Κινδυνεύουν να χαθούν δεκάδες δεσμευμένα οικόπεδα
Η έλλειψη χρημάτων για αποζημιώσεις αλλάζει την όψη της πόλης
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Την «καυτή πατάτα» των δεσμευμένων οικοπέδων, που απειλεί να ανατρέψει τον υπάρχοντα ρυμοτομικό σχεδιασμό της πόλης, αποφάσισε να διαχειριστεί η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας, μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές από οικονομικής άποψης κλίμα.
Έχουμε αφιερώσει αρκετές γραμμές και σελίδες για τους δεκάδες χώρους που, ενώ έχουν δεσμευτεί εδώ και χρόνια για να δημιουργηθούν κοινωφελείς χώροι, παραμένουν στη συντριπτική πλειοψηφία τους αναξιοποίητοι, κυρίως λόγω της αδυναμίας του Δήμου να καταβάλει τις απαιτούμενες αποζημιώσεις, οι οποίες και ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
Η Δημοτική Αρχή, οχυρωμένη πίσω από την πραγματικότητα που λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για να αποζημιωθούν οι ιδιοκτήτες, φέρεται αποφασισμένη να αφήσει ορισμένους από τους κοινόχρηστους χώρους της πόλης με βάση τα σχέδια του 1905 και του 1987 να… γίνουν τσιμέντο.
Σύμμαχό της έχει και τους δεκάδες ιδιοκτήτες που υποστηρίζουν ότι «με την πολιτική που ακολουθείται διαχρονικά στο Δήμο Καλαμάτας έχουμε καταστεί όμηροι, αφού η λύση του προβλήματος εξαρτάται από την οικονομική του κατάσταση, η οποία για δεκαετίες τώρα είναι κακή».
Όπως τόνισε στο «Θ» η πολιτική προϊστάμενος της Πολεοδομίας και δημοτική σύμβουλος, Παναγιώτα Ντίντα, στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι η διατήρηση των οικοπέδων που έχουν δεσμευτεί από το σχέδιο πόλης, ακόμη και του 1905, ως κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι, οι ιδιοκτήτες των οποίων, όμως, δεν έχουν αποζημιωθεί ακόμη.
Επειδή ο Δήμος δεν έχει πληρώσει τόσες δεκαετίες μετά τους ιδιοκτήτες, βγαίνουν δικαστικές αποφάσεις για την αποδέσμευση αυτών των οικοπέδων, ώστε να τα αξιοποιήσουν οι κύριοί τους όπως επιθυμούν».
Η κ. Ντίντα τόνισε ότι ο Δήμος θα διεκδικήσει χρήματα από το Πράσινο Ταμείο, όπου και «άνοιξε» σχετικό πρόγραμμα ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ για όλες τις περιοχές της χώρας, ώστε να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες, των οποίων έχουν δεσμευτεί οικόπεδα σημαντικά για την πόλη της Καλαμάτας και τις υποδομές της.
Πρόσθεσε δε, ότι έχει γίνει ήδη χαρτογράφηση από την υπηρεσία των προβληματικών οικοπέδων και έχουν ιεραρχηθεί οι ιδιοκτησίες και οι αποζημιώσεις. Πρόκειται για ιδιοκτησίες για τις οποίες υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις, καθώς και για οικόπεδα σε πυκνοδομημένες περιοχές της πόλης.
«Δυστυχώς, στην οικονομική κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος Καλαμάτας, σε συνάρτηση με τη σημαντική μείωση των κονδυλίων από την κεντρική εξουσία, δεν έχει και πολλές επιλογές. Κάποια οικόπεδα τα οποία κρίνονται ως κρίσιμα για τη λειτουργία της πόλης θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να τα διατηρήσουμε. Από εκεί και πέρα, όμως, είναι και άλλα που δεν έχουμε την πολυτέλεια, πλέον, να κρατάμε δεσμευμένα. Το θέμα, βεβαίως, με τον πλήρη κατάλογο θα πάει προς συζήτηση και απόφαση στο Δημοτικό Συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά.
Από την άλλη, οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι αυτούς τους χώρους ζωής για το σύνολο των κατοίκων κανένας δήμαρχος και καμία Δημοτική Αρχή δεν έχουν το ηθικό δικαίωμα να τους αφήσουν να χαθούν με τη φτηνή δικαιολογία ότι επί 20 χρόνια δεν έγινε τίποτε από τους προηγούμενους δημάρχους και, άρα, δικαιούται η σημερινή να φτάσει στα άκρα, στερώντας από την πόλη, επί της ουσίας, το οξυγόνο της.