ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ OI ΦΑΚΕΛΟΙ AΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Παράνομες εξαγωγές φαρμάκων
Από φαρμακαποθήκη της Μεσσηνίας σε συνεργασία με δεκαπέντε φαρμακεία στο νομό
Φάρμακα, χωρίς να εκδίδει τιμολόγια, τα οποία διακινούσε εκτός Ελλάδας, συγκέντρωνε φαρμακαποθήκη της Μεσσηνίας σε συνεργασία με 15 φαρμακεία της περιοχής. Μάλιστα, στους εμπλεκόμενους της συγκεκριμένης υπόθεσης επιβλήθηκαν πρόστιμα 1,932 εκατ. ευρώ, ενώ στη Δικαιοσύνη θα αποσταλούν και άλλοι φάκελοι με παράνομες εξαγωγές φαρμάκων.
Το δε υπουργείο Υγείας μελετά την αλλαγή νομοθετικού πλαισίου προς την κατεύθυνση αυστηρότερων ποινών για τους παραβάτες.
Ειδικότερα, οι ελλείψεις εστιάζονται σε 75 σκευάσματα, όλα εξαγώγιμα, και όχι αναντικατάστατα, καθώς υπάρχουν άλλα με την ίδια θεραπευτική δυνατότητα, σύμφωνα με στοιχεία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου που παρουσίασε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για αντιφλεγμονώδη, φάρμακα που αντιμετωπίζουν καρδιαγγειακά νοσήματα, ημικρανίες και τη στυτική δυσλειτουργία.
«Οι επανεξαγωγές φαρμάκων είναι νόμιμες, όταν δε δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά», ανέφερε ο κ. Σαλμάς, προσθέτοντας όμως ότι έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες περιπτώσεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου γίνονται παράνομα και ανεξέλεγκτα, με στόχο το κέρδος, καθώς οι τιμές των φαρμάκων σε άλλες χώρες είναι αυξημένες.
Όπως αποκάλυψε ο κ. Σαλμάς, στο κύκλωμα εμπλέκονται -μέχρι στιγμής, καθώς οι έλεγχοι των υπηρεσιών του ΣΔΟΕ βρίσκονται σε εξέλιξη- πέντε φαρμακαποθήκες, περίπου 700 φαρμακεία, αλλά και γιατροί, ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο εκατομμύρια ευρώ. Οι περισσότερες εξαγωγές κατευθύνονται στη Γερμανία, και αυτό θα είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη συνάντηση του κ. Σαλμά με το Γερμανό υπουργό Υγείας την Παρασκευή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας εξήγησε ότι η αιτία του φαινομένου είναι οι παράλληλες εξαγωγές φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες και όχι η τιμολογιακή πολιτική, ή η μειωμένη διάθεση από τις εταιρείες, με τις οποίες ο υπουργός ολοκληρώνει τις επαφές του σήμερα.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σαλμάς, όπως αυτά προκύπτουν από ελέγχους του ΣΔΟΕ, φαρμακαποθήκες σε Αττική, Μεσσηνία (όπως προαναφέραμε), Κόρινθο και Κέρκυρα προχωρούν στη συγκεκριμένη πρακτική χωρίς να διαθέτουν τα νόμιμα παραστατικά.
Στην Κόρινθο, βρέθηκαν 441 φαρμακευτικά σκευάσματα με επανακολλημένες τις ταινίες γνησιότητας και 70 χωρίς αυτές, σε κουτιά υποδημάτων σε διπλανό κατάστημα φαρμακείου.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Έφη Φουσέκη