ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΕΡΔΙΣΑΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ
Οπισθοχώρηση της Δημοτικής
Αρχής για την «Ανάσταση»
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Τις προηγούμενες ημέρες ρώτησαν τη γνωστή ηθοποιό Μίρκα Παπακωνσταντίνου, αν σηκώνει η εποχή μας επιθεώρηση. Η απάντησή της ήταν ότι επί της ουσίας δεν έχει απάντηση. «Είναι τόσο έντονη η κατάσταση, που δεν ξέρω αν σηκώνει σάτιρα. Θυμό σηκώνει και αγανάκτηση. Και τι να πρωτοσατιρίσεις, όταν τα πράγματα είναι τόσο σοβαρά;», σχολίασε.
Κάτι ανάλογο συνέβη και με τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας. Επί τρεις και πλέον ημέρες κάτοικοι της πόλης διαμαρτύρονταν για το κλείσιμο της ελεύθερης παραλίας στην Ανάσταση, οι τοπικές εφημερίδες έγραφαν, αλλά στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία των διαμαρτυρομένων, ο δήμαρχος Π. Νίκας δήλωνε άγνοια επί του θέματος και έψαχνε να βρει ποιος δημιούργησε την κατάσταση.
Αφού έπαιξε για κάποιο διάστημα μια παρτίδα του παιχνιδιού «το μπαλάκι στην κερκίδα», ψάχνοντας για το ποιος είναι υπεύθυνος για τη θάλασσα και ποιος για τον αιγιαλό, υποχρεώθηκε να αλλάξει ρότα. Έτσι, υποσχέθηκε ότι την επόμενη ημέρα (σ.σ. χθες) θα υπάρξουν εξελίξεις. Έδωσε, μάλιστα, και ραντεβού με τους πολίτες στο χώρο της συγκεκριμένης περιοχής στην παραλία. Αφού τους έστησε για μία και πλέον ώρα, τελικά βρήκε το δρόμο και πήγε εκεί.
Νωρίτερα, για ακόμη μία ημέρα, είχε συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πολιτών, οι οποίοι με λογική αλλά και θυμό, ειρηνικά όμως, απαιτούσαν συγκεκριμένη λύση. Στην περιοχή υπήρχαν λιμενικοί, αστυνομικοί, ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας Γ. Βλάχος, αλλά και η αρμόδια εισαγγελέας.
Όπως έλεγαν στο «Θάρρος» πολίτες, «αδυνατούμε να δεχτούμε ότι η ζωή μας αξίζει 750 ευρώ, όσο και το ενοίκιο της εταιρείας στο Δήμο. Στη συγκεκριμένη παραλία κάνουν μπάνιο άτομα με ειδικές ανάγκες, άνθρωποι τρίτης ηλικίας, αλλά και πολλά παιδιά. Δε δεχόμαστε σε καμία περίπτωση να μας στερούν κάποιοι το αγαθό της ελεύθερης πρόσβασης στη θάλασσα». Ενδεικτικό των συναισθημάτων του κόσμου είναι ότι μόλις μέσα σε τρεις ημέρες υπέγραψαν το κείμενο διαμαρτυρίας πάνω από 1.000 πολίτες.
Ο νεαρός Στ. Τζανεττάκος μάς δήλωσε: «Στην Α’ Λυκείου μάς μαθαίνουν ότι οι φυσικοί πόροι μιας χώρας δεν πωλούνται, αλλά δεν μπορεί κάποιος και να τους βάλει συρματοπλέγματα. Δεν μπορώ να καταλάβω με ποια λογική οι λεγόμενοι αρμόδιοι προχώρησαν στην απόφαση παραχώρησης του χώρου». Λόγια καθαρά και κοφτερά.
Πιο πέρα δύο νεαροί μάς είπαν ότι κάθε ημέρα έρχονται με το ΚΤΕΛ από το Αριοχώρι, και κατεβαίνουν με τα πόδια μέχρι την Ανάσταση για να κάνουν μπάνιο. Το μόνο που πρόσθεσαν είναι η απορία τους για όλα αυτά που αποφασίζουν αυτοί που πρέπει να αγωνίζονται για το ευ ζην των πολιτών.
Τελικά, με σχεδόν δύο ώρες καθυστέρησης έφτασε ο κ. Νίκας με τη συνοδεία του, ο οποίος είπε στους συγκεντρωθέντες ότι, αφού μελέτησε το θέμα, αποφάσισε ότι οι διαμαρτυρόμενοι έχουν δίκιο και ο χώρος θα τους αποδοθεί και πάλι ελεύθερος προς χρήση.
Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις συνήλθε εκτάκτως και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, προκειμένου να ανακληθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο με το οποίο ο Δήμος διέθεσε τμήμα του αιγιαλού στον επιχειρηματία για τη λειτουργία του «θαλάσσιου πάρκου». Το μεσημέρι ομόφωνα αποφασίστηκε η ανάκληση του συμβολαίου.
Οι πολίτες ικανοποιήθηκαν από τη δικαίωση του αγώνα τους, αλλά συνάμα συνειδητοποίησαν πως για να διατηρηθούν ελεύθερες και δημόσιες οι παραλίες, πρέπει να επαγρυπνούν και να είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν γι’ αυτό.
Εξάλλου, οι μνημονιακές δεσμεύσεις της κυβέρνησης άλλα προστάζουν. Το επερχόμενο νομοσχέδιο καταργεί στην πράξη το όριο έκτασης για τις παραχωρήσεις απλής χρήσης αιγιαλού. Έτσι, μόνο ειρωνικός μπορεί να χαρακτηριστεί ο τίτλος που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών στο σχέδιο νόμου «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας». Γιατί;
Ας δούμε αναλυτικά:
Οριοθέτηση: αίρονται όλοι οι περιορισμοί στην έκταση που μπορεί να παραχωρηθεί σε απλή χρήση (π.χ. για ξαπλώστρες και αναψυκτήρια), καθώς και η απαγόρευση της παραχώρησης της αποκλειστικής χρήσης αιγιαλού και παραλίας.
Διαχείριση: διευκολύνεται η δημιουργία μόνιμων κατασκευών και η νομιμοποίηση αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται στον αιγιαλό και την παραλία και χρησιμοποιούνται για επιχειρηματικούς σκοπούς. Επιτρέπεται η επιχωμάτωση θαλάσσιου χώρου για την εξυπηρέτηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Προστασία: το συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας, που είναι η ανάδειξη της ελληνικής ακτογραμμής με όρους αειφορίας, παραδίνεται στο προσφιλές τρίπτυχο μπάζωμα – καντίνα – ξαπλώστρα.