Αυξάνονται τα προϊόντα στα ράφια της εταιρείας. Μετά το ούζο και το τσίπουρο, μπήκαν η μαυροδάφνη και το ποιοτικό ελαιόλαδο
Θεωρούμε ότι και στο νομό μας εκείνο που ευδοκιμεί περισσότερο είναι το εμπόριο μιζέριας. Θα αντιτάξει κάποιος, ευλόγως, ότι η πραγματικότητα είναι αυτή που καθορίζει το ύφος του διαλόγου. Αν οι πολίτες περνούν άσχημα, αρνητική θα είναι η ατζέντα.
Σε μια κοινωνία που στενάζει, πράγματι δεν μπορείς να περιμένεις από όσους πλήττονται να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα με στωικότητα βουδιστή μοναχού.
Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Δημιουργικοί άνθρωποι και επιχειρήσεις προς μίμηση. Μέσα στην κρίση είναι κερδοφόρες, επενδύουν, καινοτομούν, δημιουργούν θέσεις εργασίας και δείχνουν το δρόμο για την ανάκαμψη.
Στην αθέατη πλευρά της επιχειρηματικότητας υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος εταιρειών που αυτό το διάστημα έχει βελτιώσει τις πωλήσεις και τα μερίδια αγοράς, την εξαγωγική δραστηριότητα, ενώ ακόμη και ο δείκτης της κερδοφορίας – επίζηλο και δύσκολο οικονομικό μέγεθος στο διάστημα της κρίσης – διατηρείται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά. Ένα από αυτά είναι και η ποτοποιία Κωστέα. Ένα εγχείρημα που ξεκίνησε το 1958 και σήμερα, χάρις στο μεράκι και τη διάθεση των Παναγιώτη και Γιώργου Κωστέα, συνεχίζεται με την ίδια επιτυχία, ενώ η εταιρεία αθόρυβα αλλά με πολλή προσοχή και έμφαση, όπως πάντα, στην ποιότητα, επεκτείνεται και σε άλλους κλάδους. Σήμερα η ποτοποιία δε φτιάχνει μόνο ούζο και τσίπουρο. Στα ράφια της έβαλε και μπουκάλια μαυροδάφνης, αλλά και ελαιόλαδου ΠΟΠ.
Όπως μας έλεγε, μεταξύ άλλων, χθες ο Παναγιώτης, παρά τα προβλήματα από εξωγενείς παράγοντες, «η αγάπη για τον τόπο που ζούμε δεν αλλοιώνεται με τίποτα. Γι’ αυτό και τα προϊόντα που παράγουμε θέλουμε να… μυρίζουν Μεσσηνία. Με όπλα το σεβασμό στην περιοχή μας, το μεράκι και την ποιότητα στα προϊόντα μας προσπαθούμε σιγά σιγά να ανοίξουμε όσο γίνεται περισσότερο τα φτερά μας. Δεν τρέχουμε, δε βιαζόμαστε. Όλα τα πράγματα θέλουν το χρόνο τους. Έτσι είναι και το επιχειρείν, παρ’ όλο που μια σειρά παράγοντες μας κάνουν τη ζωή δύσκολη».
Η ιστορία της εταιρείας γνωστή. Στη συμβολή των οδών Αναγνωσταρά και Νικηταρά βρίσκεται το κατάστημα της οικογενειακής αυτής παραδοσιακής επιχείρησης, ενώ ακριβώς πίσω από την έκθεση των προϊόντων υπάρχει το εργαστήριο, το οποίο πρωτολειτούργησε το 1958, όταν η ποτοποιία ανήκε στους συνεταίρους Τσίρο και Ηλιόπουλο.
Ο μετέπειτα ιδιοκτήτης, Θανάσης Κωστέας, βρέθηκε τυχαία, ως μαθητής ακόμη, να εργάζεται εκεί, στην αρχή περιστασιακά και επιπόλαια, αλλά στο τέλος τόσο σοβαρά που παρέμεινε εκεί μια ζωή. Όταν οι δύο συνέταιροι συνταξιοδοτήθηκαν, ανέλαβε εκείνος την ποτοποιία εξ ολοκλήρου, τη μετονόμασε σε «Κωστέα» και άφησε τη σφραγίδα του στο χώρο της παρασκευής γνήσιου παραδοσιακού ούζου και τσίπουρου.
Η αναγνώριση της προσπάθειάς τους είναι αποδεκτή από όλους μας, ντόπιους και επισκέπτες. Κ αυτό τους δίνει τη δύναμη να προχωρήσουν και να αντισταθούν στα προβλήματα που ανακύπτουν στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό κλάδο τόσο από την οικονομική κρίση όσο από την αγκύλωση του κράτους, αλλά και το λαθρεμπόριο.
«Το κράτος δεν κάνει τίποτε άλλο από το να δυσκολεύει τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αυξάνει το φόρο στο οινόπνευμα και επιβαρύνει τις τιμές των προϊόντων μας, με αποτέλεσμα να αδυνατεί ο κόσμος να απολαύσει το αυτονόητο. Ένα ουζάκι με την παρέα του», συμπληρώνει ο Παναγιώτης.
Μαζί με τον Γιώργο είναι οι πρώτοι που έβαλαν το ούζο σε μαύρο μπουκάλι για να προστατεύουν το προϊόν από το φως του ήλιου, καθώς επηρεάζει την ποιότητα και το άρωμά του. Καινοτομούν, επίσης, με τη μεταλλική φιάλη, η οποία σχεδιάστηκε ειδικά προς εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών.
Όπως διαβάζουμε από την ιστοσελίδα της εταιρείας, στη Μεσσηνία παράγεται και εμφιαλώνεται το γνωστότερο ελληνικό ποτό, το ούζο. Λίγοι γνωρίζουν ότι είναι μία από τις δύο περιοχές όπου έχει τις ρίζες του. Η άλλη περιοχή είναι ο Τύρναβος. Κάθε τόπος δίνει ένα χρωματισμό στην ιδιαίτερη γεύση του ποτού. Στην περιοχή μας οι ιδανικές συνθήκες υγρασίας, θαλάσσιου αέρα και υψόμετρου, ευνοούν την ανάπτυξη βοτάνων και αρωματικών φυτών, όπως ο γλυκάνισος, ο αστεροειδής άνισος, η μαστίχα, η κανέλα, το γαρύφαλλο, η μέντα και άλλα πολλά, βασικά συστατικά για την παραγωγή του ούζου.
Ακολουθώντας την ίδια ακριβώς διαδικασία παραγωγής και κατανάλωσης που ξεκίνησε από τα μέσα του 19ου αιώνα, οι άνθρωποι του τόπου μας το προτιμούν και γνωρίζουν πολύ καλά τα ιδιαίτερα μυστικά του ποτού, που τους συνοδεύει στις μεγάλες και τις μικρές στιγμές της ζωής τους.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη