Ο Βασίλης Ηλιόπουλος, από πολύτεκνη οικογένεια, είχε τελειώσει μηχανολόγος σε τεχνική σχολή, δούλεψε στη ΔΕΗ με σύμβαση, εργάστηκε για εργολάβους. Δεν άφηνε όμως και τα οικογενειακά κτήματα, με ελαιόδεντρα, και το κοπάδι προβάτων που είχαν οι γονείς του. Ώσπου μεταξύ τυρού κι αχλαδίου άκουσε από τα μίντια για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχει το γαϊδουρινό γάλα και την υψηλή τιμή που παίρνει ο παραγωγός για το προϊόν του, στην αγορά.
Το ξεκίνησε σχεδόν γι’ αστείο στον Μελιγαλά Μεσσηνίας, πείθοντας και τους γονείς του, που είχαν αρκετές επιφυλάξεις, πως άξιζε να προσπαθήσουν. Το πρώτο εμπόδιο δεν το περίμεναν. Έπρεπε να βρουν ζώα για να ξεκινήσουν τη μονάδα κι απευθύνθηκαν τελικά σε γειτονικά χωριά. Τα περίφημα γαϊδουράκια, που άλλοτε κυριαρχούσαν στην ελληνική ύπαιθρο, πλέον τα έψαχναν με το κιάλι.
Τα ζώα μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις που υπήρχαν στον Μελιγαλά για τα πρόβατα, και πέρα από τα οικογενειακά κτήματα νοικιάστηκαν κι άλλες εκτάσεις.
Ιδού ο δεύτερος σκόπελος που έπρεπε να ξεπεράσουν. Η ηλικία των γαϊδουριών είναι αναγνωρίσιμη ως τα πρώτα 7 χρόνια, μετά είναι κυρίες ή κύριοι που δε φανερώνουν την ηλικία τους. Το εγχείρημα δεν πήγε και τόσο καλά, αφού δεν ήξεραν αν το ζώο είναι σε αναπαραγωγική ηλικία ή όχι, αλλά βρήκαν το κουράγιο και προχώρησαν.
Έπειτα από 3,5 χρόνια εντατικής προσπάθειας ο Βασίλης Ηλιόπουλος ξέρει ότι μετά τον πρώτο μήνα θα πάρει 200 ως 300 γραμμάρια γάλα την ημέρα, το ανώτερο μέχρι μισό κιλό, και για διάστημα 4 ως 6 μήνες. Σήμερα η οικογένειά του είναι από τις λίγες με ζωικό κεφάλαιο περίπου 50 γαϊδούρια. Η αδερφή του Γιώτα, μάλιστα, φτιάχνει χειροποίητα σαπούνια «Όνος», με μέλι, λάδι και γάλα γαϊδούρας.
Τι έχει να πει ο Βασίλης Ηλιόπουλος για τις δυσκολίες στη συλλογή γάλακτος; Το ζώο είναι ήρεμο, λέει, αρκεί να μην πιστέψει ότι πάνε να το πειράξουν, κι έχει υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Θέλει καθαριότητα στο χώρο, στο νερό… Με την παραγωγή γάλακτος, βέβαια, ασχολείται περισσότερο η μητέρα του Τριανταφυλλιά, αλλά, όπως λέει ο Βασίλης Ηλιόπουλος, όταν ξέρεις ν’ αρμέγεις πρόβατα, δε δυσκολεύεσαι ιδιαίτερα να μάθεις ν’ αρμέγεις ένα γαϊδούρι.
Ο 40χρονος παραγωγός δίνει το γάλα κυρίως σε βιολογικά καταστήματα και στην Αθήνα, σε καλά παντοπωλεία. Στη λιανική έρχεται περίπου 65 ευρώ το λίτρο. Το γαϊδουρινό γάλα είναι ιδανικό για βρέφη με αναπνευστικά προβλήματα, βοηθά στην υγεία τους ηλικιωμένους, ενώ και το σαπούνι που το φτιάχνουν με δικά τους υλικά, εκτός από το μέλι, κάνει καλό στην ψωρίαση. Το βασικό στοιχείο, όπως λέει, είναι ότι ο κόσμος είναι πια ενημερωμένος για την ευεργετική επίδραση του γαϊδουρινού γάλακτος στην επιδερμίδα και γενικότερα στον οργανισμό και δε χρειάζεται κάποιος να πειστεί για τη χρησιμότητά του.
Σήμερα, αυτή η προσπάθεια εξελίσσεται διαρκώς. Βεβαίως, υψηλό είναι το κόστος για τις ζωοτροφές, αφού πρόκειται για μεγαλόσωμα ζώα, που αν δεν τρώνε καλά, δεν έχουν καλή παραγωγή γάλακτος. Μαθαίνει σιγά σιγά κι εκείνος τη συμπεριφορά τους, όπως όταν είναι δύο αρσενικά, τσακώνονται ποιο θα επικρατήσει, δαγκώνονται και μερικές φορές ο αγώνας είναι μέχρι τελικής πτώσης.
Παρότι ξεκίνησε με κάμποσα εμπόδια και πολλούς αστερίσκους, οργανώθηκε και πάει καλά. Ιδίως από τότε που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εδέησε κι έβγαλε κανονισμό για την εκτροφή ιπποειδών για παραγωγή γάλακτος.
Η κτηνοτροφία, παρ’ όλο που μερικές φορές είναι σκλαβιά, διότι δεν έχει ωράριο και το κοπάδι σε θέλει κάθε μέρα μαζί του, τον έχει κερδίσει. Και κάθε επαφή μ’ αυτά τα ζώα, που στάθηκαν παρεξηγημένα για πολλούς αιώνες για το πείσμα τους, τον συγκινεί, γιατί έχει την αξία της επαφής του ανθρώπου με τη φύση, που είναι τελικά η ίδια η ζωή.
Πηγή:enet.gr