Με προσπάθεια αποδόμησης, από τους συνηγόρους υπεράσπισης του κατηγορούμενου Βορειοηπειρώτη, της αξιοπιστίας της ομολογίας του Αλβανού συγκατηγορουμένου του, συνεχίσθηκε για τρίτη ημέρα χθες η εκδίκαση στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας της υπόθεσης δολοφονίας του δικηγόρου Σπύρου Ιωάννου στο γραφείο του στην Κυπαρισσία, στις 26 Ιανουαρίου 2009.
Βορειοηπειρώτης και Αλβανός έχουν καταδικασθεί για δολοφονία εκ προθέσεως με ισόβια κάθειρξη.
Επίσης, στη χθεσινή διαδικασία προστέθηκε (σε σχέση με το πρώτο δικαστήριο) μαρτυρία ψυχολόγου – κοινωνιολόγου, η οποία, μετά από αίτημα της υπεράσπισης του Βορειοηπειρώτη, μελέτησε τη δικογραφία και συνάντησε πολλές φορές τον εν λόγω κατηγορούμενο. Η κα Χριστίνα Αντωνοπούλου κατέθεσε με βεβαιότητα για την αθωότητα του Βορειοηπειρώτη, ενώ χαρακτήρισε το συγκατηγορούμενό του Αλβανό «ως άνθρωπο που αναγκάζεται να μη λέει την αλήθεια».
Η δίκη διεκόπη το απόγευμα και θα συνεχισθεί αύριο με τις απολογίες των κατηγορουμένων.
«Πιέσθηκε να ομολογήσει»
Η διαδικασία χθες το πρωί ξεκίνησε με την κατάθεση του Ιωάννη Γεωργουλόπουλου, δικηγόρου Πύργου, ο οποίος ήταν συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου Βορειοηπειρώτη μέχρι την απολογία του στον ανακριτή, όταν τον συνέλαβαν.
Κατέθεσε ότι χειριζόταν υποθέσεις του κατηγορουμένου που αφορούσαν διαταγές πληρωμής, είχε κερδίσει προσωρινές διαταγές αναστολής, ενώ την περίοδο της επίθεσης δεν υπήρχε σε εκκρεμότητα διαδικασία από την οποία θα κινδύνευε το σπίτι του. Συμπλήρωσε πως ο κατηγορούμενος το ήξερε, ενώ το δάνειο για το σπίτι του προερχόταν από τον ΟΕΚ και κανείς δεν μπορούσε να το πειράξει.
Κατέθεσε ακόμη ότι μετά τη σύλληψη ο Βορειοηπειρώτης αρνούνταν κάθε συμμετοχή, όμως τον συμβούλεψε να ομολογήσει ηθική αυτουργία σε πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης. Το ίδιο είπε και στην οικογένειά του να τον συμβουλέψει. Έτσι, όπως ανέφερε, πείσθηκε και πιέστηκε ο κατηγορούμενος να ομολογήσει κάτι που δεν είχε κάνει. Αυτή, όπως δικαιολογήθηκε, ήταν η νομική του κρίση, επηρεασμένος από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στην περιοχή που ήταν εχθρική για τον κατηγορούμενο, αλλά και πιέσεις δικηγόρων της Κυπαρισσίας που του έλεγαν να πει στον πελάτη του να ομολογήσει. Μάλιστα, οι δηλώσεις του προκάλεσαν και την αντίδραση της συζύγου του άτυχου δικηγόρου, Σοφίας Ιωαννίδου, η οποία του είπε: «Λέτε ψέματα».
Οι καταθέσεις συνεχίσθηκαν με τη σύζυγο του Βορειοηπειρώτη, η οποία σημείωσε πως την είχε διαβεβαιώσει πως το σπίτι τους δεν κινδυνεύει, καθώς το δάνειο που έχουν χρησιμοποιήσει προέρχεται από τον ΟΕΚ. Για το επίμαχο βράδυ, ανέφερε ότι 5΄ πριν από τις 11.00 την πήρε από το κατάστημα που δούλευε και επέστρεψαν στο σπίτι τους.
Δήλωσε βεβαία για τη αθωότητα του άντρα της, τονίζοντας ότι τον έμπλεξαν διότι ήταν εύκολος στόχος. Μάλιστα, κατηγόρησε τον Αλβανό ότι καλύπτει τον πραγματικό ένοχο για δικά του συμφέροντα.
Ο γιος του Βορειοηπειρώτη κατέθεσε ότι εκείνο το βράδυ ο πατέρας του επέστρεψε στο σπίτι στις 10.15 (10-11 είναι η ώρα του εγκλήματος), ενώ μετά πήγε και πήρε τη μητέρα του από τη δουλειά της.
«Κατασκευασμένος»
Το Δικαστήριο στη συνέχεια απέρριψε αιτήματα της υπεράσπισης να κληθούν να καταθέσουν ο ιατροδικαστής που ασχολήθηκε με την υπόθεση και ο τότε διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Κυπαρισσίας, δέχτηκε, ωστόσο, την ανάγνωση της κατάθεσης του δευτέρου.
Αρχικά διαβάστηκε η κατάθεση Αλβανού, ο οποίος δεν παρέστη στη δίκη, αλλά πρωτόδικα είχε δηλώσει αδελφικός φίλος του κατηγορούμενου ομοεθνούς του, μέσω του οποίου γνώρισε το Βορειοηπειρώτη. Όπως είχε καταθέσει, του είχε ζητήσει «να πάει να χτυπήσει ένα δικηγόρο που θέλει να του πάρει το σπίτι», αλλά αυτός αρνήθηκε.
Ο μάρτυρας κατέθεσε ότι ο φίλος του φοβόταν το Βορειοηπειρώτη, ενώ είχε τονίσει ότι τον επισκέφθηκε στη φυλακή. Του είχε πει δε, ότι και εκεί τον απειλεί.
Σε παρέμβασή τους οι δικηγόροι υπεράσπισης του Βορειοηπειρώτη είπαν ότι ο συγκεκριμένος μάρτυρας είναι «κατασκευασμένος» και δεν εμφανίσθηκε, διότι είναι κατηγορούμενος για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με ναρκωτικά στη Ρόδο.
Εν συνεχεία διαβάστηκε η κατάθεση του αστυνομικού, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως στο νοσοκομείο δεν μπόρεσε να κατανοήσει από τα βογκητά του θύματος τι απάντηση έδωσε στις ερωτήσεις άλλου δικηγόρου για το ποιος τον χτύπησε.
Ακολούθησε η ανάγνωση κι άλλων εγγράφων, μεταξύ των οποίων η ιατροδικαστική έκθεση, η οποία κάνει λόγο για χτυπήματα στο θύμα με μένος, αλλά και έγγραφο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, ότι στον τόπο του εγκλήματος βρέθηκε τσαλακωμένο έγγραφο που έφερε το αποτύπωμα του Αλβανού κατηγορουμένου. Μάλιστα, σε παρέμβασή της η υπεράσπιση αναρωτήθηκε πώς γίνεται να εξετάσθηκε μόνο το συγκεκριμένο έγγραφο από την Αστυνομία σε ένα γραφείο γεμάτο χαρτιά.
Η διαδικασία συνεχίσθηκε με ανάγνωση κατάθεσης μητέρας υπόπτου τότε για το φόνο που στη συνέχεια απαλλάχθηκε, η οποία έλεγε ότι το βράδυ εκείνο ο γιος της έφυγε γιατί είχε ραντεβού με κάποιον, όπως άκουσε, ενώ είδε να έχει στο μηχανάκι του ένα μακρύ αντικείμενο που έμοιαζε με ράβδο.
«Δε λέει την αλήθεια»
Ως μάρτυρες υπεράσπισης του Βορειοηπειρώτη κατέθεσαν γιατρός της Κυπαρισσίας, ο οποίος δήλωσε πεπεισμένος για την αθωότητά του, και επαγγελματίες της περιοχής, που μίλησαν για την καλή συνεργασία που είχαν και το χαρακτήρα του.
Η χθεσινή διαδικασία ολοκληρώθηκε με την κατάθεση της ψυχολόγου Χριστίνας Αντωνοπούλου, τη γνωμάτευση της οποίας ζήτησε η υπεράσπιση του Βορειοηπειρώτη. Όπως είπε, έχει μεγάλη εμπειρία στη δικαστηριακή ψυχολογία, μελέτησε τη δικογραφία, συναντήθηκε πολλές φορές με τον κατηγορούμενο, ενώ τον υπέβαλε σε ψυχομετρικά τεστ.
Ο κατηγορούμενος, κατέθεσε, βιώνει μετατραυματική εμπειρία στρες και υπέκυψε στις πιέσεις του δικηγόρου και της οικογένειάς του να ομολογήσει, προκειμένου και αυτοί και ο ίδιος να αποφύγουν «τα χειρότερα». Μάλιστα, ανέφερε ότι δέχτηκε τέτοια ψυχολογική πίεση που δεν είχε άλλη επιλογή. Δήλωσε απόλυτα βέβαιη για την αθωότητά του, λέγοντας μάλιστα «πως θα μπορούσα να δω αν φορούσε προσωπείο».
Ερωτώμενη απάντησε ότι για το συγκατηγορούμενό του Αλβανό τής είπε πως είναι κι αυτός θύμα μιας κατάστασης που δεν έχει έρθει ακόμα στην επιφάνεια.
Σε ό,τι αφορά τη δικογραφία, η κα Αντωνοπούλου σημείωσε πως έχει μιλήσει με 3 ιατροδικαστές, οι οποίοι της είπαν πως τα χτυπήματα στο θύμα δεν είναι με ράβδο, αλλά έχει χτυπηθεί στον τοίχο ή το πάτωμα με φοβερό μίσος. Κλείνοντας, αναφέρθηκε εκ νέου στον Αλβανό κατηγορούμενο, ο οποίος, όπως διαπιστώνει από τις απολογίες του, έχει πέσει σε πολλές αντιφάσεις και είναι «άνθρωπος που αναγκάζεται να μη λέει τη αλήθεια». Σε ερώτηση για ποιον λόγο, απάντησε: «Ή είναι ψυχικά ταραγμένος, ή υπάρχει κάποιο συμφέρον».
Της Βίκυς Βετουλάκη