Συνυπογράφει τις αντιδράσεις ο μητροπολίτης Μεσσηνίας για τα χημικά της Συρίας


 
Εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη στο Πάρκο Σιδηροδρόμων
 
H Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων Καλαμάτας κατά της «Εξουδετέρωσης» των Χημικών Όπλων της Συρίας στην Κλειστή Θάλασσα της Μεσογείου διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση με ομιλητή τον καθηγητή Ευάγγελο Γιδαράκο, την ερχόμενη Τετάρτη, 9 Ιουλίου και ώρα 8.30 μ.μ., στο χώρο του πατινάζ του Δημοτικού Πάρκου Σιδηροδρόμων.
Ο Ευάγγελος Λ. Γιδαράκος είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης και διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων από το 2002.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας με ανακοίνωσή της καλεί τους πολίτες και τους μαζικούς φορείς της περιοχής να παραβρεθούν και να λάβουν μέρος στη συζήτηση.
Επιπλέον, μέλη της συντονιστικής επιτροπής της  Πρωτοβουλίας Πολιτών επισκέφθηκαν χθες το μητροπολίτη Μεσσηνίας κ.κ. Χρυσόστομο και τον ενημέρωσαν για το περιεχόμενο και τις δράσεις της. Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης δήλωσε ότι συνυπογράφει το ψήφισμα και συμπαραστέκεται στον αγώνα κατά της ρίψης των Χημικών στη Μεσόγειο.
Μιλώντας στην ιστοσελίδα Tvxs, ο δημοσιογράφος Γιώργος Σαχίνης κάνει λόγο για «συνωμοσία σιωπής για το θέμα» και «παιχνίδι εκατομμυρίων». Κι ενώ η Ελλάδα έχει άγνοια του κινδύνου, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων παραπέμπει στις αμερικανικές αρχές. Επισημαίνει δε, ότι πρόκειται για μια επιχείρηση «πείραμα» που δε θα έπρεπε να συμβαίνει σε μια κλειστή θάλασσα όπως η Μεσόγειος.
Όπως σημειώνει, το θέμα έχει γίνει γνωστό από αναφορά του BBC. Μέχρι τότε κανείς δε γνώριζε ότι αυτές οι αποφάσεις είχαν ληφθεί από τον περασμένο Νοέμβριο.
Από εκείνη τη στιγμή, λοιπόν, όλα τα μέσα ενημέρωσης σε επίπεδο Κρήτης, έχοντας κατά νου ότι για πρώτη φορά μια επιχείρηση υδρόλυσης γίνεται εν πλω στη Μεσόγειο, άρχισαν να ενημερώνονται από δημοσιογραφικές πηγές σε Ιταλία, ΗΠΑ, Ισπανία και μέσω του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.
Κατόπιν, κάποιοι βουλευτές και ευρωβουλευτές άρχισαν να θέτουν ερωτήσεις, οι απαντήσεις όμως ήταν πάντα γενικόλογες, που έδιναν όμως την εικόνα ότι ο Οργανισμός Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων, ο οποίος έχει βραβευτεί και με Νόμπελ, έχει τη μέριμνα και την ευθύνη για τις τελικές αποφάσεις. Από την Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ επίσημη ανακοίνωση.
Εάν έχουμε ατύχημα, δεν μπορούμε να έχουμε αξιόπιστη μεταφορά πληροφοριών. Κυρίως, όμως, όλοι οι επιστήμονες λένε ότι σε τόσο μικρό χώρο, σε τέτοιο πλοίο, χωρίς να έχουν ελεγχθεί οι αντοχές του ίδιου του συστήματος, παρά μόνο θεωρητικά, και κυρίως με χημικές ουσίες άγνωστης προέλευσης που θα υδρολυθούν, κανείς δε γνωρίζει τι αντιδράσεις μπορεί να προκληθούν.
Κι όμως δεν υπάρχει πρόβλεψη σε περίπτωση ατυχήματος ή διαρροής. Οι Αμερικανοί επιμένουν  ότι δεν πρόκειται να γίνει ατύχημα. Πώς το διασφαλίζουν, όταν οι επιστήμονες έχουν πει ότι το συγκεκριμένο πλοίο με κυματισμό πάνω από 3,5 μποφόρ δεν μπορεί να βάλει μπροστά τις διαδικασίες υδρόλυσης;
Θα πρέπει να πάει σε λιμάνι καταφυγής. Λιμάνι καταφυγής οι Αμερικάνοι δηλώνουν ότι είναι κάπου στην Κροατία. Άρα, θα πρέπει εν μέσω θαλασσοταραχής να περάσει από τα χωρικά ύδατα Ελλάδας, Ιταλίας και Αλβανίας για να φτάσει στην Κροατία, με ενδεχόμενο διαρροής.