Παρέμβαση Αγγελάκα στο Λιμενικό Ταμείο


 

 

Διενεργήθηκε χθες σε γραφείο του Δημαρχείου Καλαμάτας ο διαγωνισμός για τη μελέτη της πράξης εφαρμογής περιοχής Ασπροχώματος, προϋπολογισμού 360.000 ευρώ περίπου.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν οκτώ (8) εταιρείες και η ανάδειξη αναδόχου θα ανακοινωθεί τις ερχόμενες ημέρες, αν δεν υπάρξει εμπλοκή με ενστάσεις.

Από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας εκφράζεται η  αισιοδοξία ότι στο διαγωνισμό θα προσφερθεί έκπτωση που θα πλησιάσει, ίσως και θα ξεπεράσει, το 50%. Λόγω της οικονομικής κρίσης ο ανταγωνισμός έχει οξυνθεί και οι εκπτώσεις που προσφέρονται σε διαγωνισμούς πολεοδομικών έργων είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Ο καθαρός χρόνος της μελέτης είναι ιδιαίτερα σφιχτός, μόλις δέκα μήνες, ενώ ο συνολικός χρόνος (μαζί, δηλαδή, με τα χρονικά διαστήματα για αναρτήσεις, ενστάσεις κ.λπ.) έχει καθοριστεί στα δύο έτη. Αν υπολογιστεί και το διάστημα που απαιτείται μέχρι να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο, τότε η ολοκλήρωση της πράξης εφαρμογής προσδιορίζεται σε δύο με  δυόμισι χρόνια.

Σημειώνεται ότι την πράξη εφαρμογής κανονικά θα έπρεπε να κάνει το υπουργείο Περιβάλλοντος, αφού το ίδιο έκανε την πολεοδομική μελέτη. Ωστόσο, αφενός, δεν έχει χρήματα και, αφετέρου, οι ρυθμοί του είναι αργοί, αν όχι στάσιμοι.

Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι τις πολεοδομικές του Ασπροχώματος, της Βέργας και της Μ. Μαντίνειας τις ξεκίνησε το 1995! Είναι, λοιπόν, θετικό που την πράξη εφαρμογής ανέλαβε ο Δήμος, παρά το οικονομικό κόστος.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη