Αγέλη σκύλων επιτίθεται σε θαλάσσιες χελώνες και εθελοντές του ΑΡΧΕΛΩΝ


Αλλεπάλληλα κρούσματα επιθέσεων από αγέλη σκύλων υφίστανται τις τελευταίες μέρες οι θαλάσσιες χελώνες και οι εθελοντές του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ στην περιοχή του Νότιου Κυπαρισσιακού κόλπου.
Μάλιστα, για τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις ο διευθυντής του ΑΡΧΕΛΩΝ, Θεόδωρος Μπένος – Πάλμερ, απέστειλε προχθές εξαιρετικά επείγον έγγραφο στη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας του ΥΠΕΚΑ, το οποίο κοινοποιήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κυπαρισσίας, το Α.Τ. Κυπαρισσίας, το Δήμο Τριφυλίας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Μεσσηνίας και Τριφυλίας.
Στο έγγραφο αναφέρεται: «Όπως γνωρίζετε, ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ δραστηριοποιείται από το 1983 στις σημαντικότερες περιοχές φωλεοποίησης της Caretta caretta στη χώρα μας, με σκοπό τη μελέτη και προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων αναπαραγωγής της, καθώς και την ευαισθητοποίηση των επισκεπτών. Οι δράσεις των ερευνητικών προγραμμάτων πεδίου πραγματοποιούνται με τη συμβολή ομάδων επιστημόνων και 500 περίπου εθελοντών (οι περισσότεροι νέοι επιστήμονες), οι οποίοι έρχονται από όλο τον κόσμο για να συμβάλουν στην προστασία των θαλάσσιων χελωνών της χώρας μας. Όπως επίσης γνωρίζετε, τα ερευνητικά προγράμματα πεδίου του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ υλοποιούνται με τους όρους και προϋποθέσεις που αναγράφονται στην υπ’ αριθμ. 225180/3587/24-01-2012 ερευνητική άδεια που έχει χορηγήσει η υπηρεσία σας, και που ανελλιπώς ανανεώνεται εδώ και χρόνια. Το φετινό θερινό πρόγραμμα μελέτης και προστασίας του νότιου Κυπαρισσιακού Κόλπου ξεκίνησε στις 15 Μαΐου, θα διαρκέσει ως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014 και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει καταγραφή της ωοτοκίας των χελωνών, εντοπισμό και παρακολούθηση των φωλιών, προστασία των φωλιών από πιθανές καταστροφές, μαρκάρισμα ενήλικων ατόμων κατά τις νυχτερινές ώρες. Με την παρούσα επιστολή μας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για επαναλαμβανόμενες επιθέσεις που λαμβάνουν χώρα σε ενήλικα άτομα θαλασσίων χελωνών από αγέλη σκύλων στην περιοχή του Νοτίου Κυπαρισσιακού κόλπου και συγκεκριμένα εντός του πυρήνα του βιοτόπου.
Ειδικότερα: Στο τμήμα της παραλίας που βρίσκεται μεταξύ του ρέματος Μπραζέρη προς νότο και του οικισμού Αγιαννάκη προς βορρά:
-Κατά τη βραδινή παρατήρηση της 20ής Ιουνίου 2014 εντοπίστηκε από τους ερευνητές του Συλλόγου τραυματισμένη χελώνα, φέρουσα βαθιά τραύματα από δάγκωμα στα μπροστινά πτερύγια. Η χελώνα μεταφέρθηκε άμεσα στο κέντρο διάσωσης θαλασσίων χελωνών.
-Κατά τη βραδινή παρατήρηση της 25ης Ιουνίου 2014, αγέλη σκύλων προσπάθησε να επιτεθεί όχι μόνο στη χελώνα, τη στιγμή που τη μάρκαραν ερευνητές του συλλόγου, αλλά και στους ίδιους τους ερευνητές.
-Κατά την πρωινή παρατήρηση της 25ης Ιουνίου 2014 εντοπίστηκε από τους ερευνητές του Συλλόγου τραυματισμένη χελώνα, φέρουσα βαθιά τραύματα από δάγκωμα στα μπροστινά πτερύγια και στο κεφάλι. Δυστυχώς, η χελώνα απεβίωσε κατά τη μεταφορά της στο κέντρο διάσωσης θαλασσίων χελωνών.
-Κατά την πρωινή παρατήρηση της 29ης Ιουνίου 2014 εντοπίστηκαν από τους ερευνητές του Συλλόγου ίχνη αίματος και κομμάτια δέρματος θαλάσσιας χελώνας σε σημείο που υπήρχε ίχνος χελώνας και χνάρια σκύλων.
-Κατά την πρωινή παρατήρηση της 1ης Ιουλίου 2014 εντοπίστηκαν από τους ερευνητές του Συλλόγου ίχνη αίματος και κομμάτια δέρματος θαλάσσιας χελώνας σε σημείο που υπήρχε ίχνος εξόδου χελώνας και χνάρια σκύλων.
-Κατά την πρωινή παρατήρηση της 2ας Ιουνίου 2014 εντοπίστηκε από τους ερευνητές του Συλλόγου τραυματισμένη χελώνα, φέρουσα βαθιά τραύματα από δάγκωμα στα μπροστινά πτερύγια και στο κεφάλι. Δυστυχώς, η χελώνα απεβίωσε κατά τη μεταφορά της στο κέντρο διάσωσης θαλασσίων χελωνών.
-Κατά την πρωινή παρατήρηση της 3ης Ιουλίου 2014 εντοπίστηκαν από τους ερευνητές του Συλλόγου ίχνη αίματος και κομμάτια δέρματος θαλάσσιας χελώνας σε σημείο που υπήρχε ίχνος εξόδου χελώνας και χνάρια σκύλων.
-Κατά τη βραδινή παρατήρηση της 3ης Ιουνίου 2014 εντοπίστηκε από τους ερευνητές του Συλλόγου τραυματισμένη χελώνα, φέρουσα βαθιά τραύματα από δάγκωμα στα μπροστινά πτερύγια. Η χελώνα μεταφέρθηκε άμεσα στο κέντρο διάσωσης θαλασσίων χελωνών.
Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι στη διάθεση των ερευνητών μας υπάρχει φωτογραφικό υλικό σε σχέση με τα αναφερόμενα περιστατικά. Δεδομένου ότι δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν τα εν λόγω σκυλιά είναι δεσποζόμενα ή αδέσποτα και ότι η άκρως επιθετική συμπεριφορά τους μας κάνει να ανησυχούμε για την ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα των Ελλήνων και αλλοδαπών ερευνητών και εθελοντών μας, αλλά και των κατοίκων της περιοχής, παρακαλούμε για την άμεση παρέμβαση κάθε αρμόδιας υπηρεσίας, ούτως ώστε να επιτευχθεί η ασφαλής απομάκρυνση των εν λόγω ζώων.
Στο σημείο αυτό και δεδομένης της συχνότητας του φαινομένου, θα θέλαμε να επισημάνουμε επίσης την ανησυχία μας για τον πληθυσμό των θαλασσίων χελωνών της περιοχής. Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία ή διευκρίνιση».