Μόνο για λίγες μέρες


Ερώτηση για την αναθεώρηση της Οδηγίας για τα καπνικά προϊόντα κατέθεσε στους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής Μεσσηνίας, Ι. Λαμπρόπουλος.

Χαρακτηριστικά, επισημαίνει: «Η αναθεωρημένη Οδηγία 2001/37/ΕΚ για τα προϊόντα καπνού που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει, μεταξύ άλλων, απαγόρευση των τσιγάρων με διάμετρο μικρότερη των 7,5 χιλ. (Slims), απαγόρευση των προϊόντων καπνού που περιέχουν μενθόλη ή άλλα αρώματα, καθιέρωση μεγάλων προειδοποιήσεων υγείας, καθώς και μεγάλων απωθητικών εικόνων στα πακέτα των τσιγάρων και του καπνού για στριφτά.

Οι νέες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιφέρουν σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας στη γεωργία, τη μεταποίηση, τη βιομηχανία και το εμπόριο προϊόντων καπνού, αφού θα θέσουν τον κλάδο καπνού σε σοβαρό κίνδυνο.

Αν υιοθετηθούν ακριβώς όπως έχουν οι προτάσεις για την αναθεώρηση της ως άνω Κοινοτικής Οδηγίας, θα υπάρξουν δραματικές επιπτώσεις και στην Καπνοβιομηχανία ΚΑΡΕΛΙΑ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στην αγορά καπνικών προϊόντων από το 1888 στην Καλαμάτα, απασχολεί 460 εργαζόμενους και μέσα στο 2012 εισέφερε στα δημόσια ταμεία 350 εκατ. ευρώ από έμμεσους και άμεσους φόρους, 6 εκατ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ έφερε περισσότερα από 150 εκατ. ευρώ σε συνάλλαγμα από τις διεθνείς της πωλήσεις, αφού το 84% της παραγωγής της κατευθύνεται σε διεθνείς αγορές, κατατάσσοντάς την μεταξύ των πρώτων εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας μας. Ο δε συνολικός όγκος πωλήσεών της το 2012 σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανήλθε σε 5,2 δισεκατομμύρια τσιγάρα.

Επειδή η επιτυχημένη είσοδος της ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ στις ευρωπαϊκές αγορές και όχι μόνο, κατέστη εφικτή, κυρίως λόγω της πρωτοτυπίας της να λανσάρει προϊόντα τύπου Slims, δηλαδή με διάμετρο μικρότερη των 7,5 χιλ., τυχόν υιοθέτηση αυτού του μέτρου:

-Θα στερήσει σχεδόν το σύνολο των εξαγωγών της στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-Θα στερήσει την δυνατότητα εργασίας σε τουλάχιστον 190 – 210 άτομα, που σήμερα απασχολούνται για την παραγωγή των προϊόντων της προς τις χώρες της Ε.Ε., αλλά και την εμπορική παρακολούθηση των αγορών αυτών.

-Θα απαξιώσει επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, αποκλειστικά από ίδια κεφάλαια, για την παραγωγή αυτού του είδους σημάτων, αφού το σύνολο της παραγωγής της παράγεται στις υπερσύχρονες εγκαταστάσεις της στην Καλαμάτα και ούτε ένα τσιγάρο δεν παράγεται εκτός της ελληνικής επικράτειας.

-Είναι βέβαιο ότι σε επίπεδο αγοράς και σε ό,τι αφορά την ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ δεν υπάρχει η παραμικρή δυνατότητα αντικατάστασης των σημάτων Slims με νέα σήματα, αφού, σύμφωνα με το σημερινό καθεστώς ολικής απαγόρευσης της διαφήμισης σε όλα πλέον τα κράτη μέλη της Ε.Ε., είναι πρακτικά αδύνατη η ενημέρωση για την κυκλοφορία οποιουδήποτε καινούργιου σήματος.

Επειδή εταιρείες σαν την ΚΑΡΕΛΙΑ ΑΕ, λόγω του συγκριτικά μικρότερου μεγέθους τους, δεν μπορούν να ανταγωνιστούν πανίσχυρες πολυεθνικές και τα ήδη ευρέως διαδεδομένα προϊόντα αυτών, με νέα πανομοιότυπα προϊόντα, ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί: Σε ποίες ενέργειες θα προβείτε για την απόρριψη ή την αναμόρφωση της Οδηγίας 2001/37/ΕΚ που παραβαίνει τις αρχές της επικουρικότητας και της αναλογικότητας, προκειμένου να περιοριστούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη καμπή της;».