ΣΕ ΦΙΛΙΚΟ ΑΓΩΝΑΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΥ «ΣΤ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ» ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ΜΕΣΣΗΝΙΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ 1974 ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ
Ο Μεσσηνιακός 5-4 τον Κυπριακό Όμιλο Βετεράνων «Μεσόγειος»
Του Βαγγέλη Χουντάλου
Σκορ και θέαμα στον φιλικό αγώνα μεταξύ των Παλαιμάχων Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου και της ομάδας του Κυπριακού Ομίλου Βετεράνων «Μεσόγειος», που διεξήχθη χθες το απόγευμα στο Γήπεδο Μεσσηνιακού «Σταύρος Παπαδόπουλος» και έληξε με το εντυπωσιακό 5-4 υπέρ των πρασίνων.
Ο Μεσσηνιακός αν και βρέθηκε να χάνει με 2-0, 3-1, και 4-2, έκανε την ανατροπή και με πρωταγωνιστή τον Αριστείδη Παπαγιαννόπουλο, που σημείωσε 3 γκολ, πήρε τη νίκη.
Ο φιλικός αγώνας έγινε προς τιμήν των Μεσσήνιων αγωνιστών που πολέμησαν το 1974 στην Κύπρο κατά την εισβολή του Αττίλα στη Μεγαλόνησο, όπου φέτος συμπληρώνονται 40 χρόνια από την τουρκική εισβολή.
Στο σκορ προηγήθηκε η ομάδα του Κυπριακού Ομίλου Βετεράνων «Μεσόγειος», Κώστας Βαρσαμής (17΄ με πλασέ), ενώ ο Γιάννης Αθανασόπουλος (20΄ με σουτ) διαμόρφωσε το 0-2.
Ο Γιάννης Σακελλαρόπουλος (29΄ με πλασέ) έκανε το 1-2. Ο Γιάννης Αθανασόπουλος (34΄ με σουτ) πέτυχε το 1-3. Ο Αριστείδης Παπαγιαννόπουλος (45΄ με πλασέ) έκανε το 2-3. Ο Γιάννης Φουράκης (55΄ με πλασέ) ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 2-4. Ο Αριστείδης Παπαγιαννόπουλος (58΄ με ωραίο πλασέ η μπάλα κτύπησε και στο οριζόντιο δοκάρι) πέτυχε το 3-4.
Ο Αριστείδης Παπαγιαννόπουλος (64΄ με πλασέ) διαμόρφωσε το 4-4. Υπήρξαν αντιδράσεις από πλευράς της ομάδας του Κυπριακού Ομίλου Βετεράνων «Μεσόγειος» για οφσάιντ. Ο Σταύρος Γεωργόπουλος (66΄ με σουτ έκανε το 5-4).
Δοκάρι για τον Μεσσηνιακό είχε ο Αριστείδης Παπαγιαννόπουλος (44΄με διαγώνιο σουτ), ενώ για την ομάδα του Κυπριακού ομίλου Βετεράνων «Μεσόγειος» ο Στέλιος Κολούκας (70΄ σε κεφαλιά).
Το φιλικό αγώνα «σφύριξε» ο Γιάννης Παχτίτης που είχε βοηθούς τους Λεωνίδα Σπάλα, Δημήτρη Πατικόπουλο.
ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΟΣ (Γιάννης Σπαντιδέας, Γρηγόρης Ζησιμάτος): Δ. Αθανασόπουλος, Σολωμάκος, Κολοκάθης, Μουστάκας, Χατζηαγγελής, Σακελλαρόπουλος, Γυφτοχρήστος, Πετρόγιαννης, Χριστόπουλος, Κουτσαντώνης, Κυριακόπουλος (αρχική ενδεκάδα), Καλαντζής, Παπαγιαννόπουλος, Γεωργόπουλος, Μισέρος, Αλαγάς, Μούργος, Κελαράκος, Κατσίποδας, Νινιός.
Στον πάγκο ήταν οι Σπαντιδέας, Ζησιμάτος, Ζερίτης, Μπρεζεράκος, Γεωργουλάκος.
ΚΥΠΡΙΑΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ» (Κώστας Μαστροδήμος): Χατζηαναγνώστου, Βαρσαμής, Κοκκινίδης, Σκόδρας, Γκουλαξής, Κώστα, Στεργίου, Ζήσης, Γραμματικός, Ι. Αθανασόπουλος, Κούρσος, Σπετσαρίας, Παπαδόπουλος, Κολουκάς, Γεωργακή, Χουλιάρας, Π. Αθανασόπουλος, Δράκος, Φουράκης.
Την αποστολή συνόδευσε και ο πρόεδρος του Κυπριακού Ομίλου Βετεράνων «Μεσόγειος» Γιώργος Παπαμωυσέως.
Στο γήπεδο Μεσσηνιακού «Σταύρος Παπαδόπουλος» βρέθηκαν και μέλη της ομάδας Εθελοντών Σαμαρειτών του Ερυθρού Σταυρού.
Με την ομάδα του Κυπριακού Ομίλου Βετεράνων «Μεσόγειος» αγωνίστηκαν οι Μεσσήνιοι Γιώργος Ζήσης, Γιάννης και Τάκης Αθανασόπουλος.
Αρχηγός του Μεσσηνιακού ήταν ο Δημήτρης Πετρόγιαννης, ενώ της ομάδα του Κυπριακού Ομίλου Βετεράνων «Μεσόγειος» ο Γιώργος Ζήσης.
Οι εκδηλώσεις μνήμης
Το τελετουργικό ξεκίνησε με την παράταξη των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο. Στη συνέχεια ο συντονιστής της εκδήλωσης και παλαίμαχος του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου, Χρήστος Ζερίγης, αφού καλωσόρισε την αποστολή του Κυπριακού Ομίλου Βετεράνων «Μεσόγειος», έδωσε το λόγο στον εκπρόσωπό τους Ανδρέα Κουκουλή, ο οποίος τόνισε ότι είναι συγκινημένος. Αναφέρθηκε στον μαύρο Ιούλιο του 1974, ενώ εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στη Μεσσηνία, έναν ιστορικό τόπο.
Ακολούθως ο κ. Ζερίτης ανάγνωσε τα ονόματα των Μεσσήνιων νεκρών, αγνοουμένων και επιζήσαντων, κατά την τουρκική εισβολή.
AΛΦΑ ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ
Νεκρός
- Γιαννόπουλος Παναγιώτης
Επιζήσαντες
Ρούκας Δημοσθένης (στρατηγός Ε.Α.)
Καταδρομείς
Αφάλης Παναγιώτης, Δελλής Νικόλαος, Μάλαμας Δημήτριος, Σινάνης Δημήτριος
ΕΛΔΥΚ – Ε/Φ
Νεκροί
Κουρούπης Παύλος, Πουλουπάτης Παναγιώτης, Μασούρας Θεόδωρος, Γκούρος Δημήτριος, Νικητόπουλος Λάμπρος
Αγνοούμενοι
Κατούντας Νικόλαος, Σταύρου Σωτήριος, Ζαχαρέας Ευάγγελος, Ηλιόπουλος Παναγιώτης, Ξυδιάς Ιωάννης, Σκουρλής Δημήτριος, Σταθόπουλος Ανδρέας
ΕΠΙΖΗΣΑΝΤΕΣ
Μπόσινας Παναγιώτης, Αβδίκος Δημήτριος, Αθανασόπουλος Νικόλαος, Ανατολίτης Ανδρέας, Γαλάνης Σωτήριος, Γεωργακόπουλος Μάρκος, Γεωργόπουλος Ιωάννης, Γεωργουλέας Χρήστος, Γιάνναρος Δημήτριος, Γιαννόπουλος Διονύσιος, Γυφτάκης Αναστάσιος, Δηλές Νικόλαος, Δημητρακόπουλος Αθανάσιος, Διπλάρης Γεώργιος, Δωδέκατος Δημήτριος, Ηλιόπουλος Βασίλειος, Ηλιόπουλος Ιωάννης, Ηλιόπουλος Ι. Παναγιώτης, Θανόπουλος Νικόλαος, Θεοδωρέλος Θεόδωρος, Κάβδας Νικόλαος, Καπερνέκας Ιωάννης, Καραγιάννης Βασίλειος, Καρκατζούλης Ιωάννης, Κατσαφάδος Γεώργιος, Κεσαρέας Δημήτριος, Κοκκινάκης Δημήτριος, Κολλάτος Αριστομένης, Κολοβός Θεόδωρος, Κομνηνός Γεώργιος, Κότσης Σταύρος, Κουκής Κων/νος, Κούμπλας Χρήστος, Κουρής Κώστας, Κουφόγιωργας Άγγελος, Κρητικός Δημήτριος, Κυριακόπουλος Χαράλαμπος, Κωνσταντόπουλος Δημήτριος, Κωνσταντόπουλος Κων/νος, Λυκισσιώτης Κώστας, Μάραντος Χρήστος, Μαυρέας Γεώργιος, Μητρόπουλος Γεώργιος, Μητσέας Αθανάσιος, Μιχάλακας Ιωάννης, Μοντάλδος Μιχαήλ, Μπατσικούρας Γεώργιος, Μπιρμπίλης Αλέξανδρος, Μπουμπόπουλος Ανδρέας, Μπούρας Ιωάννης, Μπούρας – Σουλιμάς Ιωάννης, Μπρούμας Κων/νος, Οικονομόπουλος Ανδρέας, Παναγιωτακόπουλος Αργύριος, Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, Παναγόπουλος Ευστάθιος, Πανταζής Βασίλειος, Πόπορης Απόστολος, Πουρνάρας Ευάγγελος, Σπανογιάννης Δημήτριος, Σωτηρόπουλος Αλέξανδρος, Στιαμαντάς Σωτήριος, Τσόκας Ηλίας, Φουρτούνης Ανδρέας, Ψαρρέας Κων/νος.
Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Παράλληλα τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη των Μεσσήνιων που αγωνίστηκαν το 1974 στη Μεγαλόνησο.
Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν οι πολιτικές και στρατιωτικές αρχές της Καλαμάτας, ενώ από τον αθλητικό χώρο μεταξύ άλλων διακρίναμε τον πρόεδρο του Φορέα Κοινωνικής Προστασίας και Αθλητισμού του Δήμου Καλαμάτας, Γιάννη Αδαμόπουλο, τους Δημοτικούς Συμβούλους Δημήτρη Μπούχαλη, Σαράντο Μαρινάκη, τον νεοεκλεγέντα από την τοπική Κοινότητα Άριος, Γιώργο Φάββα, τον πρόεδρο του Μεσσηνιακού Γ.Σ. Τάκη Στασινόπουλο, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Παλαιμάχων του Π.Σ. «Η Καλαμάτα» Μανώλη Θεοδώρου, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Προπονητών Ποδοσφαίρου Μεσσηνίας Άγγελο Σκαφιδά, τον α΄αντιπρόεδρο και πρόεδρο της Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΣΜ Λεωνίδα Οικονομίδη, παράγοντες και προπονητές τοπικών ομάδων.
Αδελφοποιήθηκαν Σύνδεσμος Παλαιμάχων
Μεσσηνιακού -Κυπριακός Όμιλος Βετεράνων «Μεσόγειος»
Του Βαγγέλη Χουντάλου
Μετά το σπουδαίο φιλικό αγώνα μεταξύ της ομάδας του Συνδέσμου Παλαιμάχων «Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου 1888» και της ομάδας του Κυπριακού Ομίλου Βετεράνων «Μεσόγειος», ο οποίος διεξήχθη τη Δευτέρα στο γήπεδο Μεσσηνιακού «Σταύρος Παπαδόπουλος», ο πρώτος παρέθεσε δεξίωση στο κέντρο «Πράσινο Αστέρι» στην κυπριακή αποστολή.
Ήταν μια πολύ συγκινητική εκδήλωση, στην οποία έγινε και η μεταξύ τους αδελφοποίηση, όπου οι πρόεδροι των δύο Συλλόγων, Σταύρος Χριστόπουλος και Γιώργος Παπαμωυσέως αντίστοιχα, υπέγραψαν το σχετικό πρωτόκολλο.
Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Παλαιμάχων Μεσσηνιακού, Χρήστος Ζερίτης, κάλεσε κοντά του τους Μεσσήνιους αγωνιστές που πολέμησαν το 1974 στην Κύπρο κατά την εισβολή του Αττίλα. Ακολούθησαν συγκινητικές αφηγήσεις των Δημητρίου Μάλαμα (από τη Μοίρα Καταδρομών, ο οποίος είναι και μέλος του Συλλόγου «Κομάντος»), Ανδρέα Ανατολίτη (από την ΕΛΔΥΚ) και Χρήστου Κούμπλα (από την Εθνική Φουρά) από την παρουσία τους στην πρώτη σειρά του μετώπου τον Ιούλιο του 1974 στη Μεγαλόνησο.
Από τον κ. Παπαμωυσέως δόθηκαν μετάλλια στους αγωνιστές σ’ ένδειξη αναγνώρισης της συμμετοχής τους στον πόλεμο του 1974 στην Κύπρο.
Ο κ. Ανατολίτης πρόσφερε και τρία βιβλία που αναφέρονται στα γεγονότα της εποχής εκείνης στον Κυπριακό Όμιλο Βετεράνων «Μεσόγειος».
Ακόμη, ο αρχηγός της κυπριακής αποστολής, Ανδρέας Κακουλής, πρόσφερε ένα βιβλίο και CD στον κ. Γρηγόρη Μασούρα, που έχασε τον αδελφό του στον πόλεμο του 1974.
Ο κ. Παπαμωυσέως, ιδιαίτερα συγκινημένος, μίλησε με θερμά λόγια για την άριστη φιλοξενία που τους επεφύλαξε ο Σύνδεσμος Παλαιμάχων Μεσσηνιακού και τους κάλεσε να επισκεφθούν την Κύπρο. Σημείωσε δε πως ο Όμιλος από το 1995 που ιδρύθηκε (στην αρχή συμμετείχαν ποδοσφαιριστές από Κύπρο, Κρήτη, Ρόδο και τώρα πλέον από 200 Συλλόγους) επισκέπτεται κάθε Ιούλιο την Ελλάδα για φιλικούς αγώνες, ώστε να τιμηθούν οι αγωνιστές του 1974 (τελευταία έγιναν και επισκέψεις σε Ζάκυνθο, Κέρκυρα). Έκανε, μάλιστα, ειδική μνεία στον παλαίμαχο της Καλαμάτας, Γιώργο Ζήση, που έφερε σ’ επαφή τους δύο Συλλόγους και, τελικά, «κλείστηκε» ο φιλικός αγώνας.
Επίσης, ευχαρίστησε θερμά και τους Μεσσήνιους αγωνιστές που πολέμησαν το 1974 στην Κύπρο.
Στη συνέχεια έδωσε μετάλλιο στον κ. Χριστόπουλο, ο οποίος ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Ομίλου, όπως και έγγραφο που αναφερόταν στη διεξαγωγή του αγώνα.
Από την πλευρά του, ο κ. Χριστόπουλος έδωσε πλακέτα στον κ. Παπαμωυσέως και πάπυρο με την ιστορία του Μεσσηνιακού Γυμναστικού Συλλόγου, του αρχαιότερου στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερα συγκινημένος στο χαιρετισμό του, ευχαρίστησε τον Κυπριακό Όμιλο Βετεράνων «Μεσόγειος» για την έλευσή του στην Καλαμάτα, καθώς και για την αδελφοποίηση. Απευθυνόμενος στους Μεσσήνιους αγωνιστές που πολέμησαν το 1974 στην Κύπρο, τους ευχαρίστησε θερμά για τη συμμετοχή τους στον πόλεμο και ζήτησε απ’ όλους να καθίσουν προσοχή σ’ ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς των αγωνιστών.
Ο διοικητής του 9ου Συντάγματος Πεζικού Καλαμάτας, Ευάγγελος Ντίλλιος, αφού συνεχάρη το Σύνδεσμο Παλαιμάχων Μεσσηνιακού, του οποίου είναι επίτιμο μέλος, ανέφερε ότι και Κύπριοι έχουν αγωνιστεί για την Ελλάδα.
Με τη σειρά του, ο κ. Κακουλής μίλησε με θερμά λόγια για τη Μεσσηνία, για το Σύνδεσμο Παλαιμάχων Μεσσηνιακού και τους Μεσσήνιους αγωνιστές του 1974 στην Κύπρο.
Η εκδήλωση περιλάμβανε χορευτικά από το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών, πολύ χορό και τραγούδι (ακόμη και από τον κ. Χριστόπουλο, που καταχειροκροτήθηκε, όταν είπε ένα πασίγνωστο τραγούδι του αξέχαστου Γρηγόρη Μπιθικώτση).
Τέλος, ο παλαίμαχος του Μεσσηνιακού, Τάκης Κυριακόπουλος, έδωσε ένα ξεχωριστό δώρο στον κ. Παπαμωυσέως.