Κερδίζει τις εντυπώσεις στο Βερολίνο η «Μυθική Πελοπόννησος»


 

Με απόφαση του Ειρηνοδικείου Καλαμάτας

 

Ρύθμιση δανείων 46χρονης και διάσωση της κύριας κατοικίας της

 

Της Βίκυς Βετουλάκη

Άλλη μια απόφαση ρύθμισης υπερχρεωμένου νοικοκυριού, εξέδωσε αυτές τις ημέρες το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας. Το Δικαστήριο ρύθμισε δάνεια άνεργης μητέρας, αρχικά για μια 4ετία και εν συνεχεία για μια 6ετία.

Ο δικηγόρος που χειρίσθηκε την υπόθεση Θανάσης Μακαρούνης, δήλωσε πως το Δικαστήριο «ρυθμίζει δίκαια τη συγκεκριμένη οφειλή προκειμένου η δανειολήπτρια να αποπληρώσει το χρέος της προς τις τράπεζες και να διατηρήσει και την κύρια κατοικία της».

Παρά ταύτα, η τρόικα αντιδρά στις προτάσεις της κυβέρνησης για την ελάφρυνση των δανειοληπτών, τις οποίες χαρακτήρισε «γενναιόδωρες», επισημαίνοντας πως αν γίνουν, τότε αυτό θα έχει άσχημες επιπτώσεις στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

 

Οφειλές

Η νέα απόφαση του Ειρηνοδικείου, αφορά 46χρονη άνεργη από τον Ιανουάριο του 2010. Άνεργος είναι και ο σύζυγός της ο οποίος λαμβάνει επίδομα ανεργίας, 590 ευρώ μηνιαίως. Το ζευγάρι έχει δύο παιδιά, τα οποία είναι προστατευόμενα (το ένα σπουδάζει και το άλλο πάει σχολείο). Κύρια κατοικία του είναι μια μονοκατοικία περίπου 100 τ.μ. Το μηνιαίο κόστος διαβίωσης της οικογένειας ορίσθηκε από το Δικαστήριο στα 1000 ευρώ.

Η συνολική οφειλή της 46χρονης σε δύο τράπεζες για ισάριθμα καταναλωτικά δάνεια μέχρι τις αρχές του 2011 είναι 30.666,52 ευρώ και αυτές τις δύο τράπεζες αφορά η αίτηση για τα υπερχρεωμένα. Επίσης, με εξωδικαστικό συμβιβασμό  καταβάλλει σε άλλες δύο τράπεζες για στεγαστικό δάνειο συνολικά μηνιαία δόση 125 ευρώ.

 

Ρύθμιση

Το Δικαστήριο ρύθμισε, η 46χρονη επί μια 4ετία να δίνει στις δύο πρώτες τράπεζες συνολική δόση 50 ευρώ μηνιαίως. Στην απόφαση επίσης ορίζεται ότι 3 χρόνια μετά την έκδοσή της, η 46χρονη και για 6 χρόνια, για τη διάσωση της κατοικίας της, πρέπει να  καταβάλλει στην μεν πρώτη τράπεζα 222 ευρώ και 190 ευρώ στην δεύτερη τράπεζα κάθε μήνα. Η καταβολή αυτή θα γίνεται χωρίς ανατοκισμό, με το μέσο επιτόκιο στεγαστικού δανείου με κυμαινόμενο επιτόκιο, που θα ισχύει κατά το χρόνο αποπληρωμής, σύμφωνα με το στατιστικό δελτίο της Τράπεζας της Ελλάδος, αναπροσαρμοζόμενο με επιτόκιο αναφοράς αυτό των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.