόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι το 2011, με την έναρξη του «Καλλικράτη», ο Δήμος αριθμούσε 530 υπαλλήλους, εκ των οποίων 375 μόνιμοι, 145 Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου και 10 με STAGE (εξαιρείται το προσωπικό των Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου).
Έκτοτε το προσωπικό μειώθηκε λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί, των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, της κινητικότητας και διαθεσιμότητας. Κατά την περίοδο 2011 – 2014, οι συνταξιοδοτήσεις ανήλθαν σε 112, εκ των οποίων οι 81 μονίμων υπαλλήλων και οι 31 ΙΔΑΧ, σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 24 σχολικοί φύλακες, σε κινητικότητα 16 δημοτικοί αστυνομικοί, ενώ επίσης σε διαθεσιμότητα τέθηκαν 14 υπάλληλοι ΙΔΑΧ. Έγιναν 3 μετατάξεις και ένας υπάλληλος χρησιμοποίησε το πρόγραμμα ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Δηλαδή, αποχώρησαν 170 υπάλληλοι.  Επίσης, ήλθαν 13, εκ των οποίων 9 με μετάταξη και 4 μέσω ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας. Επομένως, το προσωπικό του Δήμου αριθμεί 373 άτομα, δηλαδή είναι μειωμένο κατά 29,6%.
Από την άλλη πλευρά, στην προσπάθεια εξορθολογισμού της κατανομής του προσωπικού εντάσσεται το νέο πρόγραμμα εθελοντικής ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας, με δυνατότητα υποβολής αιτήσεων από 15 Ιουλίου έως 29 Αυγούστου. Στο μέτρο προβλέπονται τα εξής: α) Το προσωπικό τίθεται σε διαθεσιμότητα επί έναν μήνα, β) Δεν είναι δυνατόν να χαρακτηρισθεί πλεονάζον, ώστε να τεθεί εκ νέου σε κινητικότητα – διαθεσιμότητα, γ) Το πρόγραμμα είναι εθελοντικού χαρακτήρα, δ) Απαιτούνται η σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης και εκείνη του φορέα υποδοχής, ε) Η αίτηση αφορά σε ένα φορέα υποδοχής.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη