Αναζητά λύσεις μέσα από το συνέδριό του το ΠΑΣΟΚ


 

Της Βίκυς Βετουλάκη

 

«Έμφραγμα» στη λειτουργία των Ειρηνοδικείων έχει επιφέρει η πρόσφατη συγχώνευση, με αποτέλεσμα να παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση ακόμη και στην εκδίκαση των υποθέσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Για παράδειγμα, η συγχώνευση των Ειρηνοδικείων Παμίσου και Οιχαλίας έχει τριπλασιάσει τον όγκο δουλειάς στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, στο οποίο και εντάχθηκαν.

Μιλώντας στο «Θάρρος» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κώστας Μαργέλης, επισημαίνει πως είναι αναγκαία πλέον η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για άμεση ρύθμιση χρεών έως την εκδίκαση της υπόθεσης.

 

Άμεση ρύθμιση

Σύμφωνα με τον κ. Μαργέλη, πλέον είναι αδιαμφισβήτητο πως ο υφιστάμενος νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά έχει καταστεί αναποτελεσματικός: «Τα Ειρηνοδικεία του νομού μας, Καλαμάτας και Πύλου, μετά τις συγχωνεύσεις, έχουν υποστεί “έμφραγμα” από τις εκατοντάδες υποθέσεις που έχουν σε εκκρεμότητα, με συνέπεια να καθυστερεί η έκδοση αποφάσεων που θα βοηθήσουν δανειολήπτες. 

Πρέπει οπωσδήποτε το νομοθετικό πλαίσιο να αλλάξει και σε κάθε περίπτωση να ληφθεί πρόνοια, ώστε με την κατάθεση της αιτήσεως που υποβάλλεται στα Ειρηνοδικεία να γίνεται μια ρύθμιση χρεών μέχρι την εκδίκαση, όπως και να ληφθεί πρόνοια για ανέργους, πολύτεκνους και ανθρώπους που έχουν υποστεί σοβαρή μείωση των εισοδημάτων τους. Μόνο έτσι θα λυθεί το πρόβλημα με τη μεγάλη καθυστέρηση».

 

Προτεινόμενες αλλαγές

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε έκθεση που δημοσιοποίησε προτείνει προσεκτική αναδιάρθρωση των χρεών νοικοκυριών και επιχειρήσεων στις πληττόμενες από την κρίση ευρωπαϊκές οικονομίες, τονίζοντας πως τα υψηλά επίπεδα χρέους είναι πιθανό να εμποδίσουν την ανάκαμψη των αδύναμων ευρωπαϊκών κρατών.

Επίσης, τις βασικές πτυχές του σχεδίου που συζητά η κυβέρνηση με την τρόικα για την τροποποίηση του νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, αποκαλύπτει έγγραφο του υφυπουργού Ανάπτυξης, Αθανάσιου Σκορδά, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή στις 18 Φεβρουαρίου.

Στο έγγραφο, αναφέρεται: «Υφίσταται ανάγκη να καταστεί περισσότερο αποτελεσματικός ο Ν. 3869/2010, καθώς η μακροχρόνια δικαστική εκκρεμότητα οδηγεί σε ομηρία όσους δανειολήπτες έχουν προσφύγει στην πρόνοια του νόμου και με τον τρόπο αυτό καθυστερεί η επάνοδός τους στην οικονομική δραστηριότητα».

«Σύμφωνα με το σχέδιο που συζητά η κυβέρνηση, θα αρκεί η συμφωνία των πιστωτών που εκπροσωπούν το 50%+1 των απαιτήσεων της οφειλής και όχι η πλήρης ομοφωνία (100%) που απαιτούσε μέχρι σήμερα», αναφέρει ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Όπως σημειώνει, «θα προβλέπεται καταβολή δόσης από την υποβολή της αίτησης υπαγωγής στη ρύθμιση, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας, εφόσον η προσδιοριζόμενη δικάσιμος υπερβαίνει τις προθεσμίες που θέτει ο νόμος».

«Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το δικαστήριο, αποδεσμεύοντας τον οφειλέτη ακόμα και με την έκδοση απόφασης», διευκρινίζει ο κ. Σκορδάς.

Με το έγγραφο γίνεται, επίσης, γνωστό ότι η κυβέρνηση συζητά σχέδιο για τη διευκόλυνση των δανειοληπτών που θα αφορά μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν τεκμαιρόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, με ενυπόθηκη απαίτηση, οι οποίοι και έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000 ευρώ, προερχόμενο από μείωση του εισοδήματος τους κατά 35% από 1/1/2010.

Επιπλέον, θα αφορά ανέργους, πάσχοντες από βαριά ασθένεια ή και μόνιμη αναπηρία και πολυτέκνους.

Παράλληλα, θα υπάρξει μέριμνα για τη βελτίωση του υφιστάμενου πλαισίου, ώστε κατά την αξιολόγηση των πληροφοριακών δεδομένων του συστήματος «Τειρεσίας» να λαμβάνονται υπόψη οι συνέπειες της δυσχερούς οικονομικής περιόδου και να δίνεται η δυνατότητα πιο ευέλικτης αντιμετώπισης των συναλλασσομένων με τα πιστωτικά ιδρύματα, ανάλογα με το συνολικό τους προφίλ και όχι με βάση μεμονωμένα ατυχή περιστατικά.