Αυτοψία στην παραλία της Καλαμάτας από Κτηματική και Αστυνομία χθες το πρωί


Έλεγχο για το αν τηρείται η προβλεπόμενη απόσταση των τουλάχιστον τριών μέτρων από το κύμα έως την πρώτη ξαπλώστρα και αν οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες βρίσκονται στα ίδια σημεία με την προβολή που έχει στην παραλία κατάστημα που βρίσκεται στο βόρειο πεζοδρόμιο της Ναυαρίνου, πραγματοποίησε χθες κλιμάκιο της Κτηματικής Υπηρεσίας, συνοδευόμενο από άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας.
Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας έγιναν μόνο συστάσεις και δόθηκαν οδηγίες προς τους καταστηματάρχες να συμμορφωθούν με όσα απαιτούνται, με βάση την τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση, σχετικά με τις παραλίες, αν και, όπως πληροφορηθήκαμε, υπάρχει σωρεία σχετικών παρατυπιών σε πολύ μεγάλο μέρος της παραλίας στην οδό Ναυαρίνου.
Οι καταστηματάρχες θα πρέπει να συμμορφωθούν σύντομα, αφαιρώντας την πρώτη σειρά των ξαπλωστρών που έχουν τοποθετήσει, καθώς η επιβολή κυρώσεων παραμένει ανοιχτή.

Διαφωνίες και αντιδράσεις
Σύμφωνα με όσα πληροφορηθήκαμε, ο έλεγχος διενεργήθηκε κατόπιν καταγγελίας στην Κτηματική Υπηρεσία, πως δεν υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα, προκαλώντας τις αντιδράσεις του κ. Αργ. Μαούνου, κατοίκου, πλέον, της περιοχής και πρώην καταστηματάρχη.
Όπως έλεγε στο κλιμάκιο, έχουμε τα πάντα για να κατέβει κάποιος στη θάλασσα, και πρόσβαση με σκάλες, και νερό για να ξεπλύνουν το αλάτι, και αποδυτήρια για να αλλάξουν. «Πρέπει να σταματήσει αυτή η κατάσταση, που υπάρχει εδώ και χρόνια», σημείωσε και υποστήριξε πως δεν υφίσταται καταγγελία, αλλά οι υπάλληλοι βρίσκουν πρόφαση και ξεκινούν τον έλεγχο. Ζήτησε δε να πληροφορηθεί το ονοματεπώνυμο του καταγγέλλοντος, κάτι που δε συνέβη.
Από την πλευρά του, ο καταστηματάρχης Ν. Στασινόπουλος μας έδειξε ένα σημείο, στην εκβολή του Πολιτέικου ρέματος, που διαμόρφωσε δύο φορές, προκειμένου να μοιάζει με παραλία, καθώς τα νερά της βροχής παρέσυραν την πρώτη φορά τη διαμόρφωση που είχε κάνει. Αναρωτήθηκε αν θα είναι καλύτερα να κλείσουν τα καταστήματα, πρόσθεσε πως οι ίδιοι καθαρίζουν το σημείο της παραλίας που έχουν εκμισθώσει προκειμένου να μπορούν να παίξουν τα παιδιά την επόμενη ημέρα, πως δε χρεώνουν τις ξαπλώστρες και πως αν καθίσει κάποιος εκεί, δεν είναι υποχρεωμένος να πιει ούτε καφέ.
«Μας φέρονται ως εγκληματίες», συνέχισε, «χωρίς να έχουν δίκιο. Εμείς προσπαθούμε για το καλύτερο. Αν κλείσουν όλα τα καταστήματα της παραλίας, τι θα γίνει; Δεν θα σταματήσει να υπάρχει τουρισμός; Θα τους άρεσε μετά η εικόνα μιας άδειας παραλίας; Δε θα πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και να δούμε την κατάσταση λίγο διαφορετικά;», ήταν τα ερωτήματα που έθεσε.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του Δήμου Καλαμάτας, Ανδρέας Ζαγάκος, ανέφερε πως κατά τον έλεγχο έγιναν συστάσεις ως προς τη σωστή εφαρμογή της νέας ΚΥΑ του Μαΐου, που διευθετεί τη χρήση του αιγιαλού.
Επισήμανε ότι ο ελεύθερος χώρος από την τελευταία ξαπλώστρα έως το κύμα πρέπει να είναι τουλάχιστον τρία μέτρα, ανεξαρτήτως του εύρους του αιγιαλού.
Συστάσεις έγιναν και για την ύπαρξη κατασκευών που εμποδίζουν την οπτική επαφή και τη θέα προς τη θάλασσα σε περιπατητές, επισκέπτες ή ακόμη και σε οδηγούς, καθώς και για το αν έχει γίνει σωστή ανάπτυξη όλων των ξαπλωστρών στην απόλυτη προβολή των καταστημάτων προς τη θάλασσα.
Πρόσθεσε πως θα γίνουν και άλλοι έλεγχοι από τη Αστυνομία, που με την έκθεση που θα συντάξει η Κτηματική Υπηρεσία θα μπορεί να επιβάλει τις κυρώσεις που προβλέπονται, ενώ σχολίασε, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση, πως μια ΚΥΑ που δίνει τέτοιες καταστάσεις, δεν μπορεί να εκδίδεται το Μάιο, όταν έχει σχεδόν αρχίσει η τουριστική περίοδος. Κατά την άποψή του, οι όποιες αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνονται Φεβρουάριο ή Μάρτιο και ευχήθηκε αυτή να είναι και η πρόταση των υπηρεσιών προς τις υπερκείμενες αρχές τους.   

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας