Εντόπισε κύκλωμα γιατρών το ΣΔΟΕ που προωθούσε υλικά


 

ΓΙΑ ΑΡΣΗ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ

 

Παρεμβάσεις σε «Αλειφέρη» και «Αχίλλειο»

 

Αίτημα του Δήμου Καλαμάτας για κατεδάφιση του πρώην Οικονομικού Γυμνασίου

 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη

 

 

 

Καιρού επιτρέποντος άρχισαν χθες οι εργασίες καθαίρεσης των επικίνδυνων στοιχείων του διατηρητέου Αλειφέρη στον πεζόδρομο της Αριστομένους, ύστερα από ενέργειες του Δήμου Καλαμάτας και χρηματοδότηση του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως έγινε γνωστό, στο κτήριο θα τοποθετηθεί περιμετρική σκάφη και ειδικό δίχτυ, ενώ θα γίνουν εργασίες στεγανοποίησής του, ώστε να προστατευτούν και τα διπλανά κτήρια. Επίσης, θα τοποθετηθούν καινούργια τσίγκινα σκεπάσματα επί του πεζόδρομου, όπως και ένας μουσαμάς, στον οποίο θα αποτυπώνεται η παραδοσιακή μορφή του κτηρίου.

Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι επαγγελματίες επί της οδού Σφακτηρίας εξέφρασαν κάποια παράπονα για την ποιότητα της παρέμβασης, αφού, όπως μας είπαν, αυτό που γίνεται δεν τους καλύπτει. «Θεωρούμε ότι οι εργασίες δε θα πρέπει να αφορούν μόνο στην όψη του κτηρίου επί του πεζόδρομου, αλλά χρειάζεται να συμπεριλάβουν και την πλευρά που δεν πολυφαίνεται», σχολίασαν.

Σχετικά με την τύχη του κτηρίου, όλα τα στοιχεία συγκλίνουν ότι η συνολική αποκατάστασή του θα γίνει με τη διαδικασία ΣΔΙΤ ή θα εκποιηθεί από το Δημόσιο, όπου και ανήκει.

Παράλληλα, ειδικό καλαθοφόρο μηχάνημα του Δήμου Καλαμάτας προχώρησε σε κάποιες παρεμβάσεις στο διατηρητέο, πρώην ξενοδοχείο «Αχίλλειον», για άρση επικινδυνότητας. Ο Δήμος σχεδιάζει την ανακατασκευή του, καθώς και τη χρήση του, μέσω ειδικού προγράμματος, και αναμένει τα αποτελέσματα της πρότασης.

Τέλος, με επιστολή του προς το υπουργείο Πολιτισμού ζητά την άδεια για καθαίρεση του εναπομείναντος τμήματος στο κτήριο του πρώην Οικονομικού Γυμνασίου, στην πλατεία Φραγκόλιμνας, καθώς η σημερινή του κατάσταση μόνο προβλήματα δημιουργεί στους περίοικους και τους διερχόμενους.