Μπλόκο στις υπογραφές δημάρχων για απευθείας προμήθειες βάζει το ελεγκτικό


 

Επιβεβαίωση του «Θ» που ανέφερε ότι στο… ναδίρ βρίσκεται η κτηματαγορά στην Καλαμάτα

 

Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης

 

Απόλυτα εναρμονισμένη με δημοσίευμα του «Θ» τις προηγούμενες ημέρες για το «κραχ» στις τιμές των ακινήτων και στην Καλαμάτα είναι η έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Ελλάς.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά, σε ελεύθερη πτώση εξακολουθούν να βρίσκονται οι τιμές πώλησης των ακινήτων το 2012 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, για τα παλαιά διαμερίσματα 1ου ορόφου στην πόλη της Καλαμάτας τον περασμένο μήνα οι τιμές ξεκινούσαν από 300 ευρώ η κατώτερη ανά τετραγωνικό μέτρο και έφταναν στα 650 ευρώ. Αντίθετα, για τα νεόδμητα οι τιμές ξεκινούν από 900 και φτάνουν στα 1.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Φυσικά, οι τιμές αυτές δε φθάνουν σε καμία περίπτωση τη «χρυσή εποχή» των προηγούμενων χρόνων, όταν οι πολίτες αγόραζαν διαμερίσματα παλιά ή καινούργια σε… τρελές τιμές, λόγω και του εύκολου τραπεζικού δανεισμού.

Γενικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματομεστικού δικτύου RE/MAX, οι μέσες τιμές των μεταχειρισμένων / παλαιών ακινήτων ήταν κατά 13% χαμηλότερες σε σχέση με το 2011,  ενώ των νέων / νεόδμητων κατά 9%.

Στην Αττική οι μέσες τιμές των παλαιών ακινήτων έπεσαν κατά 11%, ενώ των νέων σε ποσοστό 9%. Στη Θεσσαλονίκη η πτώση στα παλαιά ήταν 13%, ενώ στα νεόδμητα 11%. Στην υπόλοιπη Ελλάδα, η μείωση τιμών για τα παλαιά κυμάνθηκε γύρω στο 18%, ενώ για τα νεόδμητα στο 7%.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της REMAX Ελλάς, Στέλιο Σαμολαδά, «όπως έχει αναφερθεί και σε αντίστοιχες έρευνες προηγούμενων ετών, τα επίπεδα τιμών διαμορφώνονται από πολλούς παράγοντες. Ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη περίοδο, οι τιμές επηρεάζονται από τις διαπραγματεύσεις και τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργούνται εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης, όπως επίσης και από τα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, τη ζήτηση, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ακινήτων».

Στα συμπεράσματα της έρευνας αναφέρεται, πάντως, ότι «η πορεία της κτηματαγοράς για το επόμενο χρονικό διάστημα θα εξαρτηθεί σημαντικά από την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Η σταθεροποίηση της οικονομίας και η προοπτική ανάκαμψης τους τελευταίους μήνες του 2013 θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και θετικής ψυχολογίας, που θα δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτων.

Με την επικείμενη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δημιουργηθούν ξανά οι συνθήκες εκείνες που θεωρητικά θα επιτρέψουν στις τράπεζες να  «ξεπαγώσουν» την έκδοση των στεγαστικών δανείων.

Επιπλέον, ο ενδεχόμενος εξορθολογισμός των αντικειμενικών αξιών, με τάση προς τις εμπορικές αξίες των ακινήτων και την ταυτόχρονη μείωση του ποσοστού του φόρου μεταβίβασης, θα βοηθήσει ουσιαστικά στην αναθέρμανση του αγοραστικού ενδιαφέροντος».    

Το 2012 το ενδιαφέρον των αγοραστών επικεντρώθηκε, όπως και τα δύο προηγούμενα έτη, σε παλαιές κατοικίες – διαμερίσματα, τα οποία πωλούνται σε πιο χαμηλές τιμές, σε σχέση πάντα με τα αντίστοιχα νεόδμητα, και σε ακίνητα μικρότερου εμβαδού. Από την άλλη, σε χαμηλά επίπεδα κινήθηκαν τόσο τα επαγγελματικά ακίνητα (γραφεία, καταστήματα κ.τ.λ.) όσο και τα οικόπεδα/αγροτεμάχια.