Πράσινες αξίες και «πράσινα άλογα»


 

Δεν αυξάνονται τα δημοτικά τέλη λέει η Δημοτική Αρχή

 

Θ. Μπρεδήμας: Να επιβληθούν φόροι σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και τράπεζες για χρήση κοινόχρηστου χώρου

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

Με αφορμή το κυριακάτικο δημοσίευμα του «Θ» για αυξήσεις της ΔΕΗ στο κόστος του δημοτικού φωτισμού, ο δήμαρχος Παν. Νίκας τόνισε χθες ότι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον προϋπολογισμό του 2013 δεν αλλάζει. Έτσι, το κόστος από την αύξηση των τελών της ΔΕΗ για το δημοτικό φωτισμό θα επιβαρυνθεί ο Δήμος με μείωση των εσόδων του. «Σε καμία περίπτωση δε θα μετακυληθεί η επιβάρυνση στους δημότες» δήλωσε και πρόσθεσε: «Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη».

Από την άλλη πλευρά, εκτός από το τέλος φωτισμού οδών και πλατειών, οι Δήμοι πληρώνουν πολύ ακριβά και το ρεύμα που χρησιμοποιούν σε μια σειρά από έργα κοινής ωφελείας. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το κόστος που καταβάλλουν για την κάλυψη της ηλεκτροδότησης στα αντλιοστάσια. Η επιβολή είναι ιδιαίτερα υψηλή, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες τους.

Βέβαια, η χθεσινή διαβεβαίωση του δημάρχου Παν. Νίκα δημιουργεί έναν παραπάνω πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο, αφού θα πρέπει να βρει τρόπους εξοικονόμησης των απαραίτητων πόρων για να καλύψει την… τρύπα που θα δημιουργηθεί στον προγραμματισμό του.

Ας μη λησμονούμε ότι ήδη τέθηκε σε ισχύ με Κοινή Υπουργική Απόφαση η αυστηρότερη εποπτεία των Δήμων από το 2013, που, μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι προϋπολογισμοί τους πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι.

Τα έσοδα που προβλέπονται για το 2013 δε θα πρέπει να είναι πάνω από 30% σε σχέση με αυτά του 2012, ενώ θα υποχρεώνονται σε περικοπές δαπανών εντός 15 ημερών, αν υπάρχει απόκλιση άνω του 10%. Στην απόφαση αναφέρεται ότι τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη δε θα πρέπει να καλύπτουν άλλες δαπάνες, παρά μόνο τους σκοπούς για τους οποίους θεσπίσθηκαν.

 

Θ. Μπρεδήμας

Δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα έκανε χθες και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Θόδωρος Μπρεδήμας. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι λόγω της δεινής οικονομικής θέσης που βρίσκεται η πλειοψηφία των πολιτών, η Δημοτική Αρχή δε θα πρέπει να προβεί σε καμία αύξηση των δημοτικών τελών και να αναλάβει ο Δήμος το κόστος που θα προκύψει. Επιπλέον, ζήτησε ο Δήμος Καλαμάτας να προχωρήσει σε επιβολή τελών κοινόχρηστου χώρου, εδάφους και υπεδάφους σε ΔΕΗ, ΟΤΕ και τράπεζες. Όπως τόνισε, ανάλογη απόφαση εγκρίθηκε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο Θάσου, μετά από σχετική εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής. Κατ’ αυτό τον τρόπο, η ΔΕΗ θα πρέπει να πληρώνει πλέον προκειμένου να τοποθετεί στύλους ηλεκτροφωτισμού, ο ΟΤΕ θα χρεώνεται για την τοποθέτηση τηλεφωνικών θαλάμων, ενώ οι τράπεζες θα πληρώνουν τέλη για την τοποθέτηση ATM μηχανημάτων.