Στους δρόμους και σήμερα οι φοιτητές του ΤΕΙ Καλαμάτας (φωτογραφίες & βίντεο)


Συμφωνία με την τρόικα για όλα τα ανοιχτά θέματα, μεταξύ των οποίων η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, η ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, ο φόρος στα ακίνητα και οι απολύσεις στο Δημόσιο θα επιδιώξει να κλείσει κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Θα προηγηθούν συσκέψεις στα εμπλεκόμενα υπουργεία με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, καθώς μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης τα μέτωπα παρέμεναν ανοιχτά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Τα Νέα, οι πληροφορίες από υψηλόβαθμη πηγή του οικονομικού επιτελείου, ύστερα από ευρεία υπουργική σύσκεψη, με συμμετοχή και της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών, ανέφεραν ότι «υπάρχει πρόοδος» στη διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων, αλλά «είμαστε ακόμη μακριά από συμφωνία για τις δόσεις».

Ακόμη πιο μακριά από την επίτευξη συμφωνίας ανέφερε η ίδια πηγή ότι βρίσκεται η διαπραγμάτευση για τις οφειλές των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις τράπεζες.

Συγκεκριμένα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι η τρόικα επιμένει να υπάρχει μια μόνιμη λύση για τα ληξιπρόθεσμα, που να είναι κοινή για τις ασφαλιστικές εισφορές και για τους φόρους και λέει όχι σε ειδικές ρυθμίσεις «ύστατης ευκαιρίας».

Αντίθετα, αρμόδιες πηγές του ασφαλιστικού χώρου ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση «εξελίσσεται θετικά, δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία, αλλά είμαστε στον δρόμο για κάτι τέτοιο» και υποστήριζαν ότι η ρύθμιση θα είναι διαφορετική για ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες.

Ως επικρατέστερο σενάριο εμφανιζόταν αυτό που προβλέπει 12 δόσεις για τη μόνιμη ρύθμιση και 48 για τη λεγόμενη «ύστατη ευκαιρία» στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για τους φόρους σενάρια μιλούσαν για 36 δόσεις.

Στο άλλο μεγάλο θέμα του συγκεκριμένου γύρου των διαπραγματεύσεων, αυτό των απολύσεων και της κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, η εικόνα φαινόταν θετική, καθώς η τρόικα χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ως καλη βάση διαπραγμάτευσης το σχέδιο – χρονοδιάγραμμα του αρμόδιου υπουργού Αντώνη Μανιτάκη που προβλέπει ότι οι απολύσεις αναβάλλονται για το 2014.

Ο καθορισμός προγράμματος κινητικότητας και απολύσεων ώς το τέλος του 2014 (και όχι η πραγματοποίηση απολύσεων τώρα) είναι ως γνωστόν προαπαιτούμενο για την έγκριση της εκταμίευσης της δόσης του Μαρτίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ.
 

 
Αγκάθι παρέμενε, σύμφωνα με πληροφορίες, ώς χθες το θέμα του φόρου ακινήτων, καθώς η τρόικα φερόταν να προτιμά τη διατήρηση, τουλάχιστον για το 2013, του υφιστάμενου «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η είσπραξη των εσόδων.

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός φερόταν, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασισμένος να διεκδικήσει την εφαρμογή του σχεδίου για αντικατάσταση του ΕΕΤΗΔΕ από τον φόρο ακινήτων, ύστερα και από τις αντιρρήσεις που προέβαλαν στην παράταση του μέτρου οι δύο αρχηγοί των κομμάτων της συμπολίτευσης Βαγγέλης Βενιζέλος και Φώτης Κουβέλης, με τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικώς για τον σκοπό αυτό.

Στο τραπέζι παραμένει, εξάλλου, όπως ανέφεραν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές και το αίτημα της κυβέρνησης για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση, αν όχι και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, αν και οι πληροφορίες από την τρόικα ανέφεραν ότι το αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη και δύσκολα θα εξασφαλισθεί η συναίνεσή της. Ωστόσο, πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου διεμήνυαν ότι «η μάχη συνεχίζει να δίνεται για όλα τα θέματα».

Newsroom ΔΟΛ